Promocija na programata na Zdru`enieto na privatni proizvoditeli na mesni i mle~ni proizvodi

POTRO[UVA^ITE GO ODBRAA KVALITETOT

Pi{uva: Qup~o PAN^EVSKI

  • Poslednite ispituvawa poka`uvaat deka 66 otsto od potro{uva~ite gi prepoznavaat proizvodite so znakot, a kaj 70 otsto od niv ovie proizvodi se del od sekojdnevnata ishrana
  • Dokolku pri kontrolnite ispituvawa proizvodot so Znak za kvalitet ne gi ispolnuva predvidenite uslovi, se prezemaat merki za popravawe na propustite koi dovele do nestandarden kvalitet ili za odzemawe na znakot

Uspe{nata realizacija na programata "Znak za kvalitet" na Zdru`enieto na privatni proizvoditeli na mesni i mle~ni proizvodi ja opravda doverbata kaj svoite potro{uva~i preku visok i postojan kvalitet na svoite proizvodi. Standardite za kvalitet se usoglaseni so doma{nata regulativa vo ovaa oblast, no istovremeno se baziraat na iskustva i regulativi od mesnite i mle~nite industrii vo razvienite zemji.

Vo osnova toa se proizvodi ~ij visok i postojan kvalitet e sertificiran so makedonskiot "Znak za kvalitet".

ISPITUVAWA

Poslednite ispituvawa poka`uvaat deka 66 otsto od potro{uva~ite gi prepoznavaat proizvodite so znakot, a kaj 70 otsto kaj niv ovie proizvodi se del od sekojdnevnata ishrana. Tokmu so pomo{ na potro{uva~ite, Zdru`enieto gi oceni i gi izbra najdobrite proizvodi so Znakot za kvalitet za 2000 godina. Vo kategorija na mesni proizvodi, priznanieto za najdobar vkus go dobi "Specijal {unka" od Soleta - Skopje, a za proizvod so najdobra ambala`a od ovaa kategorija "Delikates {unka" isto taka proizvod na Soleta - Skopje. Trajnoto mleko od Mlekara AD - Bitola be{e proglaseno za mleko so najdobar vkus i so najdobra ambala`a.

KONTROLA NA KVALITETOT

Metodite na kontrola opfa}aat inspekcija na proizvodstvenite kapaciteti i proizvodstveniot proces, laboratoriski analizi i kontrola na hemiskata i mikrobiolo{kata sostojba, kako i ispituvawa na organolepti~kite svojstva na finalnite proizvodi.

Dokolku pri kontrolnite ispituvawa proizvodot so Znak za kvalitet ne gi ispolnuva predvidenite uslovi, se prezemaat merki za popravawe na propustite koi dovele do nestandarden kvalitet ili za odzemawe na znakot. Vo momentov 142 proizvodi od proizvodstveniot asortiman na 26 proizvoditeli na mesni i mle~ni proizvodi se sertificirani so Znakot za kvalitet.

Programata "Makedonski Znak za kvalitet" se realizira so tehni~ka, konsalting i finansiska poddr{ka od Proektot za agrobiznis marketing vo Makedonija, implementiran od Land O Lakes, Inc i USAID (Agencija za me|unaroden razvoj na SAD ).