^OVEKOVI PRAVA ZA GRCITE VO ALBANIJA...

MPA, 17 noemvri. Gr~kiot premier Simitis ispratil usna poraka do negoviot albanski kolega Ilir Meta preku generalniot sekretar na gr~koto Ministerstvo za nadvore{ni raboti vo vrska so otvoraweto na razgovorite za unapreduvaweto na odnosite me|u Albanija i EU. Porakata go spomnuva skr{nuvaweto na albanskata Vlada od svoite zalo`bi za po~ituvawe na ~ovekovite prava, a posebno za pravata na gr~koto malcinstvo vo Albanija.

Pismo so sli~na sodr`ina be{e isprateno i od gr~kiot minister na nadvore{ni raboti, Jorgo Papandreu, do evropskiot komesar zadol`en za nadvore{ni odnosi na EU. Gospodinot Papandreu vo pismoto zboruval za nedostatokot na demokratija vo Albanija i uka`al na povredata na osnovnite gr~ki malcinski prava.

So ovie potezi gr~kata Vlada ja podvle~e svojata zainteresiranost za gr~koto malcinstvo vo Albanija i jasno poka`a deka }e prifati unapreduvawe na albansko-evropskite odnosi samo ako se po~ituvaat pravata na gr~koto malcinstvo.

...PODOBRI MALCINSKI PRAVA VO ALBANIJA

Rojters, 18 noemvri. Albanija se obvrza da podgotvi podobreni zakoni za gra|anski prava otkako Grcija se po`ali okolu lo{iot odnos kon gr~koto malcinstvo vo jugot na ovaa mala balkanska dr`ava. "Premierot izjavi deka e uveren oti Albanija }e se pridr`i i deka }e primeni najprogresivni zakoni vo Jugoisto~na Evropa", izjavi portparolot na albanskata Vlada. "Zakonite }e gi podobrat pravata na site albanski gra|ani".

Gr~kiot minister za nadvore{ni raboti Papandreu vo pismoto do evropskiot komesar za nadvore{ni raboti Peten se po`ali za seriozniot nedostatok na demokratija vo Albanija i uka`a na potrebata za po~ituvawe na pravata na gr~koto malcinstvo. Se o~ekuva deka EU }e isprati komitet vo po~etokot na 2001 za da rasprava za dogovorot na kooperacija so Albanija.

PORANE[NIOT GR^KI MINISTER ZA "MAKEDONSKOTO" PRA[AWE

ANA, 14 noemvri. ^lenot na Pasok i porane{en minister Stelios Papatemelis & pora~a na gr~kata Vlada i na politi~kite partii da ne gi ignoriraat glasovite na gr~ko-avstraliskite zdru`enija vo odnos na problemot na imeto Makedonija. Papatemelis pora~a Vladata da prodol`i so odbranata na imeto Makedonija i ka`a deka "makedonskite" zdru`enija budno }e ja sledat vo izvr{uvaweto na nejzinata politi~ka dol`nost.

Inaku, Papatemelis e poznat me|u Makedoncite vo Grcija kako ~ovek koj ne sakaj}i na eden pogreb po~nal da leleka na makedonski.

BUGARSKO SEKS - ROPSTVO VO POLSKA

Rojters, 16 noemvri. Spored aktivistite za ~ovekovi prava od Polska i Bugarija, Bugarkite se najbrojnite seks-robinki vo ovaa dr`ava. Direktorkata na polskata kancelarija na La strada, organizacija koja se bori protiv trgovijata so `eni, izjavi deka vo Polska ima me|u 1.200 i 10.000 Bugarki kako seks-robinki i prostitutki koi `iveat vo najlo{i uslovi.