POLITIKA

ZABORAVENI: Traj~e Markoski, suden za Makedonija

NIKOJ NE MO@E DA MI JA OBE[TETI MLADOSTA

Pi{uva: @aklina MITEVSKA

  • Vo moeto dosie spomnati se moite kodo{i. No, toa ne me interesira, toa e izgubeno vreme i nikoj nema mo} da mi ja obe{teti izgubenata mladost. Jas toga{ imav 22 - 23 godini. Koga me osudija na pet godini, si rekov deka }e izlezam na trieset godini i deka mladosta }e mi pomine
  • Ima mnogu golema razlika me|u van~omihajlovistite i sudenite za Makedonija i za niv ne treba da ima ist tretman

Eden od mnogute lu|e sudeni za Makedonija i za makedonskata kauza e i gospodinot Traj~e Markoski. Roden e vo 1951 godina vo seloto Sirula, Ohridsko, a zatvoren na sedmi januari 1975 godina. Negovata presuda glasi deka e suden za Makedonija, za otcepuvawe od SFRJ i nejzino osamostojuvawe. Najprvo bil osuden na pet godini, a potoa Vrhovniot sud na Makedonija vo Skopje go pomiluval na tri, pa na edna godina.

DOSIETO I KODO[ITE

Jas sum suden vo 1973 godina zatoa {to stapiv vo dvi`eweto Obedinuvawe za osloboduvawe na Makedonija. Toa be{e organizacijata Dvi`ewe za osloboduvawe i obedinuvawe na Makedonija, odnosno DOOM. Tamu se izdavaa pe~ateni materijali, kako {to be{e "Makedonska nacija". Vsu{nost toa go pi{uva i vo moeto dosie. Vo dosieto go pi{uva i toa kako jas nekolku pati sum se sretnuval so lu|e od taa Organizacija, objasnuva g. Markoski.

Za torturata vo zatvorot toj veli deka bila mnogu te{ka.

Jas bev vo zatvor godina ipol, a bev osuden na pet godini. Bev pomiluvan i na ~etvrti juli si dojdov od "Idrizovo" vo Ohrid.

Torturata, kako {to veli g. Markoski, bila pogolema vo zatvorot vo Ohrid otkolku vo "Idrizovo". Bil maltretiran vo soba za samci vo ~etiri yida. Vo zatvorot vo "Idrizovo" gi koristel site prava, rabotel osum ~asa dnevno.

Gospodinot Markoski nema kontakti so tie {to go sudele. Toj ima svoe dosie, a za objektivnosta vo nego veli:

Vo dosieto spomnati se moite kodo{i. No, toa ne me interesira, toa e izgubeno vreme i nikoj nema mo} da mi ja obe{teti izgubenata mladost. Jas toga{ imav 22 - 23 godini. Koga me osudija na pet godini, si rekov deka }e izlezam na trieset godini i deka mladosta }e mi pomine. Jas bev od siroma{no, no mnogu ~esno semejstvo i ne mislev deka }e se slu~i takvo ne{to so mene i so moeto semejstvo. Mo`ebi decata, soprugite i rodninite bile prinudeni da kodo{at. Jas bev toga{ mnogu mlad i ne bev sozrean za takvi raboti. No, se slu~i i toa ~udo.

Za odnosot na SDSM i VMRO - DPMNE kon nego veli deka ne e promenet nitu od ednite nitu od drugite.

Ne sum razo~aran od niv. Dolgo vreme bev bez rabota. Me|utoa, rabotev i fizi~ka rabota. Nekolku godini rabotev vo {umskoto pretprijatie, kade {to tovarav drva. Sega sum vraboten vo "Ohridski komunalec". Lu|eto mi izlegoa vo presret. Se vrabotiv koga na vlast be{e SDSM. Potoa nekoe vreme bev otpu{ten, no taka be{e konkursot, vsu{nost mi iste~e dogovorot. Potoa dojde VMRO - DPMNE i povtorno se vrabotiv. ^isto se snao|av so mojot trud i ednite i drugite podednakvo ja vrednuvaa mojata rabota. Nikoj ne mi prigovaral po izleguvaweto od zatvorot. Sekoga{ sum bil so vistinata, a i sega moram da ja ka`am, veli g. Markoski.

REHABILITACIJA NA SUDENITE

Gospodinot Stojan Andov povede inicijativa za podgotvuvawe na predlog - zakon za rehabilitacija na sudenite za Makedonija. No, ima zabele{ki za neednakviot tretman na sudenite za Makedonija, van~omihajlovistite i balistite, pa zatoa go pra{avme g. Markoski kakvi se negovite razmisluvawa na ovaa tema.

Jas smetam deka e potrebna rehabilitacija. No, toa go ostavam na vlasta. Ako taa odlu~i za pove}e imiwa, neka go zeme i mojot predlog na razgleduvawe i mislam deka pozitivno }e bide re{en. Jas nemam namera nekogo da prisiluvam za da mi pla}a ili ne, veli g. Markoski. Ima mnogu golema razlika me|u van~omihajlovistite i sudenite za Makedonija i za niv ne treba da ima ist tretman.

So politika ne sum se zanimaval. Otsekoga{ sum velel deka ne sum kompetenten da davam nekoi izjavi za politikata. I na rabota i sekade kade {to sum bil, sum ostaval mesto za kompetentnite lu|e. Sekoga{ se trudev da bidam zastapen so mojata profesija i kvalifikacija i sekoga{ toa be{e na moe zadovolstvo, objasnuva g. Markoski vo vrska so na{eto pra{awe za dene{nata situacija.