IZLO@BI

DELA NA VASILEV

Skopje, 31 januari.

Vo prostoriite na "Aero-Galerija" be{e otvorena izlo`bata na akademskiot slikar Ni~e Vasilev koja }e trae do 14 fevruari. Pretstaveni se 23 dela raboteni vo maslena, akril i pastel-tehnika vo periodot od 1997 do 2000 godina.

MAKEDONSKI "NO]NI VIZII"

Venecija, 1 fevruari.

Jovan [umkovski, so proektot "No}ni vizii" }e ja pretstavuva Makedonija na godina{noto me|unarodno bienale. Nose~kata tema na ova bienale }e bide naslovena kako "Scena na ~ove{tvoto", toa }e bide otvoreno na 10 juni, a }e trae do 4 noemvri.

IZLO@BA NA KOXOMAN

Skopje, 6 fevruari.

Vo Izlo`beniot salon na Kulturno-informativniot centar, be{e otvorena izlo`ba na Vangel Koxoman (od kolekcijata na Naroden muzej - Struga). Ve~erta be{e dodelena nagradata "Vangel Koxoman" za najuspe{na izlo`ba vo KIC za 2000 godina, a ~esta da bide nositel na ovaa nagrada mu be{e dodelena na Angel Dimovski-^au{ za izlo`bata Skulpturi-sitna plastika.

Vangel Koxoman e eden od osnova~ite na DLUM i dolgogodi{en ~len na negovata uprava. Od 1945 godina u~estvuval na mnogubrojni izlo`bi na DLUM vo Skopje, a isto taka i vo drugite jugoslovenski centri na razni tematski izlo`bi. Vo 1953 godina, zaedno so Li~enoski i Martinoski, ja pretstavuval makedonskata likovna umetnost na golemata izlo`ba "Polovina vek na jugoslovenskoto slikarstvo 1900 - 1950 godina". Vo 1974 godina vo Struga ja otvoril postojanata tematska izlo`ba "Struga vo minatoto" so okolu 30 masla i akvareli. Dobitnik e na mnogubrojni nagradi, a ima realizirano i golem broj samostojni izlo`bi.


KNIGI

POSTHUMANO IZDANIE

Skopje, 30 januari.

Vo Makedonskata akademija na naukite i umetnostite be{e promovirano proznoto delo na akademik Slavko Janevski, "I petto godi{no vreme". Za ova posthumano izdanie govorea akademik Ante Popovski i akademik Vlada Uro{evi}.

"VE^NIOT VETAR"

Skopje, 1 fevruari.

Vo bibliotekata "Bra}a Miladinovci" se odr`a promocija na najnovata kniga na Gorjan Petrevski, "Ve~niot vetar". Promotor na ova izdanie be{e Kata Misirkova-Rumenova, a izvadoci od deloto ~itaa u~enici od OU "Vera Ciriviri-Trena".

DRU[TVO NA LIKOVNI UMETNICI

Tetovo, 1 fevruari.

Vo ovoj grad formirano e Dru{tvo na likovni umetnici. Novoto Dru{tvo }e raboti na afirmacija na likovnata umetnost i na organizirawe izlo`bi, predavawa, kolonii i simpoziumi.

NAGRADA ZA MATEVSKI

Skopje, 2 fevruari.

Nagradata "Aco [opov" za poezija, publikuvana vo tekot na 2000 godina, mu be{e vra~ena na poetot Mateja Matevski. Komisijata vo sostav Atanas Vangelov, Murat Isaku i Mihail Renxov odlu~i tradicionalnata nagrada da ja dodeli za knigata stihovi "Vnatre{en predel".

"LINIJA NA USVITENOSTA"

Skopje, 2 fevruari.

Neodamna vo izdanie na "Na{e delo" vo edicijata "Svedo{tva" be{e objavena knigata "Linija na usvitenosta" od Bratislav Ta{kovski. Avtorot na knigata gi bele`i nastanite, sostojbite, imiwata, posakuvawata i o~ekuvawata vo periodot od 1991 do 2000 godina.

"KEMAL SEJFULA-ORAK"

Skopje, 2 fevruari.

Vo Domot na ARM be{e promovirana knigata "Kemal Sejfula-Orak" od Mihajlo Grbevski. Ovaa kniga e vo izdanie na NIP "Forum" i Gradskiot odbor na Sojuzot na borcite na Makedonija.

NOVA STIHOZBIRKA

Skopje, 2 fevruari.

Todor ^alovski neodamna se pojavi so u{te edna nova stihozbirka. Stanuva zbor za stihozbirkata "Glas krepitel". Pesnite vo knigata se podeleni vo poglavja pod naslov: Portal, Glas krepitel, Pro~istuvawe na zborovite, Tragi, Vnatre{ni glasovi, Janya, Yidawe son i Poseg.

"NOVATA EVA"

Skopje, 5 fevruari.

Vo salonot na Kulturno-informativniot centar be{e promovirana stihozbirkata "Novata Eva" od Irena Pavlova. Pokraj ovaa kniga, Pavlova dosega gi objavila i knigite "Velzevul" i "Nomad".


MUZIKA

RECITAL

Skopje, 1 fevruari.

Vo Kulturno-informativniot centar se odr`a recital, a nastapija violinistot Aleksandar Krpovski i pijanistkata Marina Kapitanova, gostinka od Bugarija. Na programata bea dela od Bah, Mocart, De{paq, Paganini, Ravel, ^ajkovski i [imanovski.

ZA DOLGO PAMETEWE

Skopje, 1 fevruari.

Kako prv del od ciklusot "Makedonska folklorna klasika" izlegoa ~etiri kopakt-diska vo interpretacija na Kiril Man~evski, Nikola Badev, Aleksandar Sarievski i Vaska Ilieva. Po ova }e sleduvaat antalogii na makedonskiot rok, {lageri, instrumentalna i simfoniska muzika.

"@IZEL"

Skopje, 2 fevruari.

Vo MNT be{e odigran baletot "@izel" vo koj gostuva{e baletskata dvojka od Germanija, Irena Veterova (@izel) i Aleksandar Monakov (Albert). Pokraj ekskluzivnite gosti, ~lenki na "[tat operata" vo Vizbaden, vo naslovnite ulogi nastapija i na{i poznati solisti na skopskiot Balet.

MILENIUMSKI KONCERT

Skopje, 5 fevruari.

Na scenata na MNT, Operata, Baletot i Dramata go repriziraa Mileniumskiot koncert {to premierno be{e izveden na 15 januari. Dirigent na koncertot be{e germanskiot gostin Gorjan Korunovski.