FORUM

PARTISKI FABRIKI - POLITI^KO SAMOUBISTVO NA VMRO-DPMNE

Stefan Donevski - Majka, Ohrid

Li~no od mladiot premier be{e obelodeneto, deka partijata VMRO-DPMNE ima svoi fabriki i drugi profitni institucii. Ova e kruna na gre{kite {to mo`e da gi napravi edna partija. Pogolema gre{ka e nezamisliva, toa ne e ni{to drugo, tuku samoubistvo na partijata.

Imeno na zapad vo demokratskite zemji, koga bi edna partija takvo ne{to napravila, taa partija bi bila vedna{ zabraneta so zakonska odluka na ustavniot sud, a menaxerite na ~ie ime se vodi fabrikata }e odgovaraat poedine~no pred sudot, vo prv red za potekloto na parite so koi ja kupile fabrikata.

Vo Germanija kancelarot Kol padna vo politi~ka zaboravenost koga se obelodeni deka tajno dobival preku pedeset milioni marki za finansirawe na negovata partija CDU, od nekoj trgovci na oru`je. Pretsedatelot na parlamentot Kirze odma gi ukina dotaciite na partijata CDU za slednata godina, vo istata visina na nad pedeset milioni marki, koi inaku i sleduvaat na partijata za slednata godina. Trgovcite na oru`je koi tajno ja pomagale partijata se razbegaa vo stranstvo (Kanada), za da ne bidat uapseni.

Ovde slu{ame od pe~atot, tajnite donatori na VMRO-DPMNE, kako firmata Zegin, Orka-Sport i drugi slobodno se {taat niz gradot, kako da ni{to ne bilo, makedonska rabota. Se razbira javniot obvinitel Stavre Xikov nema da ja goni vladea~kata partija bidej}i on be{e i od nea predlo`en. So toa se nametnuva neminovno i pra{aweto, dali javniot obvinitel treba da bide predlo`en od vladea~kata partija ili ne!? Ot tuka proizleguva mnogu jasno, deka javniot obvinitel treba da go predlo`i eden praven sovet od vrvni juristi, a ne nekoja si partija. So ovoj pogre{en ~in na predlagawe na javniot obvinitel Makedonija sama se svrsti vo nedemokratskite zemji. Ne mo`e da se o~ekuva pravda, kade kadija te sudi i kadija te brani! So ova e celiot praven sistem vo Makedonija doveden vo pra{awe i za nekakva demokratija ne mo`e vo Makedonija da se zboruva.

Donaciite na edna partija mora da bidat javni i da podle`at na poreskiot zakon za oporezuvawe!

Partiskite fabriki i pretprijatija ne smeat vo nikoj slu~aj da se dozvolat bidej}i tie pretstavuvaat nelojalna konkurencija za makedonskoto stopanstvo, poto~no niv poreskata uprava na Staninov }e im gleda preku prsti, so pomali porezi i drugi benefici.

Pri slednite izbori, partijata VMRO-DPMNE }e izleze so pove}e finansiski sredstva od drugite konkurentski partii i na toj na~in nepravilno mo`e da pobedi na slednite izbori. Vo edna demokratija toa e nedopustlivo bidej}i sekoja partija treba da ima ednakvi startni uslovi za pobeda na izborite. Vo na{iov slu~aj ustavniot sud na Makedonija treba da pokrene postapka protiv partijata VMRO-DPMNE za nejzino ukinuvawe i da gi preispita site nelegalni izvori koi ja finansiraat ovaa partija.

Poslednive meseci jasno poka`aa deka vo republikanskiot sistem demokratijata ne funkcionira. Skandaloznite izbori vo Amerika, tajnoto finansirawe na partijata CDU vo Germanija, falsifikuvawe na izborite vo Srbija i na krajot pretsedatelskite i komunalni izbori vo Makedonija jasno poka`aa deka na republikanskiot sistem mu se izbroeni denovite.

Monarhijata doa|a so brzi ~ekori na Balkanot vo prv red vo Srbija i Bugarija a i vo Rusija se naziraat konturite na Carska Rusija.

Edinstveno visoka demokratija mo`e da funkcionira samo vo modernata monarhija kako {to e vo skandinavskite zemji, zemjite na BE-NE-LUX ili [panija i Anglija. Inaku, pred kratko vreme se vrativ vo [vajcarija kade gi pominav novogodi{nite i bo`i~nite praznici. Jas sum skoro tri decenii `iveel i rabotel na tie prostori i mislev deka tamu nema ni{to da me iznenadi. No, dve raboti me prijatno iznenadija. Vo [vajcarija ima mnogu privatni sredno{kolski kolexi i mnogu starea~ki domovi koi po svojot komfor mo`at da se sporedat so hotel Hilton. [vajcarskata dr`ava mnogu polaga na pravilna edukacija na mladite lu|e i toa go pravi preku mnogubrojnite kolexi koi voglavnom se nao|aat na francuskoto govorno podra~je - kanton.

Starskite domovi se posebna prikaska, opremeni so maksimalen luksuz i nega, gi ima takare~ki na sekoj ~ekor vo sekoe selo. Ovie domovi se voglavnom privatni, ili vo sklop na crkvata. Vo kolexite na mladinata i se dava praviot pat vo `ivotot, a na starite lu|e im se ovozmo`uva dostoinstveno da gi pominat poslednite godini od `ivotot! Kaj nas vo Makedonija se sprotivnoto!