RE@IMITE SE PREODNI, A MAKEDONIJA E VE^NA

m-r Ivan Xo Petreski

MPO i van~ovistite tvrdat deka otsekoga{ se za makedonska dr`ava, a vo isto vreme vodat kampawa protiv makedonskata nacionalnost i dr`ava za ~ie sozdavawe padnaa iljadnici makedonski patrioti. Vistina e deka biv{a SR Makedonija be{e vo vazalna polo`ba na "sojuzniot" Belgrad, no nikoj svesten Makedonec ne mo`e da odre~e deka sozdavaweto na taa makedonska dr`ava postavi i osnovi na makedonskata dr`avnost. Za razlika od ovie odrodeni i pakosni podlizurkovci na Sofija, NIE sledbenicite na ILINDENSKITE IDEALI, ne se borevme za raspa|awe na makedonskata dr`ava, ami za nejzino osamostojuvawe, za nejzinoto izleguvawe od ramkite na la`nata Jugoslovenska Federacija, za da mo`e taa edna{ osamostoena da bide makedonski Piemont, obedinitelna jatka i za drugite tri dela od raspar~ena Makedonija. Vo vardarskiot del na Makedonija po cena na najskapi `rtvi se postavija osnovite na makedonskata dr`avnost koja denes ja imame postignato.

Od taa dr`avnost koja ve}e postoe{e mnogu polesno se izgradi napolno samostojna makedonska dr`ava. Nie patriotite od DOOM ne sme predavnici i neprijateli kako ovie vrhovistive od MPO na svojot sopstven makedonski narod i ne go urivame ona {to ve}e toj go izgradil i postignal do denes.

Na dr`avni~kite temeli {to gi postavija na{ite herojski makedonski partizani, nie sakavme i izgradivme napolno samostojna makedonska dr`ava. Nie ne rabotevme i ne rabotime da ja urivame makedonskata dr`ava, ami se borime samo protiv onie neosvesteni "Makedonci" {to sedea na rakovodni mesta vo SRM so skrsteni race, koi go bea napu{tile makedonskiot ideal za obedinuvawe na raspar~enata makedonska tatkovina.

Takvi psevdomakedonci ima i denes vo novata vlast na makedonskata dr`ava i tie treba da si zaminat {to poskoro za podobrata idnina na idnite makedonski pokolenija.

Vo biv{ata SFRJ se sprotivstavuvavme na belgradskite marionetki vo Skopje, ili poarno ka`ano belgradskite vazali. Niv gi smetavme za novi vrhovisti i se zalagavme so site sili da gi istamanime od makedonskata po~va. Denes vo samostojna Republika Makedonija ni se javija raznorazni sofiski "androidi" i tiranskite farisei so cel da se bugarizira i podeli Republika Makedonija. Zatoa vo taa borba nie nema da birame sredstva ili da se `alime sebe si vo za{tita na makedonstvoto.

VAN^OVISTITE I MPO MU SLU@EA I NA BUGAROFA[IZMOT I NA SRBOKOMUNIZMOT

Na{ava realna politika po makedonskoto nacionalno pra{awe e vozvi{ena patriotska politika. Vo Tatkovinata me|u makedonskata inteligencija s# pove}e se izdigna glasot za makedonskoto nacionalno osloboduvawe i obedinuvawe na sevkupnata Makedonija vo idnata obedineta Evropa (davawe sloboda na nacionalnoto i kulturnoto pole na makedonskiot narod vo Egejska - Belomorska Makedonija, vo Pirinska Makedonija, Dolna Prespa - Albanija).

Koga ja kritikuvavme politikata na srbomanskata klika vo Skopje deka zaboravile na makedonskoto nacionalno obedinuvawe, toga{ taa kritika be{e opravdana i potkrepena so zdravi argumenti. Sakale ili ne, Arsov, Koli{evski, Crvenkovski i kompanija bea prinudeni da se osloboduvaat od svoeto naemni{tvo i vazalstvo na Belgrad. Tie prezemaa ~ekori kon s# pogolemo osamostojuvawe na SRM, a osamostojuvaweto na makedonskata dr`ava be{e i na{ata najglavna cel. Toa go barame denes i od Qub~o Georgievski - da se istavi od sofiskiot lavirint na lagi i fikcii. Nie go podgotvuvame makedonskoto javno mnenie za s# poodlu~na borba za nacionalna nezavisnost na celata makedonska po~va, i na toa pole sme mnogu uspe{ni, za {to ne sme mnogu blagonakloni i blagonade`ni na dene{nata politi~ka nomenklatura na MAKEDONSKO-[IPTARSKAVA koalicija koja se otka`a od Pirincite i Egejcite.

Gordi sme deka vakvata na{a nacionalna politika naide na odobruvawe me|u makedonskoto naselenie vo Pirinska i Belomorska Makedonija, vo Dolna Prespa-Albanija, pa duri i me|u Makedoncite vo Jugoslavija i zapadnite zemji.

