INTENZIVIRAN PROEKTOT "KORIDOR 8"

Makedonija i Bugarija se re{eni za tri godini da ja zavr{at izgradbata na `elezni~kata pruga {to }e gi spoi Skopje i Sofija. Na makedonskata strana ostanuva da se izgradat u{te 12 kilometri, a bugarskata ambasada izdade soop{tenie deka obvrskata za izgradba na `elezni~kata pruga na nivnata teritorija do grani~niot premin bila ispolneta. So toa dvete dr`avi }e go ispolnat delot od proektot poznat kako "Koridor 8", a vo koj u~estvuva i Albanija. Vo izgradbata na prugata dosega se investirani okolu 120 milioni dolari, a samiot proekt }e ovozmo`i podobra trgovska sorabotka me|u dvete zemji.


INTERVENCIJA NA BUGARSKATA POLICIJA

Policijata od Blagoevgrad na 4 fevruari intervenira{e pri posetata na delegacija na politi~kata partija OMO Ilinden - Pirin na spomenikot na Goce Del~ev po povod godi{ninata od negovoto ra|awe. Po~ituvaj}i ja naredbata na pretstavnikot na dr`avniot obvinitel, Sne`ana Kacarska, policijata ne ja pu{tila delegacijata da polo`i cve}iwa so obrazlo`enie deka partijata ne e legalna. Bugarskata politi~ka partija OMO Ilinden - Pirin ~ii ~lenovi se etni~ki Makedonci minatata godina be{e zabraneta so odluka na Ustavniot sud na Republika Bugarija.


PRONAJDEN HOTEL OD RIMSKO VREME

Edna golema zgrada od rimsko vreme so pet luksuzni sobi smesteni okolu dvor, restoran i privaten oltar be{e neodamna pronajdena vo anti~kiot grad Dion vo Egejska Makedonija. Spored arheolozite, zgradata bila polzuvana od patnici, oficijalni lica od rimskata imperija.

Na konferencija koja se odr`a vo Solun pred nekolku dena arheolozite izjavile deka vo zgradata e pronajden natpis od 2 vek po Hrista so lista na poku}nina. Pokraj golemite sobi bile otkrieni i nekolku pomali kade se ~uvale vinoto i razni sadovi. Na istata konferencija bea pretstaveni rezultatite od iskopuvawata na teatarot vo Kutle{ kade se misli deka bil ubien Filip II, tatkoto na Aleksandar Veliki, vo 336 godina pred Hrista. Teatarot bil izgraden okolu 340 godina pred Hrista na okolu 50 metra od kralskata palata za da ovozmo`at na ~lenovite na kralskata familija da gi sledat pretstavite.


MAKEDONIJA VO SOLUNSKOTO PRISTANI[TE

Na redovnata prezentacija na gr~ki firmi vo Makedonija koja }e se odr`i na 22 i 23 ovoj mesec }e prisustvuva g. Apostolos Janicaris pretsedatel na bordot na direktori na Solunskoto pristani{te i generalniot direktor na Pristani{teto, Sotiris Teofanis. Pokraj voobi~anite kontakti so svoite delovni partneri vo Makedonija, se o~ekuva da stane zbor i za pretstojnata privatizacija na ovoj zna~aen stopanski kapacitet vo Grcija.

Vo makedonskite informativni mediumi ve}e edna godina se nagovestuva eventualnoto u~estvo na na{i firmi vo privatizacijata na gr~koto pristani{te. Kako mo`ni partneri vo konzorciumot se spomenuvaa i "Balkan stil", makedonska firma so stranski investitor koj upravuva so "Ladna valavnica i polukonti" i vele{kata topilnica koja e vo sopstvenost na [vajcarskiot Glenkor.

Makedonski vladini krugovi celata ideja za kupuvawe na paket akcii vo pristani{teto i izlez na Makedonija na more im se videla kako "simpati~na ideja" i vo momentov neskrieniot rigiden stav na gr~kata strana, koj se bazira vrz odredeni politi~ki i istoriski predrasudi, e deka verojatnosta za direktno participirawe na makedonski firmi vo privatizacijata na solunskoto pristani{te e mnogu mala.


BALKANSKA POLICIJA PO PRIMEROT NA FBI

Zemjite vo Jugoisto~na Evropa re{ija da formiraat zaedni~ka policija po primerot na EUROPOL i FBI so cel da se borat protiv organiziraniot kriminal koj procveta po raspa|aweto na isto~niot blok. Site aktivnosti se pod pokrovitelstvo na programata SECI i se pod direkten nadzor na amerikanskate FBI i DEA (Agencija za kontrola na drogata). Ve}e e formiran Centar za razmena na informacii vo Bukure{t koj }e bide jadro za ponatamo{nata sorabotka vo primena na zakonite vo Jugoisto~na Evropa.