EKOLOGIJA

Otvorena Kancelarija za odnosi so javnosta vo Ministerstvoto za `ivotna sredina

NEPOSREDNA KOMUNIKACIJA SO GRA\ANITE

Pi{uva: Marina STAMENKOVA

  • Kancelarijata za komunikacija so javnosta i vo idnina }e se nadgraduva, odnosno tehni~ki }e se doopremi, a }e bide zgolemen i bibliote~niot fond

Minatata nedela ministerot za `ivotna sredina i prostorno planirawe na Republika Makedonija, Marjan Dodovski, ja otvori Kancelarijata za komunikacija so javnosta pri ova Ministerstvo. Po povod otvoraweto ministerot Dodovski istakana:

"Ova pretstavuva ~ekor do pobrza implementacija na Arhuskata konvencija i celosno aktivirawe na na{iot resor kon javnosta za neposredna komunikacija so gra|anite".

Kancelarijata za komunikacija so javnosta i vo idnina }e se nadgraduva, odnosno tehni~ki }e se doopremi, a }e bide zgolemen i bibliote~niot fond. Seto ova }e bide realizirano vo sorabotka so EU, za {to ministerot upati golema blagodarnost do Te{eira. Kako rezultat na nivnata poddr{ka, vo naredniot period Ministerstvoto }e dobie tri milioni evra za harmonizacija na na{eto zakonodavstvo so zakondavstvoto na EU, posebno vo delot na `ivotnata sredina.

Te{eira naglasi deka ova e va`en ~ekor vo procesot na pribli`uvawe na Makedonija kon EU, bidej}i ovoj resor e eden od najva`nite poglavja vo nejzinoto zakonodavstvo. Zatoa, Evropskata komisija }e prodol`i so poddr{ka na proekti vo sektorot na `ivotnata sredina i }e pomogne vo natamo{noto opremuvawe na ovaa kancelarija.