Izborno sobranie na Studentskoto dru{tvo na Makedoncite od Albanija

POGOLEMA GRI@A ZA STUDENTITE MAKEDONCI OD SOSEDSTVOTO

Slu`ba za informirawe na Svetskiot makedonski kongres

Na 9 ovoj mesec vo Golemata sala na Sovetot na Grad Skopje se odr`a Izborno sobranie na Studentskoto dru{tvo na Makedoncite od Albanija. Na Sobranieto prisustvuvaa okolu trieset studenti Makedonci od Albanija, koi studiraat na Univerzitetot "Sveti Kiril i Metodij" vo Skopje, a gosti na Sobranieto bea Todor Petrov, pretsedatel na Svetskiot makedonski kongres, Darko Angelov, generalen sekretar na Svetskiot makedonski mladinski kongres i Maja Paunova, pretstavnik na Organizacijata na progresivnite evropski sili.

Sobranieto na Studentskoto dru{tvo za pretsedatel go izbra Edmond Sotir, za potpretsedatel Renalda Bu{o, za sekretar Vasil Sterjo, za blagajnik Aleksandra [kembi, za koordinator za obrazovanie Sotir Risto, za koordinator za smestuvawe Nikola Georgievski, za koordinator za kultura Filip Mazenkovski, za koordinator za sport Dragan Vurmo, za koordinator za socijalni pra{awa Valbona Kitani i za koordinator za sorabotka i informirawe Dita Kolevska. Sobranieto go proglasi sostavot na pretsedatelstvoto na Studentskoto dru{tvo. Mandatot na ~lenovite na pretsedatelstvoto na Studentskoto dru{tvo trae dve godini od 9 dekemvri 2000 godina zaklu~no so 9 dekemvri 2002 godina.

Sobranieto ja utvrdi i Programata za rabota na Studentskoto dru{tvo za dekemvri 2000 - dekemvri 2002 godina. Vo Programata za rabota posebno be{e pobarano za u~enicite i studentite od Albanija, najmalku dvapati vo tekot na godinata da se organiziraat ekskurzii niz Makedonija zaradi zapoznavawe so kulturno-istoriskite spomenici na Makedonija i makedonskiot narod.

Od Ministerstvoto za obrazovanie na Makedonija be{e pobarano da organizira kurs za makedonski jazik za site Makedonci u~enici i studenti koi se zapi{uvaat na {kolite i univerzitetite vo Makedonija. Studentite Makedonci od Albanija pobaraa regulirawe i na priemot na u~enicite i studentite od Albanija na {kolite i univerzitetite vo Makedonija, so preporaka do Ministerstvoto za obrazovanie, spisocite na zainteresiranite kandidati od Albanija za u~ewe i studirawe na {kolite i fakultetite vo Makedonija, da gi sostavuva Studentskoto dru{tvo. Studentite bea edinstveni deka treba da se uredi pra{aweto za stipendiraweto na u~enicite i studentite Makedonci od Albanija vo Makedonija, kako i ureduvawe na nivnoto smestuvawe vo sorabotka so Ministerstvoto za obrazovanie, Studentskiot centar i Rektoratot na Univerzitetot.

Studentskoto dru{tvo na Makedoncite od Albanija, od Ministerstvoto za obrazovanie pobara od idnata u~ebna godina da prifati upis i na u~enici od Albanija vo srednite u~ili{ta vo Makedonija.

Studentite Makedonci od Albanija uka`aa deka vo naredniot period treba da se unapredi sorabotkata so Makedoncite studenti i nivnite studentski dru{tva od Egejskiot i Pirinskiot del na Makedonija, so studentite Makedonci od univerzitetite vo Albanija, so Svetskiot makedonski kongres i Svetskiot makedonski mladinski kongres i so Vladata, Sobranieto, pretsedatelot na dr`avata i Ministerot za obrazovanie na Republika Makedonija.

Studentite Makedonci upatija apel do makedonskite organizacii vo svetot za sponzorirawe i donirawe na {koluvaweto i studiraweto na Makedoncite od Albanija vo Makedonija, imaj}i ja predvid te{kata materijalna sostojba na Makedoncite vo Albanija i niskite stipendii koi gi dodeluva Vladata na Makedonija.

Studentite Makedonci od Albanija potenciraa deka treba da pomognat vo organizirawe kulturni sredbi na Makedoncite vo Albanija i sodr`inskoto ureduvawe na vesnicite na makedonski jazik vo Albanija.

Studentite Makedonci od Albanija, isto taka, ja poddr`aa natamo{nata sorabotka so nevladini organizacii od Makedonija i stranstvo i organiziraweto na po~esti sredbi i sostanoci.

Apel do Vladata na Republika Makedonija

DA PRESTANAT PREGOVORITE ZA IMETO NA DR@AVAVA

Po povod 10 dekemvri, Me|unarodniot den za ~ovekovi prava, Svetskiot makedonski kongres od Vladata na Republika Makedonija u{te edna{ bara vedna{ i bezuslovno da gi zavr{i razgovorite so Grcija vo vrska so imeto na dr`avata, a od ministerot za nadvore{ni raboti da go izvesti generalniot sekretar na Obedinetite nacii so pismena nota deka dr`avata Makedonija, ~lenstvoto vo Obedinetite nacii i vo site me|unarodni organi, organizacii i zaednici, vedna{ i bezuslovno, go prodol`uva so edinstvenoto ime Makedonija, so mo`nost za upotreba na ustavnata referenca "Republika" i rabotnoto ime Makedonija.

Svetskiot makedonski kongres od site Makedonci od site delovi na Makedonija vo celiot svet, mediumite i vladinite i nevladinite organizacii, bara: Vo javnosta, preku domicilnite institucii na vlasta i me|unarodnite organi, organizacii i zaednici da go aktueliziraat pra{aweto na povreda na edno od osnovnite prava na ~ovekot - pravoto na identitet i ime na sopstvenata dr`ava - imenuvaweto na dr`avata Makedonija so referencata "Porane{na Jugoslovenska Republika Makedonija" {to e vo sprotivnost so Univerzalnata Deklaracija za ~ovekovi prava i Povelbata na Organizacijata na obedinetite nacii!

Makedoncite na referendumot od 8 septemvri 1991 godina, u{te edna{, kako i pove}epati dotoga{, so mnogu `rtvi i heroi vo mnogubrojnite revolucii, vostanija, buni i nacionalno-osloboditelni vojni, nedvosmisleno se izjasnija za "samostojna i suverena dr`ava Makedonija" i taa odluka ne mo`e da ja promeni nikoj i nikoga{!

Svetskiot makedonski kongres od Sovetot za bezbednost na Obedinetite nacii bara da go vospostavi imeto na dr`avata Makedonija vo sistemot na Obedinetite nacii so nejzinoto edinstveno i mnoguvekovno ime Makedonija bez nikakvi referenci, dodavki i pridavki!