Izostrena stvarnost

GRUB I LO[ MINISTER

Pi{uva: Trajan PETROVSKI

  • Odgovornosta za derexeto na koe padna makedonskata diplomatija prvenstveno i neotpoviklivo le`i vrz ministerot Aleksandar Dimitrov, vrz negovata sovest. Toj se poka`a nedorasnat za vakva odgovorna dr`avna funkcija
  • Makedonskata diplomatija se vbroi vo redot na malkute diplomatii bez kompas

Makedonskata diplomatija vo poslednive dve godini, poto~no od doa|aweto na vlast na troglavata koalicija, ja ima{e taa nesre}a dokraj da se ogoli, da po~ne da se uriva, da tone, da se obezli~uva, da se raznebiti. Od ve{tina koja ja krasat visoki profesionalni i moralni kvaliteti, preku koja najvpe~atlivo se profilira ugledot i dostoinstvoto na dr`avata, se preobrazi vo "ve{tina" na prizemnosti i manipulacii, na totalno zastranuvawe od potvrdenite pravila i normi spored koi se vladeat i diplomatiite so dolga tradicija i mo}, na bezobyirno eksperimentirawe so esencijalnite dr`avni i nacionalni interesi. I toa {to be{e postignato vo izminatiot period, po proglasuvaweto na nezavisnosta, {to ja odlikuva{e Republika Makedonija kako vistinski faktor na mirot i stabilnosta na Balkanot vo najsudbonosnite slu~uvawa i {to dava{e nade` za posigurna idnina na makedonskiot narod, be{e grubo negirano, potureno so pepel.

Vo MNR, vsu{nost, zavladea totalen haos. Toa namesto da prodol`i da se afirmira kako mo}en resor, po~na da se zadu{uva, da nalikuva i na mandra na odredena bratija (tajfa), i na detska gradinka, i na tajvanski koko{arnik. Makedonskata diplomatija se vbroi vo redot na malkute diplomatii bez kompas. Stana lesno prepoznatliva po nepoznavaweto i gazeweto na me|unarodnite normi, po podreduvaweto na nacionalnite interesi na ~isto karieristi~ki i materijalisti~ki partiski ambicii i iluzii, po nemaweto jasno verifikuvana strategija za prioritetite vo me|unarodnata politika, po otstapuvaweto na svoite prerogativi na voljata na partiskite mo}nici, po nemaweto kapacitet za avtoritetno pretstavuvawe i pregovarawe, po otsustvoto na seriozen koncept za zdrava kadrovska politika, po nemo}ta da se soo~i so surovata realnost.

Stana prepoznatliva po pelte~eweto (nekoj re~e - mrmoreweto) na me|unarodnite sre}avawa i vo me|unarodnite forumi; po dobivaweto ukori i lekcii, po nesfatlivo dolgoto kva~ewe na odlukite, stavovite, kadrovskite pazarewa; po dolgite (bez presedan) tajvanski i sli~ni pro{etki po beliot svet; po degradiraweto na odnosite so brojni prijatelski i vlijatelni dr`avi.

Stana prepoznatliva po visokiot stepen na arogancija na nejziniot ~elnik, {to be{e demonstrirano javno u{te od prvite denovi i kon zaslu`nite visokoprofesionalni kadri vo Ministerstvoto i kon {efovite na dr`avata (porane{niot Gligorov i aktuelniot Trajkovski) i kon novinarskiot esnaf i kon makedonskata javnost.

Po zasluga na makedonskata aktuelna politika i nejzinata iskrivokol~ena diplomatija, za period od samo dve godini, padnavme na dnoto na pusto{ot. I ne slu~ajno stanavme zemja pod me|unarodno tutorstvo, rasporedena vo haoti~nata zona na evropskiot politi~ki izum - Zapaden Balkan. Ni se slu~ija mnogu nesre}i. Nekoi od niv ostavija trajni belezi, {tetni za na{iot opstanok, za bezbednosta i integritetot na makedonskata dr`ava.

Takanare~enata "pozitivna energija" ja dovede Republika Makedonija vo podredena, ponizna (vazalna) pozicija, razjaduvaj}i go beskrupulozno nacionalnoto tkivo na makedonskiot narod, posegaj}i po temelnite duhovni i kulturni vrednosti.

Odgovornosta za derexeto na koe padna makedonskata diplomatija prvenstveno i neotpoviklivo le`i vrz ministerot Aleksandar Dimitrov, vrz negovata sovest, dokolku ne se slu~ilo da bide celosno zamra~ena od negovata o~igledna frustriranost i visokiot stepen na arogancija. Ednostavno, toj se poka`a nedorasnat i neizdelkan za vakva odgovorna dr`avna funkcija. Bukvalno takov kakov {to go okarakterizira negoviot mlad zamenik (nestru~en, nesposoben, neve{t, bolno ambiciozen).

So svoite maniri na kva~ewe na rabotite toj, vsu{nost, gi paralizira mehanizmite na funkcioniraweto na resorot, predizvikuvaj}i sostojbi na mrtvilo i bezredie.

