POGLEDI

Ogledalce, ogledalce

PRETSTAVA ZA RAJOT

Gog ma Gog

"Bidete ~uvstvitelni kon na{ata ~uvstvitelnost... Nie sakame toa da go ispitame", ni pora~a jasno i glasno, Jorgos Papandreu, sinot na tatkoto na PASOK, dobriot prijatel na Cile, ~ovekot koj znae dolgo i trpelivo da pregovara, no i dalekuse`no da misli!

Makedonci, }e n# ima ili }e is~ezneme, pretvoraj}i n# vo nekoj apsurden narod, izmesen od testo i ispraten vo nekoja Atlantida? Ova vreme mi e ~udno vreme. Nikako ne mo`am da go razberam, nitu da go prifatam, oti mislam deka povinovni od vreme sme i nie lu|eto, za site (ne) dela }e n# snajde zaslu`enata bo`ja kazna, bez razlika kaj sme: vo Amerika ili Japonija, vo Rusija ili Anglija... Lu|e gre{ni, ne~uvstvitelni, i ta`ni i nesre}ni!

Stravot {to se sobira e {to site tokmu sega se slu`at so najsilni re~enici, kako da sakaat da ubijat lamja, ne edna mala, ama stara dr`ava, vo stilot "ova e istoriska {ansa", ili "politi~ko raspolo`enie". I ne znam, koj kako Makedonec mi vsadi {ube oti }e mi go smeni imeto?! A, jas aber nemav deka nekoj treba da me prekrsti.

I sega `iveam pod silen pritisok, koga toa }e se slu~i? A, deka }e se slu~i, siguren sum. Grcite se mnogu umen narod, poumen otkolku {to go esapi svetot. Se se}avate, koga go pokrenaa pra{aweto za znameto ({esnaesetkrakoto) i za imeto: se pla{ime od makedonskiot, slovenskiot ekspanzionizam, ne sme sigurni za granicite, teritorijata, da go smenime znameto. Go smenivme. Sega e na red imeto! U{te toa ako go napravime, podobro neka n# nema.

Mi se ~ini smenivme ne{to i vo Ustavot!

Zo{to imeto? [to zna~i toa, kogo go zagrozuva, kade se krie opasnosta od imeto?

Vremevo vo koe Grcite baraat da se donese sudbonosna odluka za imeto, ne mi se bendisuva. Kolku {to znam, Grcite koga }e im se javi nacionalen problem, ako sakate, koga }e im se javi problem so demokratijata, kako {to e sega kaj nas slu~ajot se prislu{uvawata, tie se "povlekuvaat" i mislat samo na toa kako da go zadovolat svojot narod i problemot da go re{at!

Toa e prekrasna gri`a za dr`avata. Grcite se bogovi! Ama {to im tekna na na{ive sega, koga imame herostratska dilema za krevkata makedonska demokratija, da prifa}ame podzasileno tempo na razgovorite za imeto i crkvata? Arno si "te~e{e vodata vo rekata"! Koj im brani na Grcite da n# vikaat kako {to sakaat.

Ima, po~ituvaniot \or|i Marjanovi}, edna mnogu ubava re~enica, koja koga }e mu se dade prilika, neizostavno ja govori glasno da go ~ujat i tie {to go sakaat, i tie {to ne go sakaat: "... Vikajte me i grne ako sakate, ama ne me kr{ete"! A, toj za sebe znae koj e, {to e, kolku e, zo{to e, kade e!

So Grcite i na podarocite treba ubavo da im se - ispuli{... Ne mora da im ja analizirate nivnata vnatre{na i nadvore{na situacija. Definitivno Grcija nikoga{ na vnatre{en plan ne bila posre}na, pozadovolna i postabilna zemja od denes. Vo nea s# funkcionira kako vo najdobra demokratska zemja, so mehanizmi na sistemot koi go pravat ~udesen, i mnogu prepora~liv za drugite.

Iskreno, sre}en sum {to e taka vo Grcija, na{iot ju`en sosed. Kamo k'smet da se i Bugarija, i Srbija i Albanija kako Grcija. Toa }e bide bo`ji dar za Makedonija. Me|utoa, ne e taka idili~na slikata kako {to ni se ~ini!

Pobarav vo enciklopediite za fanariotite vo Carigrad, tamu kade {to treba da padne odlukata od Grk za avtokefalnosta pardon, avtonomnosta na makedonskata crkva, koja treba isto taka da se prekrsti vo Ohridska arhiepiskopija.

Fanariotite se bogato gr~ko semejstvo od carigradskiot kvart-Fanar. Vo turskata dr`avna administracija, samo tie i nikoj drug stasale do visoki mesta i golemi bogatstva. Sobrale tolku mo} i sila {to nikoj ne mo`el da im se sprotivstavi vo potisnuvaweto na drugite nacionalni malcinstva.

Bartolomej e fanariot!

Mo`e li da se slu~i, golemata gr~ka kombinacija da padne samo zaradi brzopletosta na nekoi lo{i prognozeri, deka sega mu e majkata da & se smeni imeto na Makedonija? Ne znam!

Imeto na dr`avata ne e samo moe li~no ime. I crkvata ne e samo moja. Zatoa me ~udi, zo{to umni makedonski glavi mol~at, pravej}i se noevi so zakopani klunovi vo pesokot? I makedonskata politika, ~udno i zatvoreno se odnesuva po ovie dve su{tinski pra{awa.

Lu|e, ne mo`e toa taka. Ako odime vo pekolot barem site zaedno, a za pretstavata {to ni se prika`uva kako raj, znam deka }e n# selektiraat: Svojata porcija so ~uda ve}e ja dobivame. Ova par~e zemja, kako i sekoe na Balkanot e edna opasna etni~ko verska barutana od crkvi, manastiri, xamii, sinagogi na edno isto mesto, vo eden departman.

Kako Makedonec, sakam Makedonija sekoga{ da tr~a so pobednikot, a ne so porazeniot. Da ne ni se slu~i, upla{eni od "Titanik", da se ka~ime vo cepelinot "Hindenbrug", koj samo {to se vivna kon Sonceto, padna!

Imeto e znak: "Nomen est omen"!