Vo Holandija lansiran makedonski nacionalen proizvod

MAKEDONSKIOT BOG BAH*

*BAKCHOS, BACCHUS

Pi{uva: Goce DURTANOSKI

  • Promocijata zapo~na vo 19.30 ~asot vo reprezentativniot hotel "Zlatno lale" (Golden Tulip) vo prisustvo na brojni gosti-biznismeni od Holandija, Makedonija, Germanija, Belgija, SAD, Kanada, Indija, Francija, Argentina i Japonija na koi specijalnost im e vinoto i tradicijata na proizvodstvo na vina

Na 18 noemvri godinava vo holandskiot grad Zutemer (Zoetermeer) se odr`a promocija na eden od kapitalnite makedonski proizvodi - vinoto, na eminentnata makedonsko-holandska kompanija: "Vina od Makedonija" (Wines of Macedonia).

Promocijata zapo~na vo 19.30 ~asot vo reprezentativniot hotel "Zlatno lale" (Golden Tulip) vo prisustvo na brojni gosti-biznismeni od Holandija, Makedonija, Germanija, Belgija, SAD, Kanada, Indija, Francija, Argentina i Japonija na koi specijalnost im e vinoto i tradicijata na proizvodstvo na vina.

NOVO OTKRITIE

Razgovaravme so eden od upravnite direktori na kompanijata, g. Marsel Spic, odgovoren za logistika i avtomatizacija na kompanijata, koj re~e:

Makedonskoto vino e proizvod koj e edno novo otkritie za holandskiot pazar, bidej}i vinoto od Makedonija e so vrven i poseben kvalitet. Makedonskoto vino ima realni {ansi da bide poznato vo Evropa i vo svetot blagodarenie na negoviot kvalitet za koj na{ata kompanija raboti na negov plasman na pazarot. Kompanijata raboti pod imeto "Produkti od Makedonija" ("Products of Macedonia") vo koja vinata se del od globalnata mre`a vo koja se obedinuvaat i participiraat i drugi kompanii koi nudat proizvodi od Makedonija. Glavnite potro{uva~i zasega se Makedoncite, sopstvenici na restorani koi nudat makedonska (hrana) kujna niz Evropa i svetot, a na pazarot za {iroka potro{uva~ka od prvi noemvri sme prisutni vo Germanija i zemjite na Beneluks. Na{ite filijali rabotat na negov plasman i vo prekuokeanskite zemji posebno vo SAD, Kanada, Avstralija i Japonija.

Od eminentnite gosti na ve~erta go zabele`avme i ambasadorot na Republika Makedonija vo Kralstvoto Holandija, g. Petre Mitev, koj potencira{e: "Va`nosta na vakviot nastap na Wines of Macedonia go smetam za avangarden i od istorisko zna~ewe {to vaka na dosta profesionalen na~in se pojavuva prezentacijata na eden od najstarite makedonski tradicionalni proizvodi - vinoto".

Vo perfektna kombinacija so makedonski specijaliteti, nekolkute kategorii na vina bea odbrani od g. Kos Devile, eden od izvr{nite direktori za plasman na Wines of Macedonia, koj voedno be{e i voditel na promocijata.

Gospodinot Devile, osven makedonskite vina, napravi promocija i na noviot makedonski ajvar-sos, koj pretstavuva novost

PRODA@BA NA GOLEMO

"Germanskiot pazar", objasni g. Zoran Milenkovski, sopstvenik na firmata za proda`ba na golemo "Jomi" od Fulda, SR Germanija, "e eden od va`nite punktovi na Products of Macedonia so ogled na toa {to makedonskata zaednica e edna od najgolemite vo Evropa i zasega plasmanot e pove}e od zadovolitelen".

"Wines of Macedonia" e originalna tvorba na, veli direktorot i osnova~ na kompanijata, g. Xon Todorovski, makedonskiot bog na vinoto, Bah i zaradi na{ata po~it kon nego i drevnata makedonska dr`ava go prenesuvame vinoto kako del od dvi`e~kata sila koja go odr`uva Makedonecot vo kontinuitet.

Na Aleksadar Makedonski mu se pripi{uvaat zborovite: "Najva`nata uloga na vinoto e da se oseti vistinskiot vkus na hranata", a jas tuka }e dopolnam i vkusot na makedonskata ve~nost.