PROTESTI: Studentskiot standard za~inet so politika

IM PUKNA FILMOT

Pi{uva: Qup~o PAN^EVSKI

  • Barawata na studentite se odnesuvaat na podobruvawe na higienata vo studentskite domovi, raznovidnosta na kvalitetot na ishranata, snabdenosta na studentskite prodavnici, renovirawe na inventarot, obezbeduvawe topla voda vo tekot na 24 ~asa vo denot, obezbeduvawe ~italni vo hotelot "Pelagonija" i Studentskiot dom "Kuzman Josifovski - Pitu", kako i itna ostavka na direktorot na Studentskiot centar - Skopje
  • Paralelno so podgotovkite na studentskite protesti be{e formiran Inicijativen odbor za registrirawe na nova studentska asocijacija na koja vedna{ & se priklu~ija sojuzite od devet fakulteti koi nastapuvaat so sli~ni barawa kako i aktuelniot sojuz

Katastrofalnite sostojbi vo studentskite domovi vo dr`avata, koi se provlekuvaat so godini nanazad, bea edna od pri~inite za organizirawe na studentski protesti vo koi idnite akademski gra|ani go iska`aa svojot revolt kon indiferentniot odnos na instituciite koi se zadol`eni za nivno sanirawe.

Vo organizacija na SSUKM pod mototo "Ni pukna filmot" studentite od Univerzitetot "Sv. Kiril i Metodij" vo Skopje odr`aa miren protest pred Studentskiot dom "Kuzman Josifovski-Pitu". Zabele`itelnoto prisustvo na pripadnici na policijata i nekolkudnevnite pritisoci od direktorot na Studentski centar, g. \or|i Go{ev, kako {to istakna aktuelniot lider na studentskata organizacija, g. Dejan Pavleski, pridonesoa za slabiot odziv na studentite na protestot.

Na istiot bea pro~itani barawata na studentite koi se odnesuvaat na podobruvawe na higienata vo studentskite domovi, raznovidnosta na kvalitetot na ishranata, snabdenosta na studentskite prodavnici, renovirawe na inventarot, obezbeduvawe topla voda vo tekot na 24 ~asa vo denot, obezbeduvawe ~italni vo hotelot "Pelagonija" i Studentskiot dom "Kuzman Josifovski - Pitu" i itna ostavka na direktorot na Studentski centar - Skopje. Istite bea dostaveni do ministerot za obrazovanie i nauka, g. Nenad Novkovski, Sobranieto na RM i do premierot Qub~o Georgievski. U~esnicite vo protestot se upatija kon Ministerstvoto za obrazovanie i nauka i ostvarija sredba so ministerot od kogo se pobara pismena garancija za realizirawe i re{avawe na problemite. Me|utoa, od noviot minister dobija samo vetuvawe, a kako odgovor na nivnite barawa toj izjavi: "Glavni vinovnici za momentalnata sostojba na studentskite domovi se minatite Vladi, koi nemaa sluh za re{avawe na problemite koi se provlekuvaat so godini. Vo momentov mo`am da vetam itno re{avawe na del od barawata, no istite nema da gi potpi{am".

Pretsedatelot na Sojuzot na studentite pri Univerzitetot "Sv. Kiril i Metodij", Dejan Pavleski, upati barawa i do premierot Georgievski, koi se odnesuvaat na izgotvuvawe nov zakon za studentskiot standard, dogovor so Vladata za izgradba na novi stanbeni objekti, demonopolizacija na Studentskiot centar vo ponudata na uslugite, pogolema raspredelba na sredstva od Buxetot za studentskiot standard i ukinuvawe na taksenata marka pri prijavuvaweto na ispitite.

Stavot na Sojuzot na studentite e deka protestite }e prodol`at, no ne se znae vo kakva forma, se dodeka nivnite barawa ne se ispolnat.

Paralelno so podgotovkite na studentskite protesti be{e formiran inicijativen odbor za registrirawe na nova studentska asocijacija, na koja vedna{ & se priklu~ija Sojuzite od devet fakulteti koi nastapuvaat so sli~ni barawa kako i aktuelniot sojuz. Iako s# u{te neregistrirana, novata asocijacija ve}e ostvari kontakti so direktorot na Studentskiot centar, g. \or|i Go{ev, i ja odr`a prvata pres - konferencija na koja potenciraa deka imaat re{enie za sostojbite vo studentskite domovi. "Odmetnatite" sojuzi kako glaven vinovnik za sostojbite vo studentskite domovi go poso~ija g. Dejan Pavleski, koj za vreme na mandatot nemal ni{to storeno za podobruvawe na studentskiot standard. Toa e glavna pri~ina da se odlu~at za formirawe na nova studentska asocijacija koja }e gi zastapuva interesite na studentite. Sepak, vo javnosta prostrui vesta deka i tuka politikata dlaboko navlegla vo studentskite sojuzi iako deklarativno novata asocijacija e za postoewe na dvete organizacii. Kolku vo seto ova ima vistina }e poka`e vremeto koe e najdobar barometar za demantirawe ili potvrduvawe na site {pekulacii koi kru`at vo javnosta.


