IZLO@BI

DELA NA UPEV^E

Struga, 8 noemvri.

Po povod 8 noemvri, Denot na osloboduvaweto na gradot, qubitelite na likovnata umetnost imaa mo`nost da ja posetat samostojnata izlo`ba na akademskiot slikar Slavko Upev~e od Ohrid.

50-GODI[NO TVOREWE

Skopje, 9 noemvri.

Vo Likovniot salon na Makedonskata akademija na naukite i umetnostite be{e otvorena retrospektivna izlo`ba na arhitektot Slavko Brezoski po povod 50-godi{ninata od negovoto tvorewe.

"JARBOL"

Skopje, 10 noemvri.

Vo Muzejot na sovremena umetnost, akademskiot skulptor Ismet Rami}evi} go pretstavi svojot samostoen proekt. Stanuva zbor za instalacija "Jarbol" koja se nadovrzuva na negovite prethodni ostvaruvawa. "Jarbol" se sostoi od 79 identi~ni, vertikalni objekti koi asociraat na organskata forma - vodena trska.

SORABOTKA

Skopje, 11 noemvri.

Dru{tvoto na makedonsko-polsko prijatelstvo i sorabotka "Visla", Muzejot na Makedonija i Kinotekata na Makedonija, organiziraa retrospektivna izlo`ba "Polski teatarski plakat". Po otvoraweto na izlo`bata sleduva{e proekcija na filmot "So ogan i me~", snimen spored romanot na Henri [enkievi~.

UMETNI^KA FOTOGRAFIJA

Skopje, 13 noemvri.

Vo galerijata "Osten" be{e otvorena 8. Me|unarodna bienalna izlo`ba na umetni~ka fotografija vo organizacija na Foto-klubot "Elema" od Skopje i Foto-sojuzot na Makedonija. Najpresti`nata nagrada "Gran pri" & be{e dodelena na Elen Martinik od Ukraina.

DETSKO TVORE[TVO

Skopje, 15 noemvri.

Vo galerijata na bibliotekata "Drugar~e" be{e otvorena "Me|unarodnata izlo`ba na detsko likovno tvore{tvo" ~ij organizator e "Detskiot likoven centar". Izlo`bata tradicionalno se odr`uva po povod "13 noemvri".


TEATAR

"KAROLINA NOJBER"

Skopje, 13 i 14 noemvri.

Vo Univerzalnata sala gostuva{e pretstavata "Karolina Nojber", proekt na Grad Teatar Budva, so poznatite akteri od belgradskoto "Atelje 212". Po izvedbata na "Ohridsko" leto akterkata Anita Man~i} koja go igra{e likot na Karolina Nojber ja dobi nagradata "Zlatna maska" na Redakcijata "Ve~er", dodeka Redakcijata na "Nova Makedonija" na pretstavata & ja dodeli nagradata "Sveti Kliment Ohridski".


KNIGI

DVE PROMOCII

Struga, 8 noemvri.

Na Denot na osloboduvaweto na Struga, vo Domot na kulturata bea promovirani knigite "Turisti~ki vodi~ niz Struga i regionot" i "Drimje i leleci" od Mir~e Kle~karoski.

NOVA KNIGA

Skopje, 9 noemvri.

Vo kni`arnicata "Az-buki" se odr`a promocija na knigata "Podvi`niot posmatra~ vo romanot". Avtor e Slavica Srbinovska, profesor po teorija na literatura na Filolo{kiot fakultet.

ROMAN

Sveti Nikole, 9 noemvri.

Vo prostoriite na Op{tinata be{e promoviran romanot "Sinata pateka na qubovta". Avtor e Metodi Manev.

"SAMO SKAZNI"

Skopje, 10 noemvri.

Vo Avtorskiot klub na "AEA Izdava~i" se odr`a promocija na deloto "Samo skazni" od Kole ^a{ule. Izvadoci od deloto prezentira{e i samiot avtor na knigata, doajenot na makedonskata kni`evnost, Kole ^a{ule.

