KULTURA

Dokumentarno - igran film snimen vo Mala Prespa

"BAKNI GO SONCETO"

Tivkiot Homer, Tih-omer

Dokumentarno-igraniot film "Bakni go sonceto" e raboten kako koprodukcija me|u MTV i KC "Skrb i uteha" i e sniman kaj Makedoncite vo Mala Prespa Albanija, vo po~etokot na oktomvri. So drevnomakedonska energija vo ambient na pe{terskata crkva Sveta Bogorodica kaj Tuminec, kade {to se nao|a freska so likot na Aleksandar Makedonecot, pe{terskata crkva "Sveta Bogorodica" na ostrovot Mal grad, letnata vila na makedonskiot car Samoil, i selata Leska i Pustec.

Vo sonot na Edmund Sotir, Makedonec od seloto Leska se javuvaat apostol Pavle i Lidija, scenata na pokrstuvaweto na prvata Makedonka i Evropjanka, eden Samoilov vojnik, kako i makedonskiot car Aleksandar. Vo filmot za prv pat od Makedonci e snimen naletot na makedonskata falanga.

Akteri vo filmot se Stra{ko Milo{evski, Aleksandar [ehtanski, Kristina Atanasova, Edmund Sotir (sega ve}e student na FDU-Skopje) i dr. Re`ijata e na Vlado Den~ov, scenarioto na Tihomir Stojanovski, monta`er e Bla`e Dulev.

Ekipata na MTV i "Skrb i uteha" do`iveaja vistinsko isku{enie za vreme na snimaweto. Otka`uvawe na "prviot" kamerman, stud, do`d, nemawe struja, baterii za kamerite, snimawe vo crkvata denta koga po~inal Samoil, crkva koja ja gradel toj, no so Bo`ja sila i verba go zavr{ija baknuvaweto. Filmot ode{e na programata na MTV ve~erta na Vasilica, a promocija }e ima na Denonosiite "Minu Ugrinovska" na krajot na Fevruari.

"Bakni go sonceto" e materijalno pomognat od fondacijata "Blagovestie" i Ministerstvoto za kultura.