POLITIKA

AFERA PRISLU[KUVAWE: Razli~ni stavovi na vme{anite strani vo skandalot

ZA OPOZICIJATA DR@AVEN, ZA POZICIJATA VERBALEN TERORIZAM

Pi{uva: @aklina MITEVSKA

  • Obvinuvawata od g. Crvenkovski deka dala usten nalog za prislu{kuvawe, ministerkata Dimovska gi okvalifikuva kako "verbalen terorizam", koj ne slu~ajno korespondira so terorizmot vrz pripadnicite na MVR, a ~ija cel e da se destabilizira makedonskata dr`ava
  • Site neistomislenici na vlasta se teroristi. Rufi Osmani e realen terorist, od druga strana Crvenkovski e verbalen terorist, a vsu{nost vo Republika Makedonija imame dr`aven terorizam i dr`avni teroristi, veli portparolot na SDSM, Vlado Bu~kovski

Po obelodenuvaweto na u{te sedumdesetina prislu{kuvani razgovori, lociraweto na MVR kako mesto od kade {to se vr{elo prislu{kuvaweto i obvinuvaweto do ministerkata Dosta Dimovska deka mu izdala usten nalog na na~alnikot na Upravata za operativna tehnika i na~alni~kata na Oddelenieto za reprodukcija za prislu{kuvawe, obvinetite i onie koi obvinija, izlegoa so svoi soop{tenija i stavovi. I ednite i drugite topkata ja prefrluvaat na sprotivnata strana.

Koj znae u{te kolku dolgo }e se provlekuva ovaa afera. No, javnosta so netrpenie go o~ekuva denot koga na dneven red vo Sobranieto }e bide prislu{kuvaweto i koga }e govori ministerkata Dosta Dimovska. Do rasvetluvaweto na slu~ajot mo`no e SDSM na videlina da iznese novi stenogrami.


Poradi iznesenite obvinuvawa

MVR ]E GO TU@I CRVENKOVSKI

Odgovornite slu`benici vo Upravata za operativna tehnika najavija tu`ba za kleveta protiv liderot na SDSM, Branko Crvenkovski, poradi iznesenite obvinuvawa na ovaa partija, za nivna navodna vme{anost vo prislu{kuvaweto. Vo oficijalnoto soop{tenie na MVR se naveduva deka o{tetenite podnele Predlog za krivi~no gonewe do Osnovnoto javno obvinitelstvo vo Skopje za krivi~no delo kleveta po ~len 17, stav 3, a vo vrska so stav 2 od Krivi~niot zakonik, bidej}i pretsedatelot na SDSM prenel nevistini, t.e prislu{kuvawata i tonskite snimawa koi spored SDSM se odvivale po usten nalog na ministerkata, na~alnikot na upravata za operativna tehnika i na~alnikot na Sektorot za eksploatacija vo ovaa uprava, ne se potkrepeni so dokazi.


Dosta Dimovska, minister za vnatre{ni raboti

VERBALEN TERORIZAM

Ministerkata Dimovska gi demantira{e site obvinuvawa i gi okvalifikuva kako neargumentirani kleveti {to ne dolikuvaat na lider na edna politi~ka partija. Crvenkovski, spored nea, e nadvor od pravniot sistem, toj si dodeluval uloga na obvinitel, na sudija i na egzekutor, {to pretstavuva intelektualen i verbalen terorizam, vo funkcija na beskompromisnata borba za vlast. Vo demantot, ministerkata vakvite napadi gi karakterizira kako "verbalen terorizam", koj ne slu~ajno korespondira so terorizmot vrz pripadnicite na MVR, a ~ija cel e da se destabilizira makedonskata dr`ava. Crvenkovski so svojata politika ve}e dve godini se obiduva da gi naru{i me|uetni~kite odnosi, a posledniot negov obid da go razni{a bezbednosniot i politi~kiot sistem e pomognat od starite razuznuva~ki strukturi, {to mu bea izme}ari na Milo{evi} izminative deset godini. No, i toa deka MVR i vo idnina }e prodol`i so intenzivno pribirawe informacii za aferata za ras~istuvawe na slu~ajot.


Majk Ajnik, ambasador na SAD

VLADATA DA SPROVEDE ISTRAGA

Najva`na obvrska na Vladata e da se sprovede proces koj bi doprel do sr`ta na problemot so prislu{kuvaweto, a na koj na~in }e go napravi, toa e rabota na Makedonija i taa treba sama da odlu~i.


