Za{tita na doma{noto tekstilno proizvodstvo

UKINUVAWE NA CARINSKITE TARIFI

Pi{uva: Rozita ZAKEVA

  • Primenata na zakonot za DDV ima negativno vlijanie vrz raboteweto, a poka~uvawe na stapkata na Danokot na tekstilnata obleka od 10 na 19 otsto predizvika dopolnitelni finansiski opteretuvawa. Vo Grupacijata za tekstil posebno ja istaknuvaat potrebata od liberalizacija na uvozot na surovinite i repromaterijalite koi ne se proizveduvaat vo zemjava, kako i izmeni i dopolnuvawa na Zakonot za carinski tarifi, so cel da se za{titi doma{noto proizvodstvo.

Bidej}i, Makedonija nema proizvodstvo na pamuk, poliester, maklen, celuloza seto toa se uvezuva, no carinite i drugite dava~ki, vklu~uvaj}i go i Danokot na dodadena vrednost, koi se pla}aat za uvoz na ovie repromaterijali se mnogu visoki, velat tekstilcite. Stapkata na DDV za uvoz na pamuk treba{e da se namali od 19 na 5 otsto, so cel stopanstvenicite od ovaa bran{a da imaat finansisko olesnuvawe, no vakvi najavi s# u{te nema. Svoevremeno vo dr`avava ima{e okolu 65.000 vraboteni vo tekstilot, a denes duri 25.000 rabotnici. Vsu{nost, celoto proizvodstvo na tekstil vo dr`avava se sveduva na "lon"-dorabotkite.

Spored statisti~kite podatoci od Stopanskata komora na Republika Makedonija desette meseci od ovaa godina poka`uvaat deka proizvodstvoto vo tekstilnata industrija go prodol`uva postojaniot trend - namaluvawe na fizi~kiot obem na proizvodstvo, sporedeno so minatata godina.

Vo tekstilnata industrija proizvodstvoto za devet meseci bele`i namaluvawe i toa kaj bazniot sektor od 6,3 otsto i finalniot sektor od 2,7 otsto. Opa|awe na proizvodstvoto e zabele`ano i za desette meseci i toa kaj predivata i tkaenini za 8,7 otsto i kaj gotovite tekstilni proizvodi za tri otsto, vo odnos na istiot period lanskata godina.

LIBERALIZACIJA

Obvrskite kaj tekstilnite pretprijatija bele`at visok iznos, kako po osnov na koristewe krediti i kamati, taka i poradi neplateni pridonesi i plati na vrabotenite. Vo ovaa stopanska dejnost, za `al, ima tehni~ko-tehnolo{ka zastarenost na ma{inskiot park, kako i dotraena oprema. "No, mo`nostite da se kupat novi ma{ini, razboi, da se obezbedat sopstveni obrtni sredstva e nevozmo`no", veli \or|i Atanasov od "Dekorteks" - Radovi{, ~len na Grupacijata za tekstilna industrija i konfekcija. "Svetskite ceni ne se postignuvaat so zastarena tehnologija", dodava Atanasov.

Mal broj trgovski dru{tva pravat obid za proizvodstvo na redoven izvoz i ovaa inicijativa treba da se poddr`i. Ovie programi treba da se poddr`at, pred s#, so namaluvawe na personalniot danok na dohod, osloboduvawe od DDV na uvoznite surovini i repromaterijali, kako i redovniot izvoz. Primenata na Zakonot za DDV ima negativno vlijanie vrz raboteweto, a poka~uvawe na stapkata na Danokot na tekstilnata obleka od 10 na 19 otsto predizvika dopolnitelni finansiski te{kotii.

Vo Grupacijata posebno ja istaknuvaat potrebata od liberalizacija na uvozot na surovinite i repromaterijalite, koi ne se proizveduvaat vo zemjava, kako i izmeni i dopolnuvawa na Zakonot za carinski tarifi, so cel da se za{titi doma{noto proizvodstvo.

Plasmanot na doma{niot pazar bi bil pogolem, ako se stavi pod kontrola "sivata" ekonomija (nelojalna konkurencija) i da ne se dozvoluva uvoz, na tekstilni proizvodi po razni kanali (Turcija, Kina, Pakistan) so nesoodveten kvalitet i cena.

"LON"-USLUGI

Vo finalnata industrija, vo delot na konfekciskoto proizvodstvo nad 90 otsto se zastapeni "lon"-uslugite za stranski partneri. Partnerot gi diktira prakti~no site uslovi, od cenata koja e nekonkurentna i ima tendencija na postojano namaluvawe, do rokovi na isporaka, modeli koi }e se izrabotuvaat.

Doma{nite konfekcii go izrabotuvaat kroeweto, {ieweto i zavr{nite raboti: peglawe, pakuvawe i dr. Rabotata na "lon"-uslugi ne gi pokriva site tro{oci na raboteweto: obezbeduvawe plati za rabotnicite i sredstva za danoci i pridonesi od plati.

Pri "lon"-dorabotkite problem za konfekciite pretstavuva obezbeduvaweto rabota vo preodnite dva meseca, koga se dogovara za {iewe od edna vo druga sezona. Vo ovoj period, nekoi pretprijatija, bez ogled dali se golemi i mali, te{ko mo`at da obezbedat rabota i ima slu~ai koga po eden mesec vo sezonata ostanuvaat bez rabota.



SLOBODEN PROTOK NA STOKI

Tekstilnata industrija e prva izvozna granka na Republika Makedonija. Vo spogodbata za sloboden protok na stoki postojat posebni odredbi za tekstilnata industrija, poseben protokol za tekstil i za obleka. Sodr`inata na protokolot prakti~no zna~i sloboden protok na stoki vo Evropskata unija, a ona {to e zna~ajno za nas e vo pogled na carinite, koi EU treba da gi ukine za tekstilni proizvodi so poteklo od RM, istakna g-|a Darinka Panovska od Ministerstvoto za ekonomija.

Spogodbata za tekstil od 1999 g., koja se primenuva od januari 2000 godina, }e prodol`i da se primenuva do dekemvri 2002 g. Nema koli~inski ograni~uvawa na kontingentite i ovaa spogodba ovozmo`uva otvorawe na evropskiot pazar za makedonskite proizvodi.


ZA UVOZ NA PAMUK 19 OTSTO DDV

Makedonija nema proizvodstvo na pamuk i zatoa toj se uvezuva. Vsu{nost site repromaterijali vo Makedonija se uvezuvaat i, osven carinski dava~ki, imaat i DDV. Volnata ima 5 otsto DDV, a pamukot koj{to Makedonija go nema i ne se proizveduva ima 19 otsto DDV, toa e problem pri uvozot na ovaa surovina, a 50-60 otsto pri obrabotkata se otpadoci, veli Vi{wa Naumovska, teh. direktor od "Biljana" a.d. - Prilep.