Mese~ni snimawa na cenite na prehranbenite proizvodi

"PREHRANBENATA KO[NICA" NAJSKAPA VO GEVGELIJA

Podgotvil: Qup~o PAN^EVSKI

  • Najniska cena na prehranbenata ko{nica vo esenskata sezona e registrirana vo Negotino, so prose~na cena za tri meseci od 10.169,30 denari, a najvisoka vo Gevgelija - 11.148,80 denari

Organizacijata na potro{uva~ite na Makedonija (OPM) vo ramkite na proektot "Formirawe na prehranbena ko{nica po sezoni i nejzino sledewe", koj se realizira vo sorabotka so Consumers International (Me|unarodna asocijacija na nacionalnite potro{uva~ki organizacii) London, za donatorot British National Lottaries (Nacionalni litarii na Britanija) London, izvr{i mese~ni snimawa na cenite na proizvodite opfateni so "prehranbenata ko{nica" vo sezonata "esen" vo osum gradovi vo dr`avava.

PROEKT

Osnovna cel na Proektot e pravilno informirawe na potro{uva~ite za "sezonska prehranbena ko{ni~ka", koja }e ovozmo`i zadovoluvawe na nutritivnite potrebi na ~etiri~leno semejstvo so tro{ok na najmalku pari, preku soodvetno koristewe na sezonski proizvodi (ovo{je i zelen~uk) vo ishranata na semejstvoto.

Istra`uvawata rezultiraat so izgotvuvawe na bro{uri za sekoja sezona oddelno i }e im pomognat na potro{uva~ite pokvalitetno i poevtino da se hranat.

So istra`uvawata bea opfateni gradovite: Bitola, Ohrid, Tetovo, [tip, Negotino, Gevgelija, Strumica i Skopje.

Za realizacija na ova istra`uvawe, vo periodot septemvri i noemvri, bea izvr{eni nekolku proektni aktivnosti: izgotvena e esenska prehranbena ko{nica, so naglaseno prisustvo na zgolemen asortiman na zelen~uk i ovo{je, {to e karakteristi~no za ovaa sezona, izraboten e anketen materijal za sledewe na cenite na prehranbenite proizvodi koi se sostaven del na "prehranbenata ko{nica" vo esenskata sezona, kako i dopolnitelna edukacija na istra`uva~ite vo site osum grada vo dr`avata.

REZULTATI

Podatocite dobieni od trimese~noto istra`uvawe na cenite na prehranbenite proizvodi vo anketiranite gradovi, upatuvaat na slednite konstatacii:

Najniska cena na "prehranbenata ko{nica" vo esenskata sezona e registrirana vo Negotino, so prose~na cena za tri meseci od 10.169,30 denari, a najvisoka vo Gevgelija - 11.148,80 denari. Vo preostanatite gradovi cenata na "prehranbenata ko{nica" se dvi`i od 10.342,60 denari vo Strumica, do 10.763,80 denari vo Skopje.

Po meseci, najvisoka cena na "prehranbenata ko{nica" e registrirana vo noemvri so10.861,20 denari, a najniska cena vo oktomvri 10.501,60 denari.

Vo septemvri, najskap grad e Gevgelija so 11.245,10 denari, a najevtin Strumica so 10.053,50 denari. Vo oktomvri sostojbata e sli~na, dodeka vo noemvri najskapa "prehranbena ko{nica" e registrirana vo Tetovo 11.068,20 denari.

Rezultatite od analizata na cenite po grupi na prehranbenite proizvodi, upatuvaat na soznanieto deka najnestabilni i promenlivi ceni se zabele`ani kaj mesoto i prerabotkite od meso, koi imaat tendencija na natamo{no zgolemuvawe. Na vtoro mesto e cenata na zelen~ukot i del od ovo{jeto i toa vo noemvri.

Relativno stabilni ceni se registrirani na site vidovi mleko, jogurt i urda, dodeka kaj sireweto i ka{kavalot od doma{no proizvodstvo i od uvoz, ima pojava na nestabilni, odnosno zgolemeni ceni.

Drugite grupi prehranbeni proizvodi, kako {to se proizvodite od `ito, {e}erite, mastite, pijalacite i za~inite, poka`uvaat nezabele`itelni promeni na cenite.