IZLO@BI

DELA NA KRSTEVSKI

Skopje, 18 januari.

Vo Kulturno-informativniot centar be{e otvorena izlo`bata na sliki na Grozdan Krstevski. Izlo`bata pod naslov "Mileniumski refleksii" ja otvori Sa{o Gigov-Gi{. Izlo`bata sodr`i 20 dela, raboteni vo maslena tehnika.

MAKEDONSKI SLIKI VO SAD

Vilmington, 18 januari.

Vo SAD, vo galerijata na Fakultetot za likovni umetnosti be{e otvorena izlo`ba od poslednata likovna kolonija "Bez granici", koja se odr`uva na ostrovot Bald Hed Ajland. Na izlo`bata bea prezentirani dela od svetski umetnici, me|u koi i sliki na makedonskite umetnici Sergej Andreevski i Robert Cvetkovski.

IZLO@BA I PROMOCIJA

[tip, 18 januari.

Vo organizacija na Zavodot za za{tita na spomenicite na kulturata i Narodniot muzej vo [tip, vo Umetni~kata galerija Bezisten be{e otvorena izlo`ba na sliki i crte`i od umetnikot Kiril Efremov. Izlo`bata sodr`i dela od poslednive 15 godini. Istovremeno be{e i promovirana knigata na Efremov so naslov "La~oozar".

"RED/HAOS, HAOS/RED"

Skopje, 19 januari.

Vo Muzejot na grad Skopje be{e otvorena izlo`bata-instalacija na makedonskiot umetnik Strahil Petrovski pod naslov "Kraj na vekot-Red/Haos, Haos/Red". Avtorot kako materijal koristel drvo, lesonit, upotrebeni se ofset-plo~i, filmovi, reprodukcii, kompjuterski fotografii itn.

GALERIJA NA IKONI

Kumanovo, 20 januari.

Vo crkvata "Sveti Nikola" be{e otvorena Galerija na ikoni. Vo Galerijata se izlo`eni 74 eksponati i toa, ikoni, krstovi i carski dveri, a poteknuvaat od kumanovskiot kraj od periodot od 16 do 19 vek.

"IMPRESII OD MAKEDONIJA"

Ohrid, 22 januari.

Vo Domot na kulturata "Grigor Prli~ev" be{e otvorena izlo`bata na umetni~ki fotografii na tema "Impresii od Makedonija" od Atanas Talevski. Avtorot pred javnosta se pretstavi so osumdesetina fotografii nastanati na makedonska po~va.


KNIGI

"JAZIKOT NA MEDIUMITE"

Skopje, 17 januari.

Vo izdanie na "\ur|a" izleze knigata "Jazikot na mediumite" od Ilija Mil~in. Knigata gi pretstavuva razmisluvawata na avtorot za naj~estite jazi~ni gre{ki vo pove}e oblasti: teatarot, mediumite, kako i za za{tita na stadardniot makedonski jazik.

SPISANIE "RAZGLEDI"

Skopje, 17 januari.

Vo noviot broj na spisanieto za literatura, umetnost i kultura, "Razgledi" nose~ki se tekstovite na Mateja Matevski ("Pofalba na lirskoto"), na Srbo Ivanovski ("Naezda na senkite") i na Elisaveta Popovska ("Orientalizmot na Margerit Jursenar"). Tekstot na Mateja Matevski & e posveten na poezijata na Slave \or|o Dimoski.

POETSKA ZBIRKA

Skopje, 18 januari.

Vo izdanie na "Yvezda" be{e otpe~atena poetskata zbirka "Intimna ispoved pred razurnatiot hram" od Same @ernovski. Ovaa zbirka sodr`i dveste pesni povrzani me|u sebe i po motivskata podloga i vo stilskoto oformuvawe.

"OBLIK I SMISLA"

Skopje, 22 januari.

Vo izdanie na Makedonskata akademija na naukite i umetnostite neodamna izleze od pe~at najnovoto delo na Milan \ur~inov, pod naslov "Oblik i smisla" (novi kritiki i ogledi). Deloto e podeleno vo ~etiri celini.

KNIGA ZA NOVINARITE

Skopje, 22 januari.

Vo izdanie na NIP "Studentski zbor" se otpe~ati knigata "Teorija na novinarstvoto" od d-r Tome Gruevski. Knigata e nameneta za studentite po novinarstvo i novinarite.


 TEATAR

50 GODINI TEATARSKA DEJNOST

[tip, 17 januari.

[tipskiot naroden teatar proslavi polovina vek profesionalna dejnost so promocija na monografija "Prostor i vreme", otvorawe na izlo`ba na plakati i skici za scenografii i kostimi i premiera na teatarskata pretstava "Siljan Kruso i Robinson [trkot".

"SILJAN [TRKOT"

Skopje, 20 januari.

Vo Teatarot za deca i mladinci be{e izvedena pretstavata "Siljan [trkot" od Dejan Dukovski, vo re`ija na Dimitar Stankoski. Ovaa pretstava za prvpat be{e izvedena vo 1993 godina.


MUZIKA

RUSKI GOSTI

Skopje, 18 januari.

Vo ARM, Makedonskata filharmonija odr`a simfoniski koncert na koj nastapija gosti od Rusija. Solist na pijano be{e Andrej Diev, dirigent Leonid Nikolaev, a bea izvededni dela od Prokofjev i od [uman.

"DESPINA I MISTER DOKS"

Skopje, 19 januari.

Vo Mladinskiot kulturen centar povtorno be{e izvedena prvata makedonska komi~na opera "Despina i mister Doks". Operata e delo na kompozitorot Dimitrije Bu`arovski, a izveduva~i bea studentite po solo-peewe od Fakultetot za muzi~ka umetnost.

"ROK FEST 2001"

Skopje, 21 januari.

Vo organizacija na Mladinskiot kulturen centar i na revijata "Ekran" be{e odr`ana manifestacijata "Rok fest 2001" na koja nastapija 18 grupi vo oficijalna konkurencija. Ovaa manifestacija se odr`uva tradicionalno, po devetnaesetti pat.