Aktivnosti na Ministerstvoto za kultura na Makedonija, spored sofiskiot vesnik "Demokratija"

MAKEDONSKO-BUGARSKA SVE^ENOST ZA MILADINOVCI?!

  • Bilo re{eno za organizirawe na proslavata da se sozdade zaedni~ki bugarsko-makedonski inicijativen komitet

Sofiskiot vesnik "Demokratija" soop{tuva deka Makedonija i Bugarija vo idnata godina }e ja odbele`at zaedno 140-godi{ninata od izleguvawe na Zbornikot na Bra}ata Miladinovci. Spored pi{uvaweto na bugarskiot vesnik, toa bilo dogovoreno vo sabotata (16 dekemvri) od grupa bugarski i makedonski (Vlado Mokrov, Bratislav Ta{kovski, Goce Ristovski, Bogomil \uzel) intelektualci {to u~estvuvale na trkaleznata masa "Evropskite duhovni vrednosti i kulturnata razmena na Balkanot". Na trkaleznata masa koja se odr`ala vo Amerikanskiot univerzitet vo Blagoevgrad bile prisutni, od makedonska strana, ministerkata za kultura, Ganka Samoilovska-Cvetanova, a od bugarska strana zamenik-ministerot Rajna Gavrilova. Istovremeno bilo re{eno za organizirawe na proslavata da se sozdade zaedni~ki bugarsko-makedonski inicijativen komitet.

Kolku za potsetuvawe, pred nekolku meseci Bugarija oficijalno povede inicijativa da im izgradi spomenik na slavnite stru{ki bra}a vo hrvatskiot grad \akovo, kade {to e izdaden nivniot Zbornik na narodni pesni. Na spomenatava inicijativa ostro reagira{e Dru{tvoto na pisatelite na Makedonija, obvinuvaj}i gi bugarskite vlasti za prisvojuvawe na golemite makedonski prerodbenici. Na ova reagiraa i potomcite na Miladinovci od Struga.


Na Balkanot

MAFII PO ITALIJANSKI TERK

Interpol zagri`en za golemiot porast na kriminalot vo regionot pobaral od balkanskite policii da gi koordiniraat nivnite napori vo borbata protiv organiziraniot kriminal.

Organiziraniot kriminal go destabilizira celiot region i ima vlijanie duri i nadvor od regionot, izjavi Iver Frigard od Me|unarodnata organizacija na kriminalisti~kata policija.

Frigard, povikuvaj}i se na razuznuva~ki izve{tai, soop{ti deka organizaciite od tipot na italijanskata mafija se formiraat i na Balkanot.

Ministrite za vnatre{ni raboti od Jugoslavija, Albanija, Bosna, Bugarija, Hrvatska, Makedonija i od Romanija prisustvuvaa na sostanokot koj se odr`a pod pokrovitelstvo na Paktot za stabilnost na Balkanot na Evropskata unija kade {to bea informirani za sostojbata so organiziraniot kriminal.


Novi pregovori vo Brisel

PODELBA NA JUGOSLOVENSKIOT IMOT

Na prviot sostanok vo Brisel, jugoslovenska, bosanska, hrvatska, makedonska i slovene~ka delegacija se sostanaa za da diskutiraat za podelbata na imotot na porane{nata jugoslovenska Federacija vreden 100 milijardi dolari.

Vo Brisel se razgovara za raspredelba na 46-te toni zlato koi se nao|aat vo [vajcarija, za podelba na ambasadorskite zgradi koi se nao|aat vo pove}e od 100 zemji, za raspredelba na finansiskite pobaruvawa od porane{niot Sovetski Sojuz i Irak i spored analiti~arite, voenite objekti uni{teni za vreme na vojnata vo Bosna na po~etokot na 90-tite godini. Spored Belgrad, vrednosta na dr`avniot imot se procenuva na okolu 220 milijardi dolari, dodeka drugite republiki tvrdat deka e 100 milijardi dolari.


Ministerot Sr|an Kerim vo Bugarija

SREDBA I RAZGOVORI

Ministerot za nadvore{ni raboti Sr|an Kerim, vo sredata (20 dekemvri) ja poseti Bugarija, pri {to ima{e razgovori so {efot na bugarskata diplomatija, Nade`da Mihajlova. Pokraj razgovorite be{e primen i od pretsedatelot Petar Stojanov i od premierot Ivan Kostov.


Makedonija bez jugoslovenski ambasador

JANA^KOVI] OTPOVIKAN

Sojuznata vlada vo Belgrad go otpovika od Makedonija ambasadorot na SR Jugoslavija, Zoran Jana~kovi}. Odlukata na Vladata va`i i za u{te 16 ambasadori na SRJ vo drugi zemji. Srpskite diplomati se otpovikani poradi istek na mandatot ili penzionirawe, a na predlog od {efot na diplomatijata na SRJ, Goran Svilanovi}, otpovikan e i jugoslovenskiot ambasador vo Moskva, Borislav Milo{evi}, brat na porane{niot pretsedatel Slobodan Milo{evi}.

Podgotvila: Mileva LAZOVA