Antonio Milo{oski, portparol na Vladata

CRVENKOVSKI GLAVEN AKTER VO PRISLU[KUVAWETO

Vladata decidno gi otfrla site obvinuvawa deka ministerkata za vnatre{ni raboti ili koj bilo vladin rakovoditel vo ova Ministerstvo nalo`ile ili sproveduvale prislu{kuvawe na politi~ari, na javni li~nosti i novinari. Stavot na Vladata e deka vo celata ovaa afera scenarist, re`iser i glaven akter e liderot na SDSM, Branko Crvenkovski, a zagri`uva faktot {to toj samiot sebesi se stava nad instituciite i nad Ustavot, pri toa odbivaj}i da odgovara za svoite javno dadeni la`ni izjavi {to se razlikuvaat od edna do druga pres-konferencija i so koi predizvikuva pove}e krivi~ni dela, izjavi portparolot Milo{oski.

Aferata so prislu{kuvaweto, spored nego, pretstavuva podmolen obid na Crvenkovski da se vrati na vlast, pri toa gubej}i go ~uvstvoto za dr`avnite interesi.


Dimovska pred Komisijata za nadzor

DR@AVNI TAJNI DA NE SE KORISTAT ZA MARKETING

Ministerkata za vnatre{ni raboti, Dosta Dimovska, odgovara{e i na pra{awa pred ~lenovite na Komisijata za nadzor nad rabotata na Direkcijata za bezbednost i kontrarazuznavawe i Agencijata za razuznavawe. Vo vrska so obvinuvawata od strana na liderot na SDSM, Branko Crvenkovski, deka ministerkata dala usten nalog za prislu{kuvawe Dimovska izjavi:

Ona {to e slu`bena i dr`avna tajna da ne se koristi za politi~ki marketing. Treba da se prekine so ova za da mo`e da se ras~isti slu~ajot, a ne da se napravi {teta na bezbednosniot sistem na dr`avata i vo funkcija na nekoi politi~ki celi da se iznesuvaat doverlivi informacii za nekoj da se nakleveti.

Na novinarskoto pra{awe za toa dali MVR ima indicii za postoewe na paralelen sistem za prislu{kuvawe, kako i za toa dali ministerkata ~uvstvuva politi~ka odgovornost, Dimovska odgovori deka po dobivaweto na soznanijata formirana e Komisija od eksperti koi se zanimavaat so pra{aweto za paralelen sistem, no deka vo momentot ne mo`e konkretno da odgovori. Za nejzinata politi~ka odgovornost, pak, poso~i deka nikoj ne treba ve~no da bide vrzan za foteljata i deka vlasta sama za sebe ne e cel, no deka site treba pred instituciite vo dr`avata, pred Parlamentot i pred javnosta da snosat odgovornost, se razbira dokolku taa se utvrdi, no ne da se bide `rtva na hajka, lin~ i kleveti.


Stojan Andov, pretsedatel na Parlamentot

NE ZNAM ^IJ LIST E I [TO POKRIVA CRVENKOVSKI

Odgovaraj}i na kvalifikaciite na liderot na SDSM deka prviot parlamentarec, Stojan Andov, si ja dodelil ulogata na smokvin list vo pokrivaweto na sramot na Georgievski i Dosta, Andov veli:

Jas ne vleguvam vo kvalifikaciite {to Crvenkovski gi dava so otkrivawe na listovi, zatoa {to jas ne se zanimavam so toa da otkrivam kakov list i ~ij list e Branko i {to prikriva. Toa e rabota na drugite organi i negova li~na rabota.

Andov smeta deka so etiketi, navredi i so diskvalifikacii ne mo`e da se re{i te{kiot problem so prislu{kuvaweto koj go povrzuva so nekolku drugi aferi od vakov tip, kako na primer "Sina ptica" i TAT kade {to ne se uspealo da se utvrdi ni{to.


Boris Trajkovski, pretsedatel na Makedonija

PRETSEDATELOT NE MO@E DA AMNESTIRA NEPOZNATO LICE

Na site onie koi se povikuvaat na ~len 84, alineja 10 od Ustavot, ~len 3 i ~len 11 od Zakonot za pomiluvawe, kako i ~len 114, stav 1 od Krivi~niot zakonik, pretsedatelot odgovori so stav deka isklu~ivo }e ragira po slu`bena dol`nost, samo dokolku se ispolnat uslovite od ustavnite i zakonskite odredbi. Po nivnoto ispolnuvawe toj }e re{i kako }e postapuva.

Spored negovite razmisluvawa, ne e redno toj da prezema {to i da e vo uslovi na predistra`ni dejstvija, ocenuvaj}i deka vo momentov kakva bilo negova reakcija nema pravna funcija, odnosno ne mo`e i nema da go koristi pravoto na amnestirawe, od krivi~no gonewe vo krivi~na postapka, od prosta pri~ina {to takva postapka ne e nitu po~nata, nitu pak e poznato protiv kogo se vodat predistra`ni dejstvija.