EKOLOGIJA

Inicijativa na Makedonija, Albanija i Grcija

PROGLASUVAWE NA "PRESPA PARK"

Pi{uva: Marina STAMENKOVA

  • Na sostanokot koj go otvori ministerot za `ivotna sredina, Marjan Dodovski, u~estvuvaa pretstavnici od resornite ministerstva od trite zasegnati strani, nevladini organizacii, pretstavnici od lokalnata samouprava na Regionot, kako i posmatra~i od me|unarodni organizacii

Vo ramkite na aktivnostite prezemeni za vospostavuvawe na Prespa Park, na inicijativa na Ministerstvoto za `ivotna sredina i prostorno planirawe na Republika Makedonija, Albanskata nacionalna agencija za `ivotna sredina, kako i Ministerstvoto za `ivotna sredina i javni raboti na Republika Grcija, a pod pokrovitelstvo na Met Wet i telata na Konvencijata za vodeni `iveali{ta, vo izminatata nedela vo Skopje se odr`a prviot oficijalen sostanok na Koordinativniot komitet za Prespa Park.

Na sostanokot koj go otvori ministerot za `ivotna sredina, Marjan Dodovski, u~estvuvaa pretstavnici od resornite ministerstva od trite zasegnati strani, nevladini organizacii, pretstavnici od lokalnata samouprava na Regionot, kako i posmatra~i od me|unarodni organizacii.

"Od golema va`nost e toa {to Prespanskoto Ezero }e se razgleduva zaedno so nacionalniot park Gali~ica i Ohridskoto Ezero na teritorijata na trite dr`avi", re~e ministerot Dodovski.

Ovaa godina se odbele`uva u{te eden pogolem jubilej, 30 godini od donesuvaweto na Ramsarskata konvencija vo ~ii ramki se nao|a i makedonskiot strogo priroden ornitolo{ki rezervat "Ezerani" kaj Prespa. Kako {to istakna ministerot Dodovski, vo na{ata dr`ava ve}e se prezemeni pogolem broj konkretni merki i inicijativi za nominirawe na odredeni lokaliteti na Ramsarskata lista.

Na ovaa konferencija prisustvuva{e i pretstavnikot na Ramsarskoto biro, Timio Papajanis, koj re~e deka ovoj sostanok vo evropski ramki pretstavuva dobar primer za transparentnost na rabotata na Komitetot.