Ogledalce, ogledalce

ZA TRIUMFALIZMOT I SVE^ENOSTITE

Gog ma Gog

Makedonija ne pamti pogolem triumf od sozdavaweto na golemoto carstvo makedonsko, pod me~ot i umot na Aleksandar Makedonski. Dali toa }e se slu~i po dve iljadi i kusur godini, pod "vodstvoto" na Qub~o Georgievski, so stavaweto paraf na Spogodbata za stabilizacija i asocijacija na Republika Makedonija so zemjite od Evropskata unija?

Premieroviot skoro dvo~asoven nastap vo nedelata ve~erta na naj(ne)gledanata nacionalna TV, ne me uveri kako ~ovek deka ~inot vo Zagreb, pod reflektorite na bleskaviot hotel "Interkontinental" e dostoen na triumf i za pompa. Obi~no, vo istorijata, potpisite za vojna ili mir, za sorabotka ili konflikt, za pomo{ ili odmo{ se deklarativni, kako {to e i onaa pro~uena Deklaracija za neotu|ivite prava na ~ovekot od 1789 godina, koj i den-denes za nekoi dr`avi, za ne~ii politiki ne va`i i ne se primenuva, oti ako svetot nekoga{ bil poln so obespraveni lu|e toa e tokmu denes i po 211 godini od toj ~udesen i vozvi{en ~in na potpi{uvawe na Deklaracijata.

Me|utoa, da ne bidam nihilist. ^ovekot i koga go obespravuvaat veruva vo pravoto... I koga go osiroma{uvaat sonuva bogatstvo. I koga go la`at misli deka sepak }e pobedi vistinata. Toa najubavo go poka`a skolasti~kiot teolog Toma Akvinski "separiraj}i" go Aristotel vo slu`ba na crkovnata nauka. Arno ama zaboravi deka "besplodnoto umuvawe e samo formalno znaewe, otkinato od `ivotot i praktikata"!

Vrv na Premierovata egzaltiranost be{e onaa ~udesna vo optimisti~ka oblanda zavitkana re~enica deka "Nie (Makedoncite) ve}e od utre, }e mo`eme slobodno na golemiot evropski pazar da izvezuvame ({to ni du{a saka m.z.) s# osven tri proizvodi"!

Da mu go ka`e toa [reder na Germancite za pazarot vo Kina ili Rusija bi "pielo mnogu voda", ama da im ka`e Majdani na Albancite "eve vi go Kosovo, snabduvajte go", ne znam?!

Qub~o Georgievski e doblesen premier. Dve godini ne pikna nikogo v zatvor, duri od zatvor ispu{ti, ama sepak ima i nekoi maani: opsednat e mnogu so novinarite, detinski naivno (kako premier) veruva vo politi~ki bajki, a potoa kako "krstonosec" go zabiva kopjeto vo sopstvenoto tkivo od kade {to ne mu smeta mnogu krvareweto.

Na slikawe vo... Evropa! Kolku toa ubavo go re~e premierot, taa do`dliva noemvriska, nedelna ve~er, koga nadodade u{te deka "EU, SAD, pa i celiot svet mnogu & dadoa na Makedonija i mnogu storija za Makedonija"!

Da! mo`no e toa. S# se gleda kako vo bistar akvarium: ribite imaat s#, samo go nemaat prostranstvoto na moreto i okeanot. Pobarajte da otidete, ne mnogu daleku, vo Grcija na primer, ili Avstrija, }e vidite kolku vi "dava" EU?! Da ne bidam pogre{no razbran: najmalku za toa e vinoven Premierot, ama zo{to mu treba{e da n# proglasuva za "{ampioni na UEFA", kogo ne n# priznavaat.

Nekolku pati po~ituvaniot Dimovski (za kolegite sekoga{ i s# najubavo) se obide otprilika da go navede Premierot vo razgovorot na krucijalnoto pra{awe: "Da, premiere, Amerika, svetot i Evropa izda{no se raspolo`eni kon Makedonija, ama {to Vie storivte za Makedoncite, podobro da `iveat?

Premierot, vo negov stil: "Neli, pa videte vaka", ka`uva{e, ka`uva{e ni{to ne go razbrav. A, narodot znae kako `ivee tuka, Premierot izgleda ne e ba{ najverziran, ili taka nam ni se ~ini.

Kasata mu e do vrv polna, i dr`avnata, ama izgleda i partiskata. Dobro e toa, ne e lo{o. Ako sme ve}e {ampioni na EUFA, treba i da se odnesuvame {ampionski.

Mene ne{to drugo me kopka: jagniwata, domatite, piperkite, tutunot... Vo EU?!

Aj da trgneme so red. Za jagniwata? Pa, nie ve}e nemame stada. Za drugite zgasnaa, selata izumrea, planinite zanemea. Na{ata ovca s# u{te e pod zakanata na brucelozata. Evropa ve}e ima seriozna maka so "ludite kravi", sigurno ne saka i "krivi ovci".

Eden prijatel mi javuva od [vajcarija: tamu krastavicite se prodavale dve marki za kilogram! "Prijatele", mu velam, "ovde stasaa do tri marki". "Skapi", mi veli? "Skapi", mu velam. "Ne{to ne e vo red so mazutot i naftata!" Vamu", mi veli prijatelot, "nikoj ne pra{uva {to ne e v red kaj vas. Konkureten si, ili nekokurenten?"

Golema e predobivkata vo Zagreb, noemvri mesec, ova leto Gospodovo. Nesporno!

Ama taa pridobivka bara i mnogu drugi preduslovi za da se implementira: slobodni izbori, bez pukawe, bez zakani i bez zaveri; bara barem malku "porelaksirana" siroma{tija; bara partiskoto da e partisko, dr`avnoto dr`avno, a privatnoto od nikogo ne povredlivo; bara slobodno i odgovorno sudstvo; bara nevazalsko, malku poobjektivno novinarstvo za{titeno samo so edna re~enica, deka e slobodno; bara qubomorno ~uvawe i gordeewe so s# {to e makedonsko, a ne ne~ie sosedsko!

Go molam Premierot da razlikuva rezultat od ambient... Vo Makedonija, situacijata i ne e za "apasana"! Mo`ebi ne sum vo pravo, mo`ebi gre{am, ama nekni, vo nedelata, na TV mnogu dolgo zburuva{e. I da ne saka{e, mora{e da zgre{i! Kade, toj si znae!?