IZLO@BI

FOTOGRAFII

Skopje, 20 dekemvri.

Vo Stepen galerijata "Mesto" be{e otvorena izlo`ba na fotografii "Da gi za~uvame spomenite" od Robert Jankuloski. Na izlo`bata bea prika`ani 30 fotografii (fragmeti) izraboteni od originalni negativi na Zafir O{afkov (1905 -1996 godina) i osum fotografii na Robert Jankuloski.

PROSTORNA INSTALACIJA

Skopje, 20 dekemvri.

Vo galerijata CIX be{e otvorena izlo`bata "Beskrajna prikazna" na Gordana Vrencoska, koja pretstavuva prostorna instalacija sostavena od 11 objekti - celini.

MINIJATURA "TVRD OREV"

Skopje, 20 dekemvri.

Na [estoto me|unarodno bienale na umetnosta na minijaturata {to be{e otvoreno na 16 dekemvri vo Gorwi Milanovac, na{iot umetnik Goce Bo`urski ja dobi specijalnata nagrada (vo rang na vtora nagrada). Nagradenata minijatura "Tvrd orev" e izrabotena vo maslo na {tica.

LIKOVNO TVORE[TVO

Skopje, 21 dekemvri.

Vo likovniot salon na DLUM be{e otvorena tretata po red izlo`ba Makedonsko likovno tvore{tvo - mal format. Dobitnici na nagradite se Ni~e Vasilev za slikarstvo, Simeon Arnaudov za skulptura i Miroslav Cvetkovi} za grafika.

SLIKI I CRTE@I

Ko~ani, 22 dekemvri.

Po povod 2000 godini od hristijanstvoto, vo Domot na kulturata "Beli mugri" be{e otvorena izlo`ba na sliki i crte`i od likovniot umetnik Petre Kolev. Stanuva zbor za vkupno 22 dela nasloveni vo edna tematska celina kako "Hristijanskite simboli vo umetnosta".

STRUMI^KI NAJVREDNI IKONI

Strumica, 23 dekemvri.

Vo srednovekovniot crkoven kopleks "Sveti 15 tiveriopolski ma~enici" be{e otvorena postavka na najvrednite ikoni od strumi~kite crkvi. Vo postavkata za po~etok se smesteni 67 ikoni izraboteni vo periodot od 15 do 20 vek.


KNIGI

AFORIZMOT VO SRCETO

Strumica, 21 dekemvri.

Po povod 70 godini od `ivotot i 50 godini pisatelska dejnost na Ko~o Urdin se odr`a kulturna manifestacija na koja bea promovirani negovite novi knigi. Po knigata "Drami", od peroto na ovoj avtor se pojavi i knigata aforizmi "I koga misli{ - razmisluvaj".

DELA NA KOTESKI

Skopje, 21 dekemvri.

Izdava~kiot centar "Tri", vo NUB "Sveti Klimet Ohridski" organizira{e promocija na izbranite dela od sovremeniot makedonski poet Jon~e Koteski.

NOVI IZDANIJA

Skopje, 21 dekemvri.

Vo izdava~kata ku}a "Detska radost" se odr`a promocija na {est novi dela od nejzinata godine{na izdava~ka produkcija. Promoviranite dela se "Franke{tajn" od Meri [eli, "Svetite kralevi" od Mi{el Turnie, romanot "Vita Brevis" od Josten Gorder, "Divi raskazi" od Nikolaj Hajtov, "Srceto na pla{iloto", "^ajxilnicata Auxura" od Jalva~ Ural i stihozbirkata "Pti~ja sofra" od Ali Akba{.

PRIRA^NIK ZA LEKARI

Skopje, 22 dekemvri.

Vo MANU se odr`a promocija na knigata "Sovremena dijagnostika i terapija vo medicinata 2000". Promotori na knigata bea akademik Georgi Efremov, profesor d-r Branko Nikodijevi} i akademik Isak Taxer. Knigata pretstavuva prira~nik za lekarite.

MAKEDONSKO-^E[KI RE^NIK

Skopje, 22 dekemvri.

