IZLO@BI

@IVOTOT VO SKOPJE

Skopje, 12 dekemvri.

Vo Mladinskiot kulturen centar be{e otvorena izlo`ba na fotografii, delo na u~enicite od treta godina od u~ili{teto "Peksnas". Na prisutnite im bea pretstaveni 25 fotografii izraboteni so pomo{ na kompjuterska obrabotka na tema: "Skopje od na{ agol".

"TIK TAK TOK"

Skopje, 13 dekemvri.

Vo Muzejot na sovremena umetnost be{e otvorena izlo`ba so naslov "Tik Tak Tok", koja e realizirana zaedno so Centarot za sovremeni umetnosti i Univerzitetot za vizuelni umetnosti vo Dandi, [kotska. Na izlo`bata se pretstavija deset umetnici od Makedonija i od [kotska, koi so svoi dela razli~no ja obrabotuvaat temata za vremeto.

INDIVIDUALNI SLIKOPISI

Skopje, 13 dekemvri.

Vo prviot izlo`ben salon vo Umetni~kata galerija, premierno svoi dela izlo`ija akademskite slikari Emil i Toni [ulajkovski. Tie se pretstavija so po petnaesetina slikarski dela {to istaknuvaat dva raznoobrazni i razli~ni estetski vizuelni svetogledi - individualni slikopisi.

NOVI DELA NA KISELI^KA

[tip, 14 dekemvri.

Vo umetni~kata galerija "Bezisten" be{e otvorena izlo`bata "Patina na vremeto" na Margarita Kiseli~ka. Na izlo`bata bea prezentirani najnovi dela na umetni~kata pri {to se koristeni predmeti {to vo minatoto imale upotrebliva vrednost.

DETSKI TRUDOVI

Skopje, 14 dekemvri.

Vo Kamernata sala na Muzejot na Skopje be{e otvorena izlo`ba so naslov "Detska grafika". Na ovaa izlo`ba deca na vozrast od 5 do 16 godini se pretstavija so 67 trudovi na tema "Mojata zemja" i "Svetot vo noviot milenium".

KUMANOVSKA KOLONIJA

Skopje, 14 dekemvri.

Vo Kulturno-informativniot centar be{e otvorena izlo`bata na dela od likovnata kolonija "Kumanovo". Bea pretstaveni dela od 19 likovni umetnici, u~esnici na kolonijata od SAD, Anglija, [vedska, Japonija, Kanada, Bugarija, Jugoslavija i od Makedonija. Vedna{ potoa be{e otvorena u{te edna izlo`ba na 30 dela od kumanovski likovni umetnici.

MERMERNA SKULPTURA

Strumica, 15 dekemvri.

Vo Domot na kulturata "Blagoj Jankov Mu~eto" be{e otvorena izlo`ba na skulpturi od akademskiot skulptor Dragan Popovski - Dada od Skopje. Bea prezentirani 21 mermerna skulptura, sitna plastika, {to vsu{nost pretstavuva presek na tvore{tvoto vo poslednive dve godini na ovoj skulptor.

GRAFI^KA RABOTILNICA

Skopje, 15 dekemvri.

Vo organizacija na asocijacijata za kultura IKON i na DLUM, vo Salonot na DLUM be{e otvorena izlo`bata "Monotipija". Izlo`bata e zamislena kako grafi~ka rabotilnica za podobruvawe na me|uetni~kite odnosi vo Makedonija, pod rakovodstvo na prof. Petar Haxi Bo{kov.

BRONZENI SKULPTURI

Skopje, 15 dekemvri.

Vo KIC be{e otvorena izlo`ba na Angel Dimovski-^au{. Na izlo`bata bea prezentirani dvaesetina eksponati - skulpturi i sitna plastika, raboteni vo bronza i drug materijal.


TEATAR

"QUBOV I PIJANO" VO ALBANIJA

Kor~a, 14 dekemvri.

Narodniot teatar od Bitola u~estvuva{e na Balkanskiot festival na komedija vo Kor~a, NR Albanija. Bitol~ani se pretstavija so piesata "Qubov i pijano" od @or` Fejdo vo re`ija na Kole Angelovski.

"KU]A NA GRANICA"

Skopje, 15 dekemvri.

Vo teatarot "Centar" gostuva{e Narodniot teatar od Kumanovo. Akterskata ekipa ja odigra pretstavata "Ku}a na granica" od Slavomir Mro`ek, vo re`ija na Branko Brezovac.


KNIGI

MEDIUMSKA PROMOCIJA

Skopje, 13 dekemvri.

Vo prostoriite na izdava~kata ku}a "Detska radost" se odr`a mediumska promocija pod naslov "Svetska klasika za deca i mladi". Vo ramkite na ovaa promocija bea pretstaveni najnovite izdanija od izdava~kata produkcija na ovoj izdava~: "Bambi" od Salten, "Minhauzen" od Birger, "Dvojnata Lota" od Kestner, "Petar Pan" od Bari, "Vini Pu" od Miln, "Meri Popins" od Travers.