"IZVAJANA QUBOV"

Bitola, 10 noemvri.

Vo Spomen-sobata na Kemal Ataturk be{e sve~eno promovirana stihozbirkata "Izvajana qubov" od poznatiot poet i dr`avnik Bulent Exevit. Na promocijata na knigata govore{e Sande Stoj~evski, poet i literaturen kriti~ar.

"@IVOT I BIZNIS"

Skopje, 10 noemvri.

Recenzentite prof. d-r Tihomir Jovanovski i prof. d-r Vladimir Ortakovski ja pretstavija pettata kniga na d-r Risto Kavaj kako delo {to mo`e da poslu`i kako vrzno tkivo me|u moderniot ~ovek, opsednat so trkata za pari, i negoviot pomalku zamren duh.

RENXOV BEZ "BALKANIKA"

Istanbul, 14 noemvri.

Informaciite deka presti`nata nagrada "Balkanika" mu e dodelena na na{iot kandidat Mihael Renxov za poetskata kniga "Psalmi" se poka`aa neto~ni, predvremeni ili neoficijalni. Spored kone~nata odluka na me|unarodnoto `iri dobitnik na ovaa presti`na nagrada e romanskiot pisatel Vasile Andru za romanot "Nebesni ptici".

"RACIN" ZA NIKOLOVA

Skopje, 14 noemvri.

Dobitnik na godine{novo Racinovo priznanie e pisatelkata Olivera Nikolova za romanot "Adamovo rebro". Nagradata se dodeluva za najdobra prozna kniga me|u dve Racinovi sredbi. Nagradeniot roman e vo izdanie na "Matica makedonska".


MUZIKA

KONCERT

Skopje, 9 noemvri.

Vo ramkite na "Esenskite muzi~ki sve~enosti", vo Domot na ARM, be{e odr`an koncert na Makedonskata filharmonija pod dirigentskata palka na Sa{a Nikolovski - \umar. Na koncertot nastapi i francuskiot violon~elist Filips Gzavije, a bea izvedeni delata od Pop~evski, Pejovski, List i Prokofjev.

TRIO OD SLOVENIJA

Skopje, 10 noemvri.

Vo Muzejot na grad Skopje, trioto od Slovenija odr`a koncert. Bea izvedeni dela od Betoven, Kamij Sen-Sans, Malkom Arnold, Klod Debisi, Mihael Glinka i Toma Pro{ev. Koncertot e vo ramkite na "Esenskite muzi~ki sve~enosti".

HUMANOST ZA "SV. \OR\I"

Skopje, 15 noemvri.

Agencijata za iseleni{tvo, po povod golemata duhovna i materijalna {teta {to & be{e nanesena na makedonskata pravoslavna crkva "Sv. \or|i i Presveta Bogorodica" vo Eping, del na Melburn, Avstralija, prezema pove}e aktivnosti kako znak na vnimanie, gri`a i materijalno pomagawe na na{ite sonarodnici. Zaradi obezbeduvawe finansiski sredstva za pomo{ pri obnovata na crkvata "Sv. \or|i i Presveta Bogorodica" vo Avstralija, organizira{e humanitaren koncert na narodna muzika vo Univerzalnata sala vo Skopje. Na ovoj koncert nastapija golem broj kulturno-umetni~ki dru{tva kako i mnogu peja~i od makedonskata estrada.

[OPENOVA VE^ER

Bitola, 13 noemvri.

Vo ramkite na Denovite na polskata kultura be{e odr`ana [openova ve~er na Malata scena na Domot na kulturata vo Bitola.


FILM

FILMSKO TVORE[TVO

Skopje, 10 noemvri.

Vo Mladinskiot kulturen centar so prika`uvaweto na filmot "Gospo|a Bovari" zapo~na ciklusot filmovi posveteni na golemiot francuski re`iser Klod [abrol. Proektot, vo ~ii ramki }e bidat prika`ani {est filma od ovoj avtor, gi zaokru`uva ~etirite decenii od negovoto plodno filmsko tvore{tvo.