EKONOMIJA - BIZNIS

GRUEVSKI U^ESTVUVA NA SVETSKIOT EKONOMSKI FORUM VO DAVOS

Delegacija na Ministerstvoto za finansii na Republika Makedonija, predvodena od ministerot Nikola Gruevski se nao|a vo Davos, [vajcarija, kade u~estvuva na Svetskiot ekonomski forum.

Ministerot Gruevski }e u~estvuva na pove}e sesii na Forumot, a }e ima sredbi so pretsedatelot na Svetskata banka, Xejms Volfenson, so pretsedatelot na Evropskata banka za obnova i razvoj, @an Lemier, kako i so nekoi svoi kolegi ministri u~esnici na Forumot.

PREGOVORI ZA VREMENA SPOGODBA SO EVROPSKATA UNIJA

Vo Brisel se odr`aa pregovori za Vremena spogodba za trgovija i trgovski pra{awa pome|u Republika Makedonija i Evropskata Unija. Makedonskata delegacija ja predvode{e zamenik pretsedatelot na Vladata, Zoran Krstevski, vo koja u~estvuvaa ambasadorot Jovan Tegovski i pretstavnici na nadle`nite ministerstva.

Na sostanokot bea detalno razgledani Predlog-tekstot na Vremenata spogodba, kako i nivnite predlozi so cel obezbeduvawe na u{te popovolni uslovi za izvozot na oddelni makedonski proizvodi na pazarite na zemjite ~lenki na Evropskata Unija. Dvete delegacii se dogovorija Vremenata spogodba da bide parafirana vo fevruari ovaa spogodba vo Skopje.

PREMIEROT GEORGIEVSKI PRIMI DELEGACIJA NA SVETSKATA BANKA

Pretsedatelot na Vladata na Republika Makedonija, Qub~o Georgievski, primi delegacija na Svetskata banka, predvodena od pretstavnikot za Makedonija, Kristijan Portman. Posetata na delegacijata na Svetskata banka, ~ija cel e da se vidi kako se odvivaat rabotite okolu zapo~natite reformi i aran`manite so Svetskata banka, be{e oceneta pozitivno, so uveruvawe od Bankata deka dogovorenite rokovi za oddelnite proekti }e se po~ituvaat i }e mo`e da se realiziraat i dogovorenite aran`mani.

Georgievski be{e deciden deka Vladata na Republika Makedonija nema da otstapi od zapo~natite reformi, pritoa poso~uvaj}i gi pretstojnite aktivnosti za strukturnite reformi na pretprijatijata i drugite reformi za koi e potrebna i mala fleksibilnost, a i da se stavi akcent na razvojot, so cel da se namali siroma{tijata.

SVETSKATA BANKA ZADOVOLNA OD REALIZACIJATA NA PROEKTITE VO MAKEDONIJA

Svetskata banka e zadovolna od ona {to Republika Makedonija go realizira vo izminatite godini, a kako rezultat na toa, od juli ovaa godina, sredstvata }e gi dobiva namesto pod IDA-uslovi pod IBRD-uslovi, {to zna~i 17 godini rok na vra}awe so osum godini grejs-period i kamatna stapka od 0,35 otsto za prvite ~etiri godini i 0,25 otsto za drugite 13 godini. Ova, me|u drugoto, go istakna direktorot za Republika Makedonija vo Svetskata banka, Kristijan Portman, pri posetata na Republika Makedonija.

DOGOVOR ZA EKONOMSKA SORABOTKA ME\U MAKEDONIJA I FINSKA

Ministerot za finansii, Nikola Gruevski, i ministerot za nadvore{na trgovija na Finska, Kimo Sasi, na sredbata vo Skopje potpi{aa dogovori za odbegnuvawe na dvojnoto odano~uvawe po odnos na danocite na dohod, kako i za zaemno pottiknuvawe i za{tita na investiciite.

So potpi{uvaweto na Dogovorot za za{titata na investiciite se sozdavaat povolni uslovi za pottiknuvawe na investiciite od strana na ednata dogovorna strana na teritorijata na drugata, vrz osnova na ednakvost i zaemna za{tita.

KAMPAWA NA MINISTERSTVOTO ZA FINANSII

Ministerstvoto za finansii so pretstojnata kampawa ima za cel da im dade pobliska pretstava na zatajuva~ite na danok ili na potencijalnite zatajuva~i na danok, ili pak na nivnite poddr`uva~i, za toa od kogo, vsu{nost, tie odzemaat, ~ija egzistencija se doveduva vo pra{awe, koj se posledicite zaradi nivnite postapki itn.

Denovive i oficijalno zapo~nuva kampawata na Ministerstvoto za finansii naslovena kako: "Kako se tro{at moite pari". Celta na ovaa kampawa koja }e trae okolu dva meseca e da se objasnat pove}e detali na gra|anite povrzani so Buxetot i danocite.

NAJGOLEM PROMET NA MAKEDONSKATA BERZA VO APRIL MINATATA GODINA

Vo periodot od januari do oktomvri 2000 godina na Makedonskata berza na dolgoro~ni hartii od vrednost ostvaren e vkupen promet od sedum milijardi 425 milioni 587 iljadi 783 denari od 4.016 transakcii. Najgolem del od prometot e ostvaren vo trguvawe so akcii i toa 161 milioni 665 iljadi 024 denari, koe e realizirano od 3.111 transakcii. Najvisok promet na Berzata e ostvaren vo april vo iznos od dve milijardi 613 milioni 717 iljadi 982 denari, a toa se dol`i na nekolkute krupni blok-transakcii, me|u koi pozna~ajna e transakcijata so akciite na "Stopanska banka". Od septemvri 2000 godina Berzata e zbogatena so u{te eden vid hartii od vrednost-dr`avni obvrznici izdadeni za obes{tetuvawe na sopstvenicite na zarobenite devizni {tedni vlogovi.

INDUSTRISKO PROIZVODSTVO

Prose~niot porast na industriskoto proizvodstvo vo periodot od januari do oktomvri 2000 godina, sporedeno so istiot period vo 1999 godina iznesuva 5,2 otsto, za {to najmnogu pridonese porastot na proizvodstvo na nemetalnite minerali za 7,4 otsto, crnata metalurgija za 57,5 otsto, grade`nite materijali za 44,4 otsto, naftenite derivati za 20,1 otsto i oboenite metali za 17,9 otsto. Vakvata tendencija se o~ekuva da prodol`i i vo narednata godina so {to }e se ostvari o~ekuvaniot porast na bruto-doma{niot proizvod od {est otsto.

STABILNOST NA CENITE

Tro{ocite na `ivot vo period od januari do noemvri 2000 godina se zgolemeni za 5,7 otsto vo odnos na istiot period prethodnata godina, dodeka pak, zgolemuvaweto na cenite na malo za istiot period iznesuva 10,6 otsto. I pokraj negativnoto vlijanie na cenata na naftata i vlijanieto na Danokot na dodadena vrednost vrz cenite, Republika Makedonija, spored stabilnosta na cenite i natamu ostanuva vo grupata na najuspe{ni zemji vo tranzicija.