IZLO@BI

"NERE[KI MAJSTORI"

Skopje, 21 noemvri.

Vo Muzejot na grad Skopje be{e otvorena 47-godi{nata likovna izlo`ba na Dru{tvoto na likovnite umetnici na Makedonija na koja bea izlo`eni 162 dela od isto tolku avtori. Vrz osnova na li~niot pridones vo oblasta na kulturata bea dodeleni pove}e nagradi me|u koi be{e i nagradata "Nere{ki majstori" za slikarstvo na umetnikot Blagoja Nikolovski.

SLIKI NA AVRAM^EV

Skopje, 22 noemvri.

Vo Kulturno-informativniot centar be{e otvorena izlo`bata na sliki na Vladimir Avram~ev. Avtorot se pretstavi so 15 sliki raboteni vo akrilna tehnika koi pripa|aat na ciklusot "Predeli". Negova specijalnost e keramikata, no toj se zanimava i so slikarstvo, grafika i crte`.

"SVETLINI NEZAODNI"

Skopje, 22 noemvri.

Vo holot na Narodnata i univerzitetska biblioteka be{e otvorena izlo`bata naslovena kako "Hristijanstvoto niz fondovite na bibliotekata". Vo ramkite na sve~enosta be{e promovirana i knigata "Svetlini nezaodni" od akademik Petar Ilievski.

GRAFIKI

Va{ington, 22 noemvri.

Vo Roslin Spektrum Teatarot vo SAD, vo t.n. lobi art galerija, vo organizacija na Elipsa art centarot, se odr`uva samostojnata izlo`ba na na{ata grafi~arka Suzana Stef~evska {to }e trae do 8 januari 2001 godina. Avtorkata se pretstavuva so grafiki vo kombinirana tehnika so sredni dimenzii.

60 DELA NA BE]AROV

Strumica, 23 noemvri.

Vo Galerijata na Zavodot i Muzej vo Strumica be{e otvorena samostojna izlo`ba na likovniot umetnik Gligor Be}arov. Bea izlo`eni pove}e od 60 dela - keramoplastiki vo patinirana terakota od ciklusite "Varijacii na vertikalni sintezi" i "Sintezi".

STRIP-IZLO@BA

Strumica, 23 noemvri.

Vo ramkite na proektot "[irewe na marginite" na "Templum", poddr`an od {vajcarskata fondacija Pro Helvecija, vo Domot na kulturata be{e otvorena golema izlo`ba na stripovi. Ova e prva strip-izlo`ba od tipot presek na strip-tvore{tvoto kaj nas. Na izlo`bata bea pretstaveni 17 avtori.

"PASTELI"

Skopje, 27 noemvri.

Vo Aerogalerijata be{e postavena izlo`ba na akademskiot slikar Simon Ni~ev. Bea prezentirani triesetina sliki od ciklusot so naslov "Pasteli", raboteni vo maslena i pastelna tehnika.


KNIGI

VREDEN ISTRA@UVA^

Skopje, 21 noemvri.

Vo Dru{tvoto na pisatelite na Makedonija, be{e promovirana knigata "Teatralika" od Jelena Lu`ina. Deloto izdadeno od "Matica makedonska" sodr`i studii i esei na teatrolo{ki temi.

DETSKI ROMAN

Skopje, 22 noemvri.

Vo Izdava~kata ku}a "Detska radost" izleze od pe~at najnovoto izdanie na romanot za deca "Srceto na pla{iloto" od detskiot pisatel Java~ Ural. Avtorot e mnogu poznat turski pisatel za deca ~ij roman "Srceto na pla{iloto" dosega e preveden na germanski i angliski, a sega i na makedonski jazik.

STRIP "MIS STON"

Veles, 22 noemvri.

Vo izdanie na Strip art izleze od pe~at prvata makedonska strip kniga vo tvrdi korici, so naslov "Mis Ston", rabotena spored istoimeniot film. Avtor na stripot e mladiot crta~ od Skopje, Zoran Tanev.

ESEJ

Skopje, 22 noemvri.

Knigoizdatelstvoto "Na{a kniga" ja objavi knigata - esej "Izneverenite testamenti" od poznatiot ~e{ki pisatel Milan Kundera. Ova delo e esej napi{an kako roman podelen na devet nezavisni dela.

ROMANI - PROMOCIJA

Skopje, 23 noemvri.

Vo Dru{tvoto na pisatelite na Makedonija Izdava~kata ku}a "TRI" od Skopje gi pretstavi romanite "Diva liga" od Vlada Uro{evi} i "Papakot na svetot" od Venko Andonovski.

"TRILOGIJA BASNI"

Skopje, 28 noemvri.

Vo Avtorskiot klub, AEA Izdava~i ja promovira{e Trilogijata basni: "Rastumbana divina", "101 Basna" i "Skazni od Basnovo" od Risto Dav~evski. Tritomnite basni se vo izdanie na "Misla" - Skopje.

"FILMSKA I TV KAMERA"

Skopje, 27 noemvri.

Na Fakultetot za dramska umetnost be{e promovirana knigata "Filmska i TV kamera" od prof. Apostol Trpeski. Knigata e vo izdanie na Univerzitetot "Sv. Kiril i Metodij" od Skopje.


TEATAR

"ELE[NIK"

Veles, 22 noemvri.

Vo Narodniot teatar "Jordan H.K. Xinot" be{e odigrana pretstavata "Ele{nik" od Jugoslav Petrovski. Pretstavata e vo re`ija na Dimitar Stankoski, a svojata premiera ja ima{e na 22 april 2000 godina.

"MERILIN MONRO"

Skopje, 26 noemvri.

Vo teatarot "Centar" na MNT premierno be{e izvedena monodramata "Merilin Monro" vo re`ija na Igor Xambazov. Izveduva~ na monodramata e poznatata akterka Vesna Petru{evska.

"LARI TOMPSON"

Skopje, 27 noemvri.

Na scenata na MNT, Narodniot teatar od [tip ja izvede pretstavata "Lari Tompson - tragedija na edna mladost" od Du{an Kova~evi}. Pretstavata e vo re`ija na En~o Hala~ev.


MUZIKA

BETOVENOVA VE^ER

Skopje, 23 noemvri.

Po povod 56 godini od formiraweto na Makedonskata filharmonija, vo Domot na ARM se odr`a koncert pod naslov "Betovenova ve~er". Na programata bea izvedeni Troen koncert za violina, violon~elo, pijano i orkestar vo C-dur i Simfonija br. 5 od Ludvig van Betoven.

"BOEMI"

Skopje, 23 noemvri.

Operata pri MNT, za posleden pat ovaa kalendarska godina go izvede deloto "Boemi" od Xakomo Pu~ini. Deloto be{e izvedeno vo re`ija na Stojan Stojanov - Gan~ev.


FILM

"SLIKAR"

Skopje, 26 noemvri.

Vo "Planetariumot" vo MKC zapo~na snimaweto na filmot "Slikar" (Samit na [amanite) vo re`ija na Aleksandar Stankovski, vo produkcija na "Delta Polzer" od Skopje. Filmot e sostaven del na trilogijata na "fantasti~niot svet na [amanite".