No, odgovornosta podednakvo, ako ne i ponaglaseno, pa|a i vrz gospodinot Tupurkovski, po ~ija{to kategori~na volja Aleksandar, alias Sa{o Dimitrov be{e ustoli~en za minister za nadvore{ni raboti. Kakva kusogledost! Kakva hrabrost! Toj be{e dol`en da znae deka negoviot {titenik nema nitu li~en, nitu stru~en kapacitet za takva va`na, isturena funkcija. Se slu~ija ~uda i "~uda", zapo~nuvaj}i so tajvanskoto. I nema prostor za kaewe, nitu za amnestirawe. Dosta ni bea izmamite i cirkusite. Makedonija e dovedena vo `alna i ta`na pozicija. Da im e sram na vistinskite diplomati da se legitimiraat kako Makedonci. Vo niv ne gi vbrojuvam negovite najbliski kolaboracionisti, koi prifatija svesno da igraat uloga na tajvanski kalu|eri.

Za ministerot Aleksandar Dimitrov se vrzuvaat mno`estvo gafovi. Toj azdisa u{te od migot koga sedna vo ministerskata fotelja. Ne se otrezni od lekcijata {to mu ja odr`a srede Skopje vo makedonskoto Ministerstvo, gr~kiot minister Pangalos. I pokraj ostrite reakcii vo javnosta, na{iot minister ne sfati deka be{e deklasiran, sveden vo uloga na "|a~e". Ne sfati deka diplomatijata e zanaet, ume{nost, specifika, visoka i dostoinstvena sfera. Tuku voobrazi deka e ramen na "~i~o Pangalos", na Gen{er i sli~ni na niv, stari i opitni volci, zad ~ii grbovi stojat silni i ispe~eni profesionalni diplomatii.

Nabrgu potoa, Dimitrov seta diplomatija ja podredi na nebulozite so Tajvan, promoviraj}i go, bez sram i perde, so zatkulisni sredbi, tajni letovi i kontroverzni soop{tenija (kako vo filmovite na Diviot Zapad), tajvanskoto ~udo, degradiraj}i go ugledot na R. Makedonija i dostoinstvoto na pretsedatelot na dr`avata. Sakav da go uveram deka nezavisno od cenata {to ja platile prijatelite od Tajvan, ne postoi suma so koja mo`e da se kocka ugledot i suverenitetot na edna zemja, no popusto. Za posledicite }e sudi istorijata.

Za likot i "deloto" na ovoj minister dovolno ilustrativna e ocenata {to ja dade srede makedonskoto Sobranie, porane{niot pretsedatel, gospodinot Gligorov. Za negovata profesionalnost i serioznost dovolno zboruva i odnosot kon aktuelniot {ef na dr`avata, gospodinot Trajkovski.

Se postavuva pra{aweto dali e slu~ajno {to vo negoviot dvegodi{en mandat se pojavija redica skandali, glavno so ambasadorite od prviot e{alon. Ne postoi primer na minister vo svetot koj taka nedoli~no, so re~nik koj predizvikuva odvratnost, javno gi denuncira i valka svoite ambasadori.

Poseben slu~aj za prikaz i slika za na{ata diplomatija pretstavuva lakrdijata so ambasadorskite funkcii. Go povtoruvam stavot deka makedonskata diplomatija se pretvori vo xambaska, re{etarska rabota. Sostojbite stanaa potragi~ni so promoviraweto vo ambasadori na li~nosti koi se doka`ale i se doka`uvaat so urivaweto na makedonskata nacija, so skvernaveweto na makedonskata kultura i jazik. Lica koi vr{at javno predavstvo.

Zo{to Aleksandar Dimitrov se soglasi so toa? Koj mu dade mandat da aminuva takvi postapki?

Zo{to toj, mo}niot A. Dimitrov, se soglasi so promoviraweto na bugarskata kauza na {teta na Makedonija? Primeri ima mnogu, po~nuvaj}i od zaedni~kata, blizna~ka premierska cirkusijada pred grobot na Sv. Kiril vo Rim, prodol`uvaj}i so prifa}aweto na odredbata za nekakov ustaven jazik, zaedno so bugarskite islu`eni tenkovi, so sanstefanska 'r|a, so otpisot na Makedoncite vo Bugarija, so bugaro-makedonskite paradi na na{ite vrvni kulturni i nau~ni manifestacii, so rehabilitaciite na V. Mihajlov i T. Aleksandrov, so poddr{kata na militantot Ha{im Ta~i i na filozofiite na Xaferi za paralelni institucii i federalizacija na Makedonija, so poniznosta pred evropskite emisari od tipot na Van der [tul, so... Dosta so nabrojuvawe.

Odgovorot e kristalno jasen. Toj lesno se ~ita od interesite i povedenieto na bratijata na koja & pripa|a, zapo~nuvaj}i so tajvanskoto ~udo, prodol`uvaj}i so besprimernite fantazmagorii, ludorii, mitostorii.

Aleksandar Dimitrov be{e grub i lo{ minister.

(avtorot e ambasador vo MNR)

(Prezemeno od "Utrinski vesnik")