Van~ovistite (radkovcite) so svojot negativen i neprijatelski odnos kon makedonskata dr`ava, tvrdej}i deka nea ja sozdale Srbite, mu slu`ea samo na Tito i na srbojugoslavija, bidej}i nivnite "argumenti" se gola laga vo koja ne mo`e da veruva nitu eden ~esen i iskren Makedonec. Tie laeja protiv "srbokomunizmot", no so svojata glupava politika najmnogu mu slu`ea tokmu na toj "srbokomunizam". Navistina Belgrad i da bara{e sojuznici protiv ILINDENSKITE IDEALI na makedonskiot narod, toj podobri i po{a{avi sojuznici od MPO ne mo`e{e ni da najde.

KOMU SLU@E[E ANTIKOMUNISTI^KATA HISTERIJA?

Bugarskite, srpskite i gr~kite {ovinisti vo emigracija n# narekuvaa komunisti~ki agenti, iako i nie bevme izbegani od komunisti~kata diktatura, i kako lu|e so demokratski ideali se borime protiv sekakov vid na totalitarni sistemi. So kakvi argumenti n# obvinuvaa deka sme komunisti ili pak nivni privrzanici? Mo`eme da im ka`eme i toa mnogu to~no deka site tie nivni obvinuvawa se pove}e od sme{ni i se proizvod na bolni umovi.

Nivnite "dokazi" deka nie sme komunisti voop{to ne dr`at, zatoa {to nie se ~uvstvuvame za ~eda na makedonskata nacija, zatoa {to i nie na visok glas zboruvame i se gordeeme deka postoi makedonskata nacija, zatoa {to i nie pi{uvame i tvorime na na{ makedonski literaturen jazik, ne{ta koi spored nivnite zakr`laveni mozoci bile izmisleni od komunistite!

Po nelogi~nata "logika" na tie na{i kriti~ari, dovolno e ~ovek da se ~uvstvuva Makedonec, ili da pi{uva i tvori na svojot makedonski maj~in jazik za da bide obvinet za komunist! Neprijatelite i predavnicite na makedonskiot narod vo emigracijata vezden se obiduvaa da ja iskoristat antikomunisti~kata histerija {to vladee{e vo nekoi zapadni zemji protiv makedonskata kauza.

Srpskite {ovinisti vo emigracija (biv{ite ~etnici na Dra`a Mihajlovi}, razni kralski ministri i Qoti~evskite fa{isti), kako i pretstavnicite na Srpskata Svetosavska crkva razvivaa golema i bu~na kampawa protiv makedonskata nacija. Tie ja ubeduvaa me|unarodnata neinformirana javnost deka makedonskata nacija e izmislena od komunistite, so cel da se raspar~i i uni{ti srpstvoto koe po tradicija bilo otsekoga{ antikomunisti~ko!? Tie srpski {ovinisti ne propu{taa prilika makedonskite nacionalni borci da gi nare~at komunisti, titovi agenti, bugarofili itn.

MPO i vrhovistite, zaedno so bugarskata emigracija na Zapad, isto taka igraa na antikomunisti~kata karta, no tie pak tvrdat deka makedonskata nacija ja izmislile srpskite komunisti so cel da se uni{ti nekakva si makedonska bugar{tina. Odrodnikot Van~o Mihajlov otide u{te podaleku, pa vo erata na Makartizmot koga vo Amerika be{e raspalena do oblaci antikomunisti~kata histerija, napi{a edna bro{urka pod zaglavie "Stalin i makedonskiot v'pros" vo koja tvrde{e deka Stalin ja izmislil makedonskata nacija!

Vo Amerika, a i po Evropa, makedonskite patrioti postojano bea denuncirani pred tamo{nite vlasti od van~ovistite, srpskite i bugarskite, a i gr~kite {ovinisti~ki elementi kako komunisti, samo zatoa {to si ostanuvaa Makedonci i ne sakaat da se odrodat i da se pogr~at, pobugar~at ili pak posrbat.

Vremeto gi pregazi ovie "golemi" "antikomunisti", denes, a i utre, politikata na Amerika i na celiot zapaden svet se "komunizira" t.e. neutralizira, formiraj}i nov celosvetski poredok so potpolna i nova demokratija za site narodi.

Ova vreme }e ostane samo kako spomen na "studenata" vojna {to ja vodea dvata golemi lageri. Toga{, a i denes, SAD pravi sojuzi i bara prijatelstvo od komunisti~kiot Sovetski Sojuz, a da ne zboruvame za porane{na Titova Jugoslavija koja `ivotarka{e od amerikanska pomo{. Amerika i siot zapaden svet go poznavaat komunizmot denes mnogu ubavo, no tie gi poznavaat i nacionalnite problemi na narodite vo komunisti~kiot svet, i tie ne me{aat nacionalni so ideolo{ki problemi. Tie dobro znaat deka postoi i nere{enoto makedonsko nacionalno i teritorijalno pra{awe, znaat deka postoi makedonskata nacija, pa zatoa tie nas ne n# progonuvaa ili zatvoraa. Nikade vo svetot vo emigracija nema Makedonec koj, zaradi svoeto nacionalno ~uvstvo ili zaradi toa {to raboti za osloboduvaweto i obedinuvaweto na svojata porobena i raspar~ena makedonska nacija, e izlo`uvan na represii ili pak maltretiran kako toa {to se pravi vo Pirinska i Egejska Makedonija koi s# u{te se pod okupacija.