Vo Makedonskata akademija na naukite i umetnostite se odr`a promocija na "Makedonsko ~e{ki re~nik so makedonska gramatika". Re~nikot go promoviraa akademik Milan \ur~inov i d-r Zdenka Ribarova.

50 GODINI TVORE[TVO

Skopje, 22 dekemvri.

Vo Dru{tvoto na pisatelite na Makedonija se odr`a poetska sredba po povod pedesetgodi{niot tvore~ki jubilej na akademik Jozo T. Bo{kovski - Jon. Ovoj makedonski poet e po~esen ~len na Evropskata akademija za literatura, nauka i umetnost.

DVE MONOGRAFII

Skopje, 25 dekemvri.

Vo Institutot za makedonski jazik "Krste Misirkov", Oddelenieto za dijalektologija gi promovira dvete svoi izdanija, monografiite na akad. Bo`idar Vidoeski, "Tekstovi od dijalektite na makedonskiot jazik" i "Pra{alnik za sobirawe materijal za makedonskiot dijalekten atlas".


TEATAR

"BUMERANG"

Gevgelija, 22 dekemvri.

Vo ~est na jubilejot 30 godini na gevgeliskiot amaterski teatar odr`ana e premierno pretstavata "Bumerang" od Tome Arsovski KUD "J. Josifovski" vo ~ii ramki raboti ovoj teatar. Ova makedonsko dramsko delo be{e vo re`ija na Mite Grozdanov.

"PE^ALBARI"

Zagreb, 25 dekemvri.

Makedonskata teatarska pretstava "Pe~albari" od Anton Panov vo re`ija na Branko Brezovac, a vo izvedba na Narodniot teatar gostuva{e na zagrebskiot festival "Akcija-Frakcija". Stanuva zbor za festival orientiran kon modernata teatarska forma, kade so svoi proekti se pretstavuvaat i zemji od Balkanot i Evropa.


MUZIKA

VRA]AWE NA "SEVILSKIOT BERBER"

Skopje, 20 dekemvri.

Operata pri MNT preimerno go izvede komi~noto delo od Xakino Rosini - "Sevilskiot berber". Deloto be{e izvedeno pod dirigentskata palka na Fim~o Muratovski, a vo re`ija na Dimitrie Osmanli.

OBOA I PIJANO

Skopje, 20 dekemvri.

Vo Kulturno-informativniot centar vo Salonot 19,19 recital odr`aa Vasil Atanasov na oboa i Todor Svetiev na pijano. Na programata bea dela od Bah, Hindemit, Klobu~ar, Andre, Petrovi} i Daeli.

OPERSKI ARII

Skopje, 21 dekemvri.

Vo "Daut pa{in amam", vo organizacija na Kulturno-informativniot centar, se odr`a Ve~er na operski arii. Nastapija sopranot Pavlina Novakova vo pijano pridru`ba na Evu{ka Trpkova Elezovi}, a kako gostin nastapi tenorot Cvetan Stojanovski. Bea ispolneti dela od Pu~ini, Verdi i Belini.

NOVOGODI[EN KONCERT

Skopje, 22 dekemvri.

Vo salata na Mladinskiot kameren orkestar se odr`a novogodi{en koncert na Kamerniot orkestar na MMM pod dirigentstvo na Borjan Canev so solistot na violina Vladimir Kostov. Na programata na ovoj koncert bea delata od [ahov, Vivaldi, Elgar i Britn.


FILM

"[TO SONUVA KU^ETO"

Skopje, 20 dekemvri.

Vo ART-kinoto, vo Mladinskiot kulturen centar premierno se prika`a televiziskiot dolgometra`en igran film "[to sonuva ku~eto", vo produkcija na redakcijata za igrana programa na MTV, a vo re`ija na Maja Mladenovska.


Novi izdanija od Dr`avniot arhiv na Makedonija

KNIGI ZA MAKEDONSKATA ISTORIJA

Skopje, 21 dekemvri.