ISTORIJATA NA NOB

Skopje, 14 dekemvri.

Vo Domot na ARM, bea promovirani dve knigi od istorijata na NOB, "So krstot na ~elo" i "Tagi i svetlini" od Tihomir [areski, general vo penzija. Knigite gi pretstavija pisatelot Tome Momirovski, Stoilko Ivanovski - Planinski i prof. d-r Risto Damjanovski.

"MAKEDONSKI PISATELI"

Skopje, 14 dekemvri.

Vo Dru{tvoto na pisatelite na Makedonija se odr`a promocija na zbornikot "Makedonski pisateli". Na pretstavuvaweto na ovaa korisna biobibliografska publikacija, koja ja izdava makedonskata pisatelska asocijacija, nastapija i dvaesetina istaknati pisateli i ~lenovi na DPM.

"SEME NA BESKRAJOT"

Struga, 14 dekemvri.

Vo Domot na kulturata be{e promovirana knigata "Seme na beskrajot" od Risto Jovanovski. Ovaa promocija ja organizira{e Narodnata mati~na biblioteka "Dimitrija i Konstantin Miladinovci".

ROMAN

Skopje, 15 dekemvri.

Vo Domot na armijata se odr`a promocija na romanot "Velegradot" od Cane Zdravkovski. Ovoj roman izleze od pe~at vo izdanie na knigoizdatelstvoto "Narodna kniga" od Skopje.

IZBRANI DELA

Skopje, 15 dekemvri.

Makedonskata akademija na naukite i umetnostite, fondacijata "Trifun Kostovski" i izdava~kata ku}a "\ur|a" vo prostoriite na MANU organiziraa promocija na izbrani dela na akademik Georgi Stardelov - Makedonska kni`evnost vo devet toma.


MUZIKA

KONCERT NA "FRANCE PRE[ERN"

Skopje, 13 dekemvri.

Vo Domot na ARM koncert odr`a horot "France Pre{ern" od Skopje. Nastapot na horot go organizira{e slovene~kata Ambasada po povod Denot na samostojnosta na Republika Slovenija.

PIJANISTKA OD BUGARIJA

Skopje, 14 dekemvri.

Vo Domot na ARM, Makedonskata filharmonija odr`a simfoniski koncert pod dirigentstvo na Bojan Canev. Kako solistka na pijano nastapi Marija Salaba{eva od Bugarija, a bea izvedeni dela od Rahmaninov i Betoven.


Po ednogodi{na pauza

VOZOBNOVEN MAGAZINOT "STAV"

Izleguvaweto na devettiot broj na magazinot na studiite po novinarstvo "STAV" vnese pozitivna klima vo odnos na tretiraweto ovie studii, a voedno i na studentite. Vozobnovuvaweto na magazinot "STAV" e mal, no ogromen ~ekor kon nadopolnuvawe na prakti~nata nastava na studiite po novinarstvo. Idejata, kako {to velat vo Redakcijata, ja pottikna i ja realizira{e profesorit Vele Smilevski pred tri godini. No, magazinot pretrpe edna pauza od godina i nekolku meseci poradi nemawe finansiski sredstva. Toa be{e ~udna situacija, istaknuvaat lu|eto od Redakcijata, koga site fakulteti imaa svoe spisanie, fakultetot za novinarstvo (onamu kade se proizveduvaat tie kadri) nema{e. Vozobnuvaweto na magazinot e realizirano so pomo{ na Pravniot fakultet. Elena Slavkovska, glaven i odgovoren urednik, veli deka ovoj vesnik nema ureduva~ka politika zad koja stojat ne~ii (nadvore{ni) interesi, tuku ednostavno na studentite im se dava prostor da gi pretstavuvaat svoite sogleduvawa vo odnos na mnogubrojnite problemi od site oblasti na op{testveniot `ivot. Taa dodava deka idejata za magazinot e zamislena, pred s#, kako mo`nost po~etnicite da ja po~uvstvuvaat novinarskata profesija onaka kako {to ja zamisluvaat. "Ako so na{ite argumenti i sogleduvawa uspeeme, barem delumno, da vlijaeme vrz sozdavaweto na informativnoto javno mislewe, {to e karakteristi~no samo za slobodniot pe~at, toga{ mo`eme da smetame deka sme ja postignale celta, veli Slavkovska.

Distribucijata na "STAV", }e se odviva na tri na~ini so toa {to studentite po novinarstvo }e go dobivaat besplatno, a voedno i profesorite, site redakcii, elektronski i pe~ateni mediumi }e dobivaat primeroci so {to }e se postigne i afirmacija na avtorite kaj svoite postari i idni kolegi, a primeroci }e dobivaat i site dr`avni institucii. Eden del od tira`ot, kako {to velat vo Redakcijata, }e bide pu{ten vo proda`ba, za da mo`at samite da si gi odmerat silite so drugite konkurentski spisanija.

Marjan NIKOLOVSKI