Vele{kiot vladika veli deka go govori toa {to go misli

JOVAN GI OTFRLA OBVINUVAWATA DEKA BIL GRKOMAN

  • Treba li da gi frlime tie devet-deset vekovi do prvite prevodi na biblijata od svetite bra}a, od onie od vremeto na Aleksandar Makedonski koga po~nuva nekoja istorija da se dvi`i na ovie prostori. Za toa treba da bideme malku poseriozni vo istra`uvawata i da vidime deka nie imame eden kontinuitet, i ne samo nie tuku site deneska vo svetot

Od najmladiot vo Sinodot na MPC, koj po zavr{uvaweto na Grade`niot fakultet vo Skopje, se posvetuva na Hristovoto u~ewe na Teolo{kiot fakultet vo Belgrad, preku Sveta Gora, na nitu edno pra{awe nema da dobiete ednoli~en ili bled odgovor. Naprotiv, od visokiot sve{tenik po sekoj odgovor visat pra{awa i pra{awa. Za nego se besmisleni obvinuvawata deka e grkoman, za{to "upotrebata na gr~kiot jazik vo crkvata e tolku minimalna, toa e edna re~enica nasproti iljada {to se ka`uvaat vo dvo~asovnata liturgija. Edna re~enica i papata ja progovoruva na gr~ki na Bo`ik, pa i na makedonski. Toa e na pedesetnica, da se poka`e, na sleguvaweto na Duhot sveti vrz apsotolite... apostolite dobivaat darovi da govorat na razli~ni jazici, toa zna~i da odat da go propovedaat Evangelieto do krajot na Svetot, i so toa da go soedinat, a ne da gi razdelat ili vo nedelata na pravoslavieto, prvata nedela od postot Veligdenski, eve vo Grcija koja mo`ebi e vaka najtvrdokorna na jazikot svoj, }e slu{nete na arapski da se pee, na francuski itn".

Gospodin Jovan ne odre~uva ni{to {to ve}e go progovoril i o~igledno frla predizvik za prepro~ituvawe na razni istoriski fakti. "Koga govoram za na{eto vtemeluvawe na originalite, govoram za devettiot vek koga ne postoi ovaa Grcija i gr~kata svest. Toga{ postoi edno golemo carstvo, a toa e Romejskoto carstvo vo koe i nie u~estvuvame, i koj ima pravo da ni go odzeme toj del na u~estvo vo toa carstvo koe podocna nau~nicite go narekuvaat Vizantija?! Zna~i imame aktiven kontinuitet od toa carstvo, kako del od nego. I sega da ka`eme deka sme bez koren za{to nekomu taka mu odgovara. Treba li da gi frlime tie devet-deset vekovi do prvite prevodi na biblijata od svetite bra}a, od onie od vremeto na Aleksandar Makedonski koga po~nuva nekoja istorija da se dvi`i na ovie prostori. Za toa treba da bideme malku poseriozni vo istra`uvawata i da vidime deka nie imame eden kontinuitet, i ne samo nie tuku site deneska vo svetot. Zo{to Grcija tolku lesno se probiva vo svetot? Za{to site & priznavaat deka ima edna kultura, barem toa go nametnala, i deka ima edna kultura mnogu stara i deka originalite na hristijanstvoto se tokmu vo nejziniot jazik. Nasproti toa, nie se odrekuvame, kako da nemame vrska so tie stari jazici, nie kako da po~nuvame 1945 godina!"

Bez namera da gi rehabilitira t.n. progr~ki vladici od vele{kite crkvi, gospodin Jovan pra{uva: "Mislite deka slu~ajot so vladikata Antim e makedonskata propaganda nasproti patrijar{ijata? Ne, toa e borba me|u Gr~kata patrijar{ija i Bugarskata egzarhija. Ova go ka`uvam mnogu odgovorno. Toa bila taa borba so Egzarhijata koja toga{ se sozdavala! [to zna~i toa deka nie sme Bugari i treba li da gi poddr`ime site bugarski varijanti? Toa e sme{no. Vladikata ne e proteran od makedonskata svest, za{to i toj govorel slovenski. Tie {to go proterale sakale da bidat pod egzarziskata jurisdikcija!"

(Prezemeno od "Utrinski vesnik")