POLITIKA

ZABORAVENI: Ilija Todoroski, makedonski patriot suden za Makedonija

SO MAKEDONIJA VLADEE ANTIMAKEDONSKA VLADA

Pi{uva: @aklina MITEVSKA

  • Na{ite politi~ki partii nemaat programa za nacionalna i samostojna Makedonija. Ednite skru{um ronat krokodilski solzi za Jugoslavija, a drugite za golema Bugarija.
  • Rehabilitacijata e sramota. Koj }e n# rehabilitira? Nie ne bevme vo zatvorot zlostornici, tuku patrioti. Ne mo`at da ni ja vratat mladosta. Od niv barame o{teta, imotite da ni gi vratat. Sramota e da n# izedna~uvaat so balistite, tie bea antimakedonci, i da n# stavaat vo eden ko{

Gospodinot Ilija Todoroski e Makedonec suden za makedonskata kauza. Na ovaa tema so nego razgovaravme vo eden od minatite broevi na na{iot nedelnik. Tokmu zatoa ovoj pat na{iot razgovor go naso~ivme na edna druga tema, t.e. razgovaravme za politi~kite grupacii vo zatvorot i za dene{nata situacija.

Razlikata me|u zatvorenicite vo KPD Idrizovo i onie na Goli Otok e ogromna. Onie na Goli Otok se administrativno osudeni bez sud i presuda i {tom se popravat vo svoeto odnesuvawe gi osloboduvaa. Nie bevme VMRO - vci. Prvite osudenici vo Idrizovo bea sorabotnicite na okupatorot. Takvi bea toga{nite gradona~alnici na Ohrid, na Bitola, na Prilep, Veles, Skopje. Vo istata grupa so niv bea site {efovi na policija, site Bugari koi vr{ea torturi protiv Makedoncite, tuka bea i makedonskite vrhovisti, toga{niot {ef na policijata vo Ohrid. Site tie {to ima praveno zlostorstvo, imaa golemi privilegii od Upravata na Idrizovo, a nie VMRO-vcite, Makedoncite, centralisti, bevme najlo{o tretirani. Zlostornicite bea privilegirani na odredeni mesta. Taka, sinot na ubiecot na decata vo Vata{a be{e odgovoren na radiostanicata na bugarski jazik. Vo Idrizovo ima{e partija na balistite - demokrat {iptar, turska organizacija i drugi, raska`uva g. Todoroski za raznite politi~ki grupacii vo zatvorot.

VMRO za vremeto na turskata Imperija imalo svoja vlast, svoi sudovi, svoe socijalno ureduvawe, svoj komitet za za{tita na makedonskoto naselenie. I sekoj koj po krv ne bil Makedonec, ne mo`el da ~lenuva vo VMRO.

VAN^O MIHAJLOV

Van~o Mihajlov e od Novo Selo od kade {to e i Todor Aleksandrov. Imeto Van~o mu e skratenica od Ivan. Ilija veli deka Van~o Mihajlov bil vme{an vo ubistvoto na Todor Aleksandrov na Pirin Planina, za{to koga oti{ol Todor Aleksandrov na Kongresot na sandanistite na Pirin Planina, tamu pristignal Van~o Mihajlov. Toj go pra{al Todor Aleksandrov kade }e odi. Koga dobil odgovor deka Aleksandrov }e odi na Kongres na sandanistite na Pirin Planina go potpra{al kade mu e odbranata i od Todor Aleksandrov dobil odgovor deka toj }e se brani so dokumentite koi gi nosi vo negovata torba. Van~o Mihajlov imal dva ~etnika i zedno so niv trgnal na Pirin Planina. Tamu kaj reki~kata gi pre~ekal Aleksandar Protugerov, ohri|anecot, so dvajca vla{ki vojvodi. Pred da zaminat na Kongresot sednale da se odmorat. Tuka se slu~ilo ubistvoto na Todor Aleksandrov. Psevdonimot na Van~o Mihajlov mu e Radko, a na Todor Aleksandrov - Brezov. Van~o Mihajlov odi na Kongresot, a Todor Aleksandrov ve}e bil pogreban. Koga Mihajlov do{ol go otkopale za da go vidi i povtorno go zakopale. Grobovite na Sandanski i Todor Aleksandrov se na poljaknata na Pirin Planina, kar{i, kako levi~ari i desni~ari, kako {to vsu{nost bile tretirani vo zatvorot Ilija i preostanatite zatvorenicci vo Idrizovo.

Gospodinot Todoroski veli deka sega{nite slu`benici vo Agencijata za kontrarazuznavawe nemaat ni{to zaedni~ko so onie od UDBA.

Ovie sega se prisobrani kriminalci {to sorabotuvaat za privilegii. Tie nemaat vrska so vistinskite vr{iteli na ovaa dejnost. Namesto ovaa Vlada da gi osudi toga{nite slu`benici na UDBA, tie zemaat po 2.000 germanski marki plata. Qub~o treba da gi zeme pod odgovornost.

Na{ite politi~ki partii nemaat programa za nacionalna i samostojna Makedonija. Ednite skru{um ronat krokodilski solzi za Jugoslavija, a drugite za golema Bugarija. Branko Crvenkovski ne e roden ovde, roden e vo Saraevo. Toj sega mu veli na Qub~o deka e donesen od majka mu od Bugarija. No, ni edniot ni drugiot ne e roden vo Makedonija. Po raspa|aweto na Jugoslavija, Hrvatska, Slovenija, Bosna se otcepija i site si napravija svoi simboli i znamiwa. Zo{to nim ne im se naredi da go smenat imeto, znameto, simbolite. Kako mo`e imeto za nas da bide "Porane{na Jugoslovenska Republika"? Kako da si go smenime znameto so {esnaesetzra~noto sonce, koe se viorelo od Pela pa natumu duri 18.000 kilometri. Makedonskata falanga se borela pod toa zname. Toa zname go najdoa vo kov~egot na Filip Makedonski. I vladata na Lub~o i na Branko se otka`a od toa zname, a porane{niot makedonski pretsedatel Gligorov vo OON odr`a govor pod imeto "Porane{na Jugoslovenska Republika". Kolkava gre{ka napravija Brankovci {to na po~etokot napravija koalicija so albanskata partija PDP! Qub~o go pravi istoto so DPA. Zo{to Branko i Qub~o ne koaliciraat?

