Blaga Petreska, makedonski estraden umetnik

PESNATA MO@E SE

Pi{uva: Mileva LAZOVA

  • ]e peam s# dodeka narodot me saka. Jas li~no ne bi sakala da `iveam od pesnata zatoa {to vo toj slu~aj }e mora da peam sekade. Bi prifatila da rabotam s# drugo, a pesnata da mi bide kako "desert"
  • Koga odbirav, sekoga{ semejstvoto mi be{e na prvo mesto, pa potoa peeweto
  • Za razlika od porano koga edvaj se doa|a{e na red da se snimi pesna, sega postojat privatni studija i mnogu e polesno da se snimi pesna zatoa {to vladeat poslabi kriteriumi, veli gospo|a Petreska

Blaga Petreska, dolgogodi{en makedonski estraden umetnik, so svojata vedrina, vesel temperament i razigranost dopira do srcata na nejzinite obo`avateli koi se `elni da slu{nat vistinska, prekrasna interpretacija. Slu{aj}i gi nejzinite pesni ~ovek ne ostanuva ramnodu{en zatoa {to nivnata sodr`ina predizvikuva duhovno zadovolstvo.

Poseduvaj}i ogromna energija i ambicioznost, gospo|a Petreska u{te od najrana mladost se izdvojuva i postignuva golemi uspesi. Se redat brojni pesni koi s# u{te traat i }e traat.

Poteknuva od religiozno i patrijarhalno semejstvo vo koe sekoga{ bila prisutna muzikata.

AMBICIOZNOST

Mi se ~ini deka jas bev predodredena da ja rabotam ovaa rabota. U{te od mojata najrana vozrast u~itelkata me izdvoi od drugite deca i odlu~i da peam solo. Bev vklu~ena vo s# {to be{e povrzano so umetnosta i sekoga{ sakav da bidam prva, veli Blaga Petreska. Bev ~len na KUD "Mir~e Acev" od Prilep, u~estvuvav vo mnogu gradovi niz Makedonija, a vo osmo odelenie me proglasija za najdobro devoj~e koe{to pee. Od najrana mladost go posetuvav muzi~koto u~ili{te, iako moite roditeli bea protiv toa jas da peam. Sepak, presuden be{e sovetot od mojata u~itelka do moite roditeli deka treba da go {koluvam glasot i deka sum mnogu muzikalna. Pritisokot od strana na u~itelkata be{e mnogu golem i moite bliski bea prinudeni da se soglasat da ja prodol`am mojata muzi~ka nadgradba vo Skopje. Po~nav da peam detski pesni na radio, istovremeno gi podgotvuvav decata na bogata{ite i moram da priznam deka po~nav da zarabotuvam u{te od mojata ~etirinaesetta godina. Vo treta godina muzi~ko u~ili{te bev ispratena na natprevar na najdobri amateri na nivo na Jugoslavija vo Qubqana. Toa be{e vo 1963 godina i tamu ja osvoiv prvata nagrada me|u amaterite so pesnata "Pelisterski o~i". Tereza Kesovija ja dobi nagradata za profesionalen peja~, dodeka jas ja dobiv nagradata za najdobar amater-peja~. Moite roditeli bea prijatno iznenadeni od ovoj moj uspeh. Sledele gostuvawa vo Subotica, Kraqevo, na festivalite na zabavna muzika. Potoa Blaga Petreska ima{e mnogu koncerti so Gabi Novak, Arsen Dedi}, a ima{e i golemi turnei vo Germanija, Avstrija so toga{nata saraevska grupa "Estrada".

Iako imala ponudi da se preseli vo Belgrad i profesionalno da se zanimava so peewe, sepak patrijahalnoto vospituvawe ne & dozvoluvalo da se opredeli pesnata da & bide profesija. Se vrabotiv vo Prilep kako profesor po klavir. Rabotev dve godini vo Prilep, no potoa se vrativ vo Skopje kade {to se vrabotiv vo Operata kade i den-denes rabotam. Istovremeno ja snimiv prvata kaseta za PGP RTB na gr~ki pesni koi bea prevedeni na srpski jazik. Taa kaseta dostignala mnogu golem uspeh, golem tira`, a potoa sleduvala golema turneja niz Jugoslavija so Violeta Tomovska, Sarievski, Badev, Vaska Ilieva.

SEMEJSTVOTO I PESNATA

No, sekoga{ bev me|u pesnata i doma{noto vospituvawe deka toa ne treba da mi bide izvor na egzistencija. Izvesen period se povlekov i celosno se posvetiv na ulogata majka, sopruga, dodava gospo|a Petreska. Koga odbirav, sekoga{ semejstvoto mi be{e na prvo mesto, pa potoa peeweto. Po mojata li~na tragedija, povtorno morav da se vratam na pesnata i da zarabotuvam od nea. No, povtorno }e potenciram: site moi nastapi, site anga`mani ne bea po sekoja cena i sekade. Sekoga{ odbirav {to da otpeam, da ne se sramam za ona {to sum go otpeala. Tekstovite sakav i sakam da bidat so dobra sodr`ina, nekoja poraka da donesat, da se najdam vo niv, da vnesam du{a. Vo toj period pesnata mi pomogna da se izle~am, da se vratam povtorno vo `ivot, da zarabotam. Pesnata "Pesnata mo`e s#" {to ja ispeav vo duet mi stana `ivotno moto, pesnata odigra golema uloga vo mojot `ivot.

Golema sre}a e {to jas s# u{te traam, zatoa {to doa|aat novi imiwa, mladi peja~i i peja~ki. No, publikata sepak u{te me saka i gi saka moite pesni. ]e peam s# dodeka narodot me saka. Jas, li~no ne bi sakala da `iveam od pesnata zatoa {to vo toj slu~aj }e mora da peam sekade. Bi prifatila da rabotam s# drugo, a pesnata da mi bide kako "desert". Mo`ebi zatoa taka ja do`ivuvam i ja donesuvam.

KRITERIUMI

Koga jas se probivav, mnogu be{e te{ko zatoa {to vrednuvaweto be{e po mnogu strogi kriteriumi, da se ima talent, da se ima ubava boja na glas. Za razlika od porano koga edvaj se doa|a{e na red da se snimi pesna, sega postojat privatni studija i mnogu e polesno da se snimi pesna, zatoa {to vladejat poslabi kriteriumi, objasnuva gospo|a Petreska. Moeto mislewe e deka sega ima lu|e na koi ne im e mesto vo estradata. Za `al, nekoi mladi se zala`uvaat deka tuka se parite i deka podobro se `ivee, no potoa vleguvaat vo edna bezdna, se razo~aruvaat zatoa {to peeweto ima cena. Brgu se pojavuvaat, no i brgu zgasnuvaat zatoa {to gi ima premnogu.

Imam snimeno ~etiri kaseti, a pesni imam mnogu. Pove}eto pesni se od kompozitorot Mile Barbarovski koj pi{uva prekrasni pesni ~ija sodr`ina nikogo ne go ostava ramnodu{en. Sekoj treba da se stremi da dobie dobra pesna, tekst, da dadat dobra interpretacija za da mo`e nivnite pesni da traat. Site moi pesni mi se dragi i ne mo`am da izdvojam nitu edna od niv zatoa {to ne prifa}am pesna koja ne mi se dopa|a. Porano sakav pobrzi pesni, da dojde do izraz mojot temperament, no so tekot na godinite ~uvstvuvam `elba da peam pomelanholi~ni pesni.