ANKETA

Vo obid da anketirame del od u~esnicite vo studentskite protesti naidovme na rezerviranost, bidej}i kaj pogolem del od niv be{e prisuten stravot od posledicite od anketata. Nekoi od studentite duri n# obvinija deka podgotvuvame dosieja za nivnite aktivnosti, bidej}i imaat soznanija deka odredeni mediumi se obidele da gi registriraat "odmetnicite" koi ne se soglasuvaat so aktivnostite na aktuelniot lider na Sojuzot na studentite. Se razbira, na{ata edinstvena cel be{e da gi anketirame!


 


\or|i Topuzovski, pretsedatel na Sojuzot na studenti pri Stomatolo{kiot fakultet

Inicijativata za formirawe na paralelen sojuz e nepotrebna, bidej}i postojniot funkcionira vo pravec na razre{uvawe na problemite. Onie sojuzi koi se odmetnaa }e sfatat deka za sistematsko re{avawe na studentskite problemi potrebno e izgotvuvawe na proekti koi navistina }e ponudat re{enie za haosot vo studentskite domovi. Generalno, mislam deka studentite se za edna organizacija i obidite da se ispolitizira studentskata organizacija nema da uspeat.


Stanko Matevski, od novata Asocijacija na studentite

So novata asocijacija }e se re{at problemite na studentite preku instituciite na sistemot i vo momentov ima pozitivni signali za toa. Vo nea postoi podobra organiziranost za sistematsko re{avawe na problemite so koi se soo~eni studentite. Na vakav ~ekor se re{ivme, bidej}i studentite od Teolo{kiot i Filozofskiot fakultet i onie devet sojuzi na fakulteti koi se odmetnaa od SSUKM, ne bea vklu~eni vo niedna od strukturite na taa organizacija. Vo izminatiot period voop{to ne be{e svikano Sobranieto na SSUKM, pa zatoa pobaravme priem kaj rektorot na Univerzitetot, no i pokraj zabele{kite ni{to ne be{e prezemeno. Lepeweto partiski etiketi doa|a od Dejan Pavleski, kogo o~igledno pove}e go interesira politikata, otkolku problemite za podobruvawe na studentskiot standard.


Orce Ristevski, ~len na Inicijativniot odbor na novata studentska asocijacija

Inicijativata za novata studentska organizacija se realizira i ve}e ostvarivme sredba so direktorot na studentskite domovi, g. \or|i Go{ev, vo koja se podneseni barawata za podobruvawe na studentskiot standard. Vo faza sme na formirawe na koordinativno telo koe }e pobara priem kaj site relevantni institucii koi se zadol`eni za podobruvawe na uslovite vo domovite. Na{ite barawa se odnesuvaat na: podobra ishrana vo menzite, popravka na liftovite i nivno redovno servisirawe, novi tepisoni vo sobite, dvosmensko rabotno vreme na personalot koj se gri`i za higienata vo domovite, nabavka na novi kreveti i du{eci, zamena na site iskr{eni prozorci, podobruvawe na osvetluvaweto, posebno okolu studentskite domovi, podobra snabdenost na prodavnicite so prehranbeni produkti i renovirawe na sanitarniot jazol. Imame informacija deka od Buxetot se prefrleni 48 milioni denari za zatvorawe na finansiskata konstrukcija i vo momentov ima realni {ansi na{ite barawata da bidat realizirani.

Asocijacijata }e bide pod itno registrirana i istata ne treba da pre~i nikomu, bidej}i sega studentite imaat alternativa. [to se odnesuva na imeto na novata studentska organizacija, sudijata Vesna Mitkova od Osnovniot sud Skopje 1, ni sugerira{e deka }e go prifati koe bilo ime, no edinstven uslov e vo nego da se sodr`i imeto na Univerzitetot "Sv. Kiril i Metodij". Tvrdewata deka nie sme partiski vojnici i prodol`ena raka na aktuelnata Vlada se neto~ni. Novata asocijacija samo }e bide alternativa za poefikasen i poinakov na~in na re{avawe na problemite na studentite.


Demant od Studentski centar "Skopje"

Rakovodstvoto na ovaa institucija pora~uva deka e izvr{ena rekonstrukcija na barakite, zavr{eni se molerskite raboti vo Domot "Stiv Naumov", obnoveni se del od liftovite vo studentskite domovi "Goce Del~ev" i "Kuzman Josifovski - Pitu", obezbedena e oprema i siten inventar za studentite, a vo tek e rekonstrukcija na sanitarnite jazli vo zgradata na Studentskiot dom "Stiv Naumov". Isto taka revoltirani se i od odnosot na nekoi mediumi koi koristat stari snimki za sostojbite vo studentskite domovi, a s# so cel da se diskreditira ovaa institucija. Gospodinot Dejan Pavleski, koj e i ~len na Upravniot odbor na Studentskiot centar mo`el vo sekoe vreme sam da se uveri za momentalnata sostojba na studentskite domovi. Pra{awe e dali g. Pavleski navistina se gri`i za podobruvawe na studentskiot standard ili pak vodi politika.