IZLO@BI

"MAKEDONIJA VO MISLITE"

Skopje, 28 noemvri.

Vo prisustvo na brojni posetiteli, vo KIC be{e otvorena izlo`bata na Milo{ Koxoman "Makedonija vo mislite". Izlo`eniot ciklus od 25 sliki, sporeden so "etnokaleidoskop", pretstavuva nova, `ivotna i impulsivna pretstava na rastreperenata, setilna Makedonija, {to osven tematski, i izrazito ozna~uva sosema nov priod vo tvore{tvoto na Koxoman.

"EDEN DEN, EDEN @IVOT"

Skopje, 29 noemvri.

Vo Galerijata CIX be{e izlo`ena instalacijata pod naslov "Eden den, eden `ivot" na Irena Paskali. Instalacijata e sostavena od skulptura na ~ove~ka figura vo prirodna golemina i videoproekcija od izjavata za svojot `ivot od edna li~nost.

KOLONIJA "DOJRANA"

Skopje, 30 noemvri.

Vo Kulturno - informativniot centar be{e otvorena osmata po red izlo`ba od me|unarodnata likovna kolonija "Dojrana". Na ovaa kolonija godinava bea izlo`eni novi 40 dela, so {to fondot na sozdadeni dela se zgolemi na 200, koi ve}e se izlo`uvani vo Belgija, Francija Italija i Holandija.

DELA NA ANDREEVSKA

Amiens, 1 dekemvri.

Vo Francuskiot grad Amiens blizu Pariz, be{e otvorena me|unarodnata izlo`ba na koja{to se pretstavija Qubica Andreevska - Qupka, avtorka od Makedonija i dvajca umetnici od SR Jugoslavija. Makedonskata avtorka se pretstavi so 15 dela vo maslena tehnika.

IZLO@BA NA POPOV

Kavadarci, 4 dekemvri.

Vo Muzej galerijata vo Kavadarci otvorena e samostojna izlo`ba na Ordan Popov ~ii sliki se raboteni vo maslena tehnika. Dosega ovoj likoven umetnik ima u~estvuvano na pove}e grupni izlo`bi vo Prilep, Kavadarci, Skopje i Boqevac (SRJ).

DETSKI TVORBI

Skopje, 4 dekemvri.

Vo Domot na kulturata "Ko~o Racin" be{e otvorena izlo`bata na detski likovni tvorbi, sozdadeni na Likovnata kolonija "Kratovo 2000". Bea zastapeni 41 delo vo razni slikarski tehniki.

"NIE SME EDEN SVET"

Skopje, 3 dekemvri.

Vo Muzej na Grad Skopje be{e otvorena izlo`ba na fotografii od Vlaho Bran|olica naslovena kako "Nie sme eden svet". Fotografiite se so tematika od sekojdnevniot `ivot na {titenicite od Zavodot vo Demir Kapija.


KNIGI

"^AR[ISKI MUABETI"

Skopje, 29 noemvri.

Vo Salonot 19,19, be{e promovirana knigata "^ar{iski muabeti" od Rade Jovi}. Knigata ja promoviraa preveduva~ot Gordana Stojkovska i Todor Jov~evski.

DVE PROMOCII

Skopje, 29 noemvri.

Matica makedonska i Institutot za nacionalna istorija, vo Domot na ARM, gi promoviraa svoite najnovi izdanija: "Demografskite procesi i promeni vo Makedonija od krajot na 14. vek do balkanskite vojni" na d-r Gligor Todorovski i "Neodminliviot razvoen period - svedo{tvo na edno vreme", od d-r Van~o Burzevski.

^ETIRI IZDANIJA

Skopje, 30 noemvri.

Vo NIK "List" se odr`a promocija na ~etiri knigi vo izdanie na ovaa Izdava~ka ku}a. Stanuva zbor za knigite: "50 Prikazni od zemjata Makedonija", izdanie na makedonski i na albanski jazik, "Proda`ba na pravata" od britanskata avtorka Linet Oven i "Filozofija na palankata" od Radomir Konstantinovi}.

POETSKA KNIGA

Skopje, 30 noemvri.

Vo Domot na ARM se odr`a promocija na poetskata kniga "Pravostoina" od Jagnula Kunovska. Knigata e vo izdanie na "Matica makedonska", koja voedno be{e i organizator na promocijata.


TEATAR

"GUSTLSALON"

Skopje, 29 noemvri.

Vo organizacija na Makedonsko-hrvatskoto dru{tvo i Zdru`enieto na Hrvatite vo Makedonija, vo Salonot 19,19 gostuva{e zagrebskiot Teatar na mladite so dramsko-muzi~kiot kola` "Gustlsalon". Pretstavata e vo dramatur{ka podgotovka i artisti~ka izvedba na Damir [aban.

"SLU^AJOT DANIEL HARMS"

Skopje, 4 dekemvri.

Vo Teatar "Centar" be{e prika`ana pretstavata "Slu~ajot Daniel Harms", rabotena kako koprodukcija me|u Narodniot teatar "Vojdan ^ernodrinski" vo Prilep i Fakultetot za dramski umetnosti vo Skopje. Pretstavata se igra{e vo humanitarni celi vo organizacija na Svetskata zdravstvena organizacija.

PREMIERA

Bitola, 8 dekemvri.

Vo Narodniot teatar vo Bitola premierno be{e izvedena pretstavata "Tretiot ~in" od ^ehov. Pretstavata e adaptirana od Bla`e Minovski, a re`iser e Vlado Cvetanovski.


MUZIKA

PIJANISTI^KO DUO

Skopje, 30 noemvri.

Vo Kulturno-informativniot centar koncert odr`aa pijanistkite Jasminka ^akar i Nina Srebrova - Ilievska. Pijanisti~koto duo se pretstavi so "Slovenski tanci" na Antonin Dvor`ak, "Andanite i varijacii br. 83a" na Mendelson i "Pet ungarski tanci" na Brams.

SOLISTI^KI KONCERT

Skopje, 4 dekemvri.

Vo Muzej na Grad Skopje solisti~ki koncert odr`a Sta{a Mirkovi} - Gruji}, harfistka od Belgrad. Taa gi izvede delata od Tal, Zabel, Pe{eti, Bah, Disek i Salcedo.


FILM

ITALIJANSKI FESTIVAL

Skopje, 2 dekemvri.

Tretiot festival na italijanskiot film zapo~na vo Domot na ARM so proekciite na "Voobi~aeno nepoznati kradci" na Mario Moni~eli, film od 1958 godina i "Legendata na pijanistot nad okeanot" od Xuzepe Tornatore, od 1998 godina.