Za{tita na rekata Vardar

EDEN MILION EVRA ZA MAKEDONIJA

Pi{uva: Marina STAMENKOVA

  • Spored ministerot Popovski "Makedonija treba da e zadovolna od postignatoto na konferencijata", a u{te eden milion evra izdvoeni od programata FARE za harmonizacija na zakonodavstvoto i za zajaknuvawe na informativniot sistem se sredstva koi vedna{