GR^KA OKUPACIJA

Branko i negovata vlada po~na da rasprodava, a Qub~o prodol`i da prodava na Grcite, na najgolemite neprijateli na Makedonija. Grcite napravija eden najgolem egzodus na Makedoncite i denes Makedoncite se skitnici po svetot. Ako Qub~o ima ne{to makedonsko vo sebe, toa ne bi trebalo da go pravi. Nie imame bogati Makedonci vo svetot i toj i poevtino da im prodava, baram toa }e ostane na Makedoncite. Grcite namesto da ni ja dadat Belomorska, Egejska Makedonija, tie ovaa }e ja kupat. Nie se ~uvstvuvame kako da sme pod gr~ka opukacija. Makedonija denes ne funkcionira kako dr`ava. Makedonija ne po~nuva od Vladata na Qub~o i Dosta, tuku mnogu odamna, veli Ilija.

Pra{awata na malcinstvata treba da se re{avaat recipro~no. Kakvi prava }e imaat Makedoncite vo Albanija, Grcija, Bugarija, takvi i nie }e im dademe na nivnite malcinstva, dodava toj. Qub~o im prodava na Grcite, na onie koi na14.000 Makedonci so maslinovi kolci im gi vadea o~ite. Vo Grcija ima u{te tri milioni Makedonci. Nie nemame podatoci kolku Makedonci ima vo Evropa. Koga }e se rodi edno Evrej~e, toa se popi{uva kako Evrej~e, a koga }e se rodi Makedonec kako da se rodilo magare. Na{ata Vlada ne vodi smetka za na{ite iselenici. Go pu{ta Petar da gi rasturi na{ite crkvi tamu. Ovaa Vlada kako da e okupaciona, a ne makedonska Vlada. Minatata godina vo Tetovo ne se slave{e Ilinden. Tamu ima samo edna makedonska ulica, pod planinata [ara, kade {to se site crkvi. Zapadna Makedonija e ve}e albanska, taa ve}e ima avtonomija, a se bori za dr`avnost. Makedonija e 70 otsto zemja na pe~albari. Tuka se dojdeni kosovari, bo{waci, albanci, za 1.000 germanski marki se dobiva dr`avjanstvo. Nikoj ne znae kolku od kosovskite begalci se vratija vo Kosovo. Nie treba da barame na{ite bra}a da se vratat. Ovdeka nekoj saka nas Makedoncite da n# otseli od Makedonija. Gospodinot Van der [tul pravi nekakov kolex za Albancite vo Makedonija, no zo{to ne go za{titi na{eto malcinstvo vo svetot i da mu dade takvi prava. Nie sme anti~ka dr`ava. Evropa e bludnica vavilonska i najgolema orospija. Vo Ohrid nikoga{ nemalo Albanci. Ima{e Romi, Vlasi i Turci. So niv nemavme nikakvi problemi, problemite gi predizvikuvaat dojdenite Albanci. Grcija se pla{i za imeto zatoa {to treba da ni ja vrati Egejska Makedonija. Makedoncite vo Grcija ne se pla{at da se iska`at kako Makedonci. Za imeto ne pregovarame, pa makar i Evropa da ne n# primi.

Radkovistite vo Ohrid se porane{nite srpski slu`benici, a Radko zna~i raskol.

DENE[NATA VLAST

Dene{noto VMRO - DPMNE, spored Ilija, nema nikakva vrska so prvoto. Toa e samo propaganda za glasovi, za{to sekoj Makedonec imeto VMRO go smeta kako ne{to sveto. Toj potsetuva kako Georgievski i Stojmenov deset godini se gu{kale, a sega se najgolemi neprijateli. I ednite i drugite velat deka nivnoto VMRO e pravedno, no nitu ednoto, nitu drugoto ne e vistinskoto. Lu|eto koi bile kodo{i sega se za~lenuvaat vo VMRO - DPMNE.

Eden moj kodo{ od moeto selo sega se deklarira kako golem VMRO-vec. Vo DPMNE dojdeni se najgolemite raskolnici na Makedonija i toa samo za interes, dodava g. Todoroski.

Za gospodinot Stojan Andov toj veli deka e najgolema "vrtele{ka", deka toj be{e ambasador vo Irak i ima pote{ko zlato od kolku {to e te`ok. Germanskata Vlada donela zakon na site onie jugoslovenski voeni zarobenici da im dade o{teta vo iznos od 15 - 20 iljadi germanski marki. Vo Makedonija site jugoslovenski borci dobija privilegii, a sudenite za Makedonija ne dobija ni{to.

Li~no jas nemam zdravstveno osiguruvawe. Ne baram plata za toa {to sum go rabotel. Rehabilitacijata e sramota. Koj }e n# rehabilitira?! Nie ne bevme vo zatvorot zlostornici, tuku patrioti. Ne mo`at da ni ja vratat mladosta. Od niv barame o{teta, imotite da ni gi vratat. Sramota e da n# izedna~uvaat so balistite, tie bea antimakedonci, i da n# stavaat vo eden ko{, veli g. Todoroski.