PARTIZANSKOTO DVI@EWE - NA[A NACIONALNA ISTORIJA

"Vie ste komunisti, zatoa go slavite partizanskoto dvi`ewe vo Makedonija", ni velea van~omihajlovistite vo emigracija. Da, ima i zo{to da go slavime. Toa Dvi`ewe mu donese nacionalno priznanie na makedonskiot narod, ovozmo`i da se obvistini edna vekovna makedonska `elba - kodifikacija na makedonskiot jazik, postavi temeli na makedonskata dr`avnost.

Nie postojano ja iznesuvame istoriskata vistina deka partizanskoto dvi`ewe vo Makedonija be{e nacionalno dvi`ewe, a ne komunisti~ka ili bol{evisti~ka revolucija. Me|u {eesette iljadi makedonski partizani, odvaj li imalo dvesta komunisti, a osven toa zar komunistite ne mo`at da bidat makedonski patrioti?

Zar samo eden Makedonec se zapi{al vo komunisti~kite partii na Jugoslavija, Bugarija ili Grcija ~isto od nacionalni pobudi? Me|u dvete golemi vojni, site okupatori na Makedonija stoeja pod protektorat na golemite evropski dr`avi. Jugoslavija be{e sozdadena od Francija. Pa taka i kralska Jugoslavija be{e protektorat na Francija. Grcija be{e pod protektorat na Anglija, Atina gleda{e i ima{e vo London garancija za nejziniot dr`aven integritet. Germanija be{e protektor i "dobrotvorka" na Bugarija, koja gi hrane{e bugarskite nade`i i apetiti da ja okupira eden den cela Makedonija, Musolini pak ja ~uva{e Albanija. Pri takva politi~ka polo`ba na Balkanot i vo Evropa ne e ~udno {to mnogumina iskreni makedonski patrioti mu pristapija na komunisti~koto dvi`ewe koe go propoveda{e pravoto na sekoj narod na samoopredeluvawe.

Mnogumina makedonski komunisti bea verni sinovi i }erki na makedonskiot narod. Se borea i padnaa kako heroi za negovoto nacionalno osloboduvawe, i niv }e gi slavi i }e im se poklonuva i utre{na slobodna i demokratska obedineta Makedonija. Ubedeni sme i znaeme so sigurnost deka i denes me|u makedonskite komunisti s# u{te ima iskreni patrioti.

Nie makedonskite patrioti denes sme protiv sekakva komunisti~kata diktatura kako totalitaren sistem vo Makedonija, no nie nema da se otka`eme od svojata makedonska nacija zaradi toa {to vo makedonskata dr`ava se na vlast komunisti, socijalisti, ili pak nekoi novi demokrati. Nieden Bugarin ili Srbin vo emigracija do denes ne se otka`a od svojata nacionalnost, zatoa {to vo negovata tatkovina vladeele komunistite. Ne se pla{ime da ka`eme deka nie bi pozdravile edno obedinuvawe na Makedonija od koja bilo politi~ka opcija, bidej}i re`imite se preodni, a Makedonija e ve~na.

Na{ata borba za slobodna, nezavisna i obedineta Makedonija e sveta borba za pobeda na demokratskite ideali vo obedineta Evropa. No, borbata protiv komunisti~kata tiranija ne mo`ea da ja vodat tipovi i lu|e od sortata na Van~o Mihajlov koi do v~era mu slu`ea na krvo`edniot fa{izam, i istiot iskla pove}e Makedonci otkolku {to poubija komunistite i drugite neprijateli na Makedonija.

Nie se borevme da ja oslobodime na{ata makedonska nacija od edna komunisti~ka diktatura, i nema da dopu{time drugi totalitarci odnovo da ja javnat. Site nie patriotite od redovite na DOOM mislime deka sme na pravilen pat, ubedeni sme deka pravilno & slu`ime na na{ata makedonska nacija i na demokratskite i visokohumanitarnite ideali, pa zatoa klevetite {to se frlaat od strana na bugaromanskite fa{isti od tajfata na Van~o Mihajlov deka sme komunisti ne n# pla{at i ne mo`at da ni pre~at vo na{ata nacionalna rabota.

Pred s# fa{iziranite emigrantski politi~ari od MPO, srpskite ~etnici i qoti}evci i so po nekoi zalutani gr~iwa - maxiri, se u`asno nekulturni lu|e i primitivci (barem ovie generacii i belki }e se istrebat so vreme), a edna ideologija kakva {to e komunisti~kata ne se pobeduva so primitivizam.