NAMESTO INTERVJU: Porakata na potpretsedatelot na Parlamentot, g. Tomislav Stojanovski

SAMI ODGOVORETE SI NA PRA[AWATA!

Pi{uva: @aklina MITEVSKA

  • "Zarem ne vi e sram da mi postavuvate takvi pra{awa. Mene da me pra{uvate za bugar{tinata vo VMRO - DPMNE!? Pa toa nema smisla! Ka`ete mu na urednikot sam da si gi odgovori postavenite pra{awa. Sramota", ni odgovori g. Stojanovski
  • [to misle{e gospodinot Stojanovski koga se soglasi da ni izleze vo presret na na{eto barawe, deka nie }e go pra{ame kako e, {to pravi, {to ima novo itn?!

So cel {to poobjektivno da ja informirame na{ata javnost za slu~uvawata vo Parlamentot na Republika Makedonija, kako i za ona {to se slu~uva vo redovite na na{ata najgolema partija na vlast VMRO - DPMNE, na{iot nedelnik ima{e namera za ovie pra{awa da porazgovara so potpretsedatelot na Sobranieto na Republika Makedonija, gospodinot Tomislav Stojanovski.

Otkako gospodinot Stojanovski se soglasi da ni dade intervju, i n# povika vo Sobranieto, i otkako na vratata od negoviot kabinet gi vide pra{awata, se predomisli. I pokraj toa {to nie mislevme deka poradi negovata zafatenost intervjuto }e ni bide prezaka`ano za nekoj nareden den, toj namesto da ni ka`e so ubav ton deka ne saka da odgovori na na{ite pra{awa, nie bevme izlo`eni na kritika.

Zarem ne vi e sram da mi postavuvate takvi pra{awa?! Mene da me pra{uvate za bugar{tinata vo VMRO - DPMNE?! Pa, toa nema smisla. Ka`ete mu na urednikot sam da si gi odgovori postavenite pra{awa. Sramota, ni odgovori Stojanovski.

Ako zada~ata na novinarite e sami da si odgovaraat na pra{awata koi im gi postavuvaat na politi~arite, toga{ zo{to postojat mediumite!? ^udno, koj treba da se srami od postavenite pra{awa? Novinarite ili politi~arite?

No, koj ni e vinoven koga lu|eto postaveni na odgovorni funkcii i zadol`eni da ja informiraat javnosta, toa ne go pravat? [to misle{e gospodinot Stojanovski koga se soglasi da ni izleze vo presret na na{eto barawe, deka nie }e go pra{ame kako e, {to pravi, {to ima novo itn?! Misle{e li toj deka nie }e ostaneme ramnodu{ni na ona {to vo posledno vreme se slu~uva vo Parlamentot i na ona {to vo javnosta se {u{ka deka vo VMRO - DPMNE postoi bugarofilstvo?! Toj namesto da se opravda ili da demantira, kako {to toa go pravat preostanatite, gradi odnos koj ne korespondira so funkcijata {to ja vr{i. Negovoto odnesuvawe e sram za partijata ~ij prestavnik e toj, kako {to veli g. Naser Ziberi.

Za `al, nie i ponatamu nemame odgovor na pra{aweto zo{to sekoga{ koga g. Stojanovski zasedava so sednicite se slu~uvaat ekscesi?

Mo`ebi gospodinot Stojanovski ne saka da se soo~i so realnosta. A, realnosta e deka toj vr{i javna funkcija i deka za toa zema plata od buxetski (narodni) pari. Tokmu zatoa, toj e dol`en me|u drugoto i da ja informira javnosta za svojata rabota, odnosno da odgovori na pra{awata za koi e zainteresirana makedonskata javnost. Za `al, toj ne go stori toa, odnosno ne odgovori na na{eto barawe. Nam s# u{te ne ni e jasno zo{to!

Vsu{nost, toj treba najmnogu da znae za svojot karakter i za svoeto odnesuvawe!


PRA[AWATA ZA G. STOJANOVSKI

1. Gospodine Stojanovski, izminaa deset godini od funkcioniraweto na parlamentarizmot vo Republika Makedonija. Kako go ocenuvate desetgodi{niot jubilej?

2. Zo{to gospodinot Stojan Andov ne be{e pokanet na jubilejot ?

3. Dali Vie korektno ja izvr{uvate funkcijata potpretsedatel na Sobranieto na RM? Svedoci sme deka na sednicite so koi zasedavate Vie se slu~uvaat ekscesi. Smetate li deka diskusiite vo Parlamentot se vodat na neophodnoto nivo?

4. Spored Vas, dali na najavenata interpelacija }e padne Vladata?

5. ]e se raspadne li Koalicijata za promeni, odnosno dali e to~no deka se sozdava novo parlamenatarno mnozinstvo?

6. Gospodinot Qubisav Ivanov - Yingo Ve obvini za kontroverzni izjavi i Vi sugerira{e da se otka`ete od dalaverite. Va{ komentar?

7. Vo mediumite s# pove}e se pi{uva i se zboruva za bugar{tina kaj najvisokoto rakovodstvo na VMRO-DPMNE i op{to vo dr`avava. Kade Vie ja locirate bugar{tinata? Vo taa smisla, kakov e Va{iot stav za Zdru`enieto "Radko"?