ZDRAVSTVO: Problemite na Ginekolo{ko-aku{erskata klinika vo Klini~kiot centar - Skopje

OPTIMISTI^KI RE[ENIJA ZA "BREMENATA" KLINIKA

Pi{uva: Mileva LAZOVA

  • Vo vremeto koga stanav direktor, Ginekolo{ko-aku{erskata klinika - Skopje, veli prof. d-r Vidoe Dimitrov, be{e vo mnogu lo{a sostojba
  • Na mestoto kade postoeja barakite, prof. d-r Dimitrov ima ideja, sozdadeni se i uslovi taa da se realizira, a stanuva zbor za izgradba na Ginekolo{ka klinika koja }e bide snabdena so kompletna i najmoderna oprema, taka {to }e nalikuva na evropskite kliniki

Ginekolo{ko-aku{erskata klinika vo Skopje ve}e nekolku godini nanazad be{e na naslovnite stranici vo mediumite so {okantni naslovi vo koi bea obelodeneti brojni problemi. Zgradata koja datira u{te od 1929 godina i koja e dograduvana, restavrirana, nadgraduvana, se soo~uva{e i se soo~uva so golem broj nedostatoci, po~nuvaj}i od gradbata na samiot objekt, pa do nedostigot na osnovniot agregat za struja (koj treba da go poseduvaat site bolnici) poradi koj poroduvawata se vr{ea na sve}i.

Sepak, vo Klinikata se pravat napori za sanirawe na problemite. So pomo{ na UNICEF i so realizirawe na proektot "Bolnici-prijatelki na bebiwata" krevetite koi bea vo katastrofalna sostojba se zamenija so hidrauli~ni novi kreveti i bea izvedeni i drugi sanitarni rekonstrukcii koi gi podobrija higienskite uslovi.

Na klinikata & nedostasuvaat mnogu raboti, no kaj nejziniot direktor postoi optimizam deka seto toa }e se nadmine.

NADMINATI PROBLEMI

Vo vremeto koga stanav direktor Ginekolo{ko-aku{erskata klinika - Skopje be{e vo mnogu lo{a sostojba, ne finansiska, tuku stanuva zbor za opremata, veli prof. d-r Vidoe Dimitrov. Potoa, sostojbata vo ambulantno-poliklini~kata slu`ba koja be{e smestena vo barakite koi poteknuvaat u{te od zemjotresot be{e na najnisko nivo. So moeto doa|awe se obidov i uspeav da izdejstvuvam tie baraki koi bea pred raspa|awe da gi sru{am, a ambulantno-poliklini~kata slu`ba da ja prefrlam vo ginekolo{ko-aku{erskata zgrada. So rekonstrukcija na vlezot na Klinikata neiskoristeniot golem prostor go preadaptirav tokmu za spomenatata slu`ba. Edinstven problem koj s# u{te ne sum go re{il se prostoriite divo izgradeni na pokrivot od Klinikata za koi e odgovoren prethodniot direktor. Toa e ogromen prostor i ne znam za {to bil namenet, no sepak pretstavuva golem tovar i problem na Klinikata. Za problemot so strujata i nemaweto na osnovniot agregat, prof. d-r Dimitrov istakna deka ve}e toj problem e re{en. Dobieni se dva agregata donirani od Germanija, koi nabrzo }e se najdat na Klinikata.

Do pred izvesno vreme nie se slu`evme so t.n. akumulatori koi vo momentot koga }e snema{e struja gi koristevme. Tie se ve}e zastareni i se pojavi navistina potreba od nabavuvawe na agregat. Sega toj problem e nadminat, veli Vidoe Dimitrov.

NAPREDOK

Na mestoto kade postoeja spomnatite baraki prof.d-r Dimitrov ima ideja, sozdadeni se i uslovi taa da se realizira, a stanuva zbor za izgradba na Ginekolo{ka klinika koja }e bide snabdena so kompletna i najmoderna oprema, taka {to }e nalikuva na evropskite kliniki. Klinikata }e bide nameneta ne samo za pacientkite od Skopje, tuku i za celiot makedonski narod, veli Vidoe Dimitrov. Se nadevam deka za godina i polovina }e bide izgradena zamislenata moderna klinika, a ve}e postoe~kata klinika nema da se ru{i, tuku }e bide resanirana. So tek na vremeto i godinite raste natalitetot, taka {to se javuva potreba i dvete kliniki da funkcioniraat.

Vo Makedonija dolgo vreme postojat lu|e koi se zanimavaat so le~ewe na sterilitet na najrazli~ni na~ini, no sepak uspehot ne e stopostoten, taka {to takviot na~in na le~ewe se narekuva "divo" le~ewe na sterilitetot. No, d-r Dimitrov napravi obid i realizira otvorawe na nov oddel "In vitro" koj im ovozmo`uva na parovi koi nemale dolgo vreme deca, da dobijat po pat na svetski poznatiot na~in "bebe od epruveta".

Oddel bez labaratorija ni{to ne zna~i. Treba da ima biohemija, biologija, treba da ima stru~no lice po genetika, a toa sega nie go imame, veli prof. d-r Dimitrov. Za uspe{no da se primeni ovoj na~in na oploduvawe mnogu zavisi od biologot. Zatoa Klinikata crpi iskustva od belgiskiot profesor koj go prezentira{e ovoj metod na na{ite lekari i koj sekoga{ e na raspolagawe za educirawe na na{ite lekari i biolozi.

Proektot "Bolnici-prijatelki na bebiwata", iniciran od UNICEF vo Ginekolo{ko-aku{erskata klinika, spored direktorot Dimitrov, besprekorno funkcionira. Bebiwata se do svoite majki i vo odnos na na{ite uslovi, sepak se ispolneti kriteriumite na zacrtaniot proekt.


ABORTUSITE VO PORAST

Divite abortusi se najgolemite neprijateli na Makedonija. Dokolku toa ne se nadmine, mnogu mladi devojki }e imaat golemi komplikacii koi negativno }e vlijaat na nivniot `ivot, konstatira d-r Dimitrov. Edinstvena pri~ina poradi koja mladite devojki se odlu~uvaat na div abortus e {to vo na{ata Klinika nema anonimnost. Onie lekari koi izvr{uvaat div abortus parite koi }e gi zemat za nivnata izvr{ena rabota za mene se aram-para.

Pri divite abortusi lekarot, ne znaej}i ja krvnata grupa na devojkata, u{te na po~etokot go stava `ivotot na devojkata vo opasnost. Postojat pove}e {ansi da dojde do komlikacii, infekcii koi mo`at da dovedat do sterilnost, a za `al i da zavr{at tragi~no.

Vo posledno vreme e zgolemen brojot na abortusi i toa kaj mnogu maloletni devojki.

Dokolku edna devojka re{i da abortira, mora da bide svesna za posledicite i da se odlu~i abortusot da bide izvr{en na Klinikata kade toj }e se izvede stru~no. Potrebno e da go nadmine stravot i sramot i da se obrati na pravilnoto mesto, odnosno na Ginekolo{ko-aku{erskata klinika.