Vo Arhivot na Makedonija bea pretstaveni izdanijata od izdava~kata produkcija na ovaa Institucija vo izminatata godina kako i programata za publikuvawe vo 2001 godina.

Publikacii izlezeni vo 2000 godina se: "Turski dokumenti za istorijata na makedonskiot narod" - Op{iren popisen defter na Ohridskiot sanxak od 1583 godina - tom 8/1; prevod, redakcija i komentar, d-r Aleksandar Stojanovski, "Turski dokumenti za istorijata na Makedonija" - popisi od XIX vek - kniga 5; prevod, redakcija i komentar m-r Dragi \orgiev; "Makedonija vo bilateralnite i multilateralni dogovori na balkanskite dr`avi 1861-1913 godina", redakcija i komentar prof.d-r Mihajlo Minoski; "Britanski voeni misii vo Makedonija 1942-1945 godina"; prevod, redakcija i komentar d-r Todor ^epreganov; Srebro Janakiev "Veseliot skitnik"; prevod, redakcija i komentar d-r Vasil Tocinovski.

Publikacii {to }e bidat podgotveni za pe~atewe vo 2001 godina se: "Turski dokumenti za istorijata na makedonskiot narod" - Op{iren popisen defter na Ohridskiot sanxak od 1583 godina - tom 8/2; prevod, redakcija i komentar d-r Aleksandar Stojanovski, "Italijanski diplomatski dokumenti za Makedonija 1919-1924 godina", t.1; prevod, redakcija i komentar d-r Ivan Katarxiev i Alenka Lape, "Politi~ko vjeruju na Makedoncite"; predgovor i redakcija d-r Zoran Todorovski (vo sorabotka so Ministerstvoto za kultura), "Spomeni na Petar [andanov"; predgovor i redakcija na Zoran Todorovski, "Zbornik na dokumenti": ASNOM - Novopronajdeni dokumenti t.2 kniga 1 (izbor, redakcija i komentar d-r Novica Veljanovski).

Za publikuvawe vo 2001 godina se predlo`eni slednite dela: "Italijanski diplomatski dokumenti za Makedonija 1925-1928 godina", t.2; prevod, redakcija i komentar d-r Zoran Todorovski i Alenka Lape, "Zbornik na dokumenti": Makedonskoto pra{awe vo dokumentite na Kominternata, t.1/2, prevod, redakcija prof.d-r Lelina @ila, prof.d-r Vlado Popovski i d-r Zoran Todorovski, "Zbornik na dokumenti na MPO" - T.1 i 2, prevod, voved i redakcija d-r Todor ^epreganov, d-r Zoran Todorovski; "Spomeni na Pavel [atev"; "Zbornik na materijali od Pavel [atev"; ""Zbornik na dokumenti": ASNOM - Odglasi vo sosednite zemji, t.2 kn.2, prevod, redakcija i komentar d-r Novica Veljanovski; "Zbornik na spomeni i materijali za revolucionernite borbi vo Tikve{ijata" (zaedni~ko izdanie so GAU pri Ministerskiot sovet na Bugarija); Zbornik na dokumenti za VMRO" (Obedineta - Carigradska grupa) (zaedni~ko izdanie so GAU pri Ministerskiot sovet na Bugarija); "Zbornik na ruski dokumenti za istorijata na makedonskiot narod od 19 i 20 vek: "Makedonija i makedonskoto pra{awe" (prof.d-r Aleksandar Trajanovski); Ungarski dokumenti za istorijata na makedonskiot narod me|u dvete svetski vojni (prevod, redakcija i komentar m-r Risto Iqovski); Avstriski dokumenti za reformskata akcija na evropskite golemi sili vo Makedonija 1903-1909 godina, prevod, redakcija i komentar prof.d-r Mihajlo Minoski i \or|i Stoj~eski; "Romanski dokumenti za istorijata na makedonskiot narod vo 19 i 20 vek, prevod, redakcija i komentar d-r Fani Buckova; Voda~ na arhivskite fondovi na Dr`avniot arhiv na Republika Makedonija; Spisanie "Makedonski arhivist" - 4 broja.