Makedonskite obredi i obi~ai niz svetot

"TANEC" - TREZOR NA FOLKLORNOTO BOGATSTVO

Pi{uva: Mileva LAZOVA

  • Na gala-koncertot "Tanec" visoko kotira{e i se zakiti so vtora nagrada srebrena "Doretina"
  • Minatata nedela makedonskiot ansambl potpi{a i zaemen dogovor za ponatamo{na sorabotka so bugarskiot ansambl "Pirin"

Edinstveniot profesionalen ansambl za narodni igri i pesni "Tanec" pet decenii e podvi`en muzej na ona najubavoto, iskonsko, neprocenlivo makedonsko folklorno bogatstvo.

Ovoj ansambl, kako simbol na makedonskata kultura i umetnost i kako ambasador i prezenter na makedonskoto folklorno tvore{tvo, neodamna u~estvuva{e na prviot svetski folkloren festival na dr`avni ansambli "Area 2000", vo Albanija.

SREBRENA "DORETINA"

Festivalot "Area 2000" be{e internacionalna manifestacija na koja u~estvuvaa profesionalni ansambli od 16 dr`avi vo svetot. Pokraj Makedonija, zemaa u~estvo Egipet, SAD, Hrvatska, Bugarija, Turcija, [panija, Rusija, Romanija, Italija itn. Na ovaa manifestacija nie u~estvuvavme i kako soorganizatori, osobeno vo delot na anga`iraweto na ansamblite, na~inot na pretstavuvawe i natprevaruvawe, veli direktorot na "Tanec", g. Bo{ko Treneski. Na gala-koncertot "Tanec" visoko kotira{e i se zakiti so vtora nagrada, srebrena "Doretina", dodeka prvata nagrada & pripadna na Hrvatska, a tretata na Albanija. Iako na "Tanec" za malku mu izbega prvoto mesto, sepak, kako i sekoga{, si ja izvr{i svojata kulturna misija, veli direktorot Treneski.

Makedonskiot ansambl pokraj u~estvoto na festivalot vo Tirana, odr`al i nekolku koncerti vo Dra~, Kavaja i drugi gradovi, a nastapil i vo oficijalniot del so posebna programa vo traewe od 40 minuti.

ZAEMEN DOGOVOR

Vo tekot na prestojot vo Albanija, ansamblot "Tanec" se sretna so mnogu dr`avni ansambli i voedno se realiziraa brojni dogovori za zaemni gostuvawa. Pokaneti sme od mnogu zemji, osobeno kaj onie od porane{na Jugoslavija, veli gospodin Treneski.

Minatata nedela makedonskiot ansambl potpi{a i zaemen dogovor za ponatamo{na sorabotka so bugarskiot ansambl "Pirin". Ovoj dogovor se odnesuva na vozvratni gostuvawa me|u Makedonija i Bugarija. Konkretno, na 27 i 28 dekemvri "Tanec" gostuva vo Bugarija vo golemata koncertna palata vo Sofija zaedno so ansamblot "Pirin" i }e odr`i u{te eden celove~eren koncert vo Blagoevgrad od kade i poteknuva ovoj bugarski ansambl. Vo april bugarskiot ansambl }e ja vozvrati posetata vo Skopje i }e odr`i u{te nekolku koncerti niz Makedonija. No, nivnata sorabotka i natamu }e prodol`i. Vo avgust pokaneti sme na Varnavskiot festival i vo toj period }e nastapime i vo gradovite na Crno More, istakna Treneski.


"Tanec" mo`e da se pofali deka i ovaa godina, kako i izminatite, ne miruva. Realizirani se golem broj koncerti kako vo Makedonija, taka i nadvor od nea. Snimeni se golem broj audio i videokaseti, a planirani se i turnei na koi kako i sekoga{ dostojno }e se prezentira na{eto bogato folklorno nasledstvo.