]e se testiraat decata od Centar @upa

POTUR^UVAWE NA MAKEDONCITE!?

Pi{uva: Rozita ZAKEVA

  • Sojuzot na Makedoncite so islamska religija podnese krivi~na prijava protiv ministerot za obrazovanie, prof. d-r Gale Galev, i protiv potsekretarot za osnovno obrazovanie, g. \or|i Ilievski, do Javniot obvinitel na Republika Makedonija, zaradi krivi~no delo - nepo~ituvawe na odluka od Ustavniot sud

Ministerstvoto za obrazovanie vo sorabotka so OBSE }e gi testira u~enicite od Centar @upa, no ne za da go proveri nivnoto znaewe ili inteligencija, tuku za da ja odredi nivnata nacionalnost.

Poradi nepo~ituvawe i nesproveduvawe na Odlukata na Ustavniot sud broj 205/99 od 5 juli 2000 g. objavena vo "Slu`ben vesnik" na RM broj 76/2000, spored koja treba{e da se povle~e Odlukata za izveduvawe nastava na turski "maj~in" jazik vo osnovnite u~ili{ta "Mo{a Pijade" i "Nexati Zekirija" - op{tina Centar @upa, reagira{e Sojuzot na Makedoncite so islamska religija.

Sojuzot podnese krivi~na prijava protiv ministerot za obrazovanie, prof. d-r Gale Galev, i potsekretarot za osnovno obrazovanie g. \or|i Ilievski, do Javniot obvinitel na Republika Makedonija, zaradi krivi~no delo - nepo~ituvawe odluka od Ustavniot sud. Istovremeno od ministerot za obrazovanie se bara da go povle~e re{enieto za formirawe ekspertska grupa za testirawe na Makedoncite vo Centar @upa za poznavawe na turskiot jazik.

MAJ^IN MAKEDONSKI

"[totuku pomislivme deka nedorazbirawata po ova pra{awe, so Odlukata na Ustavniot sud, definitivno se nadminati, se slu~i ne{to drugo. Ogor~eni sme, za {to i najostro protestirame, bidej}i vo Centar @upa e s# po staro. Direktorot veli deka ~eka nasoki od Ministerstvoto, a ministerot se javuva na televizija i ka`uva deka po Re{enieto na Ustavniot sud }e formira ekspertski komisii za proverka na poznavaweto na turskiot jazik za u~enicite Makedonci muslimani. Ova verojatno }e bide tretpat Makedoncite da gi ispituvaat na koj jazik govorat", velat od Sojuzot.

Pritoa, u{te edna{ se istakna problemot od albanizacija i turcizacija na ovoj del od makedonskiot narod. Istovremeno od instituciite na vlasta se pobara da prestanat da im go nametnuvaat za maj~in jazik turskiot.

"FENOMENOT" @UPA

Ne stanuva zbor za toa dali u~enicite Makedonci vo Centar @upa go poznavaat ili ne go poznavaat turskiot jazik, tuku deka so merkata testirawe i nesproveduvawe na Odlukata na Ustavniot sud se vr{i falsifikuvawe na nivniot maj~in makedonski jazik.

Op{tinata Centar @upa i OU "Mo{a Pijade" dosega pove}epati se posetuvani od pretstavnici na Ministerstvoto za obrazovanie, Pedago{kiot zavod i ekspertskata grupa formirana od Ministerstvoto za obrazovanie. Ovaa grupa, sostavena od univerzitetski profesori, pedago{ki sovetnici i stru~ni rabotnici, analiziraj}i go stru~no problemot vo 1993/94 godina, izgotvi stru~en izve{taj vo koj vakvoto barawe za nastava na turski jazik go oceni kako sprotivno na zakonskite, pedago{kite i drugite normi i odredbi, {to ne zaslu`uva poddr{ka.

Duri i pretstavnikot na OBSE vo ovaa ekspertska komisija, g. Xef Moris, prestojuvaj}i na ovie prostori vo 1993/94 godina konstatira:

"Problemot so obrazovanieto vo Centar @upa e isklu~ivo vrz versko-politi~ka osnova i problem tuka nema, nitu go imalo".



Do ministerot za obrazovanie, prof. d-r Gale Galev, od Sojuzot e upateno pra{aweto: "Dali na u~enicite Makedonci, koi go znaat angliskiot, francuskiot ili germanskiot jazik, Ministerstvoto za obrazovanie treba da im organizira nastava na angliski, francuski ili germanski jazik od prvo oddelenie, i soodvetno na toa, da gi tretira za Angli~ani, Francuzi ili Germanci vo sopstvenata mati~na dr`ava Makedonija, kako {to sega, sprotivno na Odlukata na Ustavniot sud na RM, Ministerstvoto za obrazovanie saka da vr{i testirawe na decata Makedonci muslimani dali go poznavaat turskiot jazik, za koi, ako utvrdi deka go poznavaat, makar i da go poznavaat, da im organizira nastava na turski jazik?".


"Ako ministerot za obrazovanie, Galev, gi testira Makedoncite dali go poznavaat ili razbiraat srpskiot ili bugarskiot jazik, zna~i deka vo osnovnite u~ili{ta vo Makedonija }e vovede nastava na srpski, odnosno bugarski jazik od prvo oddelenie. Toj saka da si eksperimentira so Makedoncite muslimani, koi ne se nitu Turci, nitu Albanci, tuku se neraskinliv i nerazdvoen del od makedonskiot narod", velat vo Sojuzot.


USTAVNIOT SUD PROTIV TESTIRAWETO

Ustavniot sud na RM ne ja odobri odlukata na ministerot za obrazovanie, Gale Galev, za najavenoto testirawe na u~enicite od debarski Centar @upa. Ministerstvoto za obrazovanie i nauka pobara mislewe za najavenoto testirawe za decata Makedon~iwa so islamska veroispoved.

Ustavniot sud go isprati odgovorot do Ministerstvoto vo koj se naveduva deka negovite odluki se kone~ni i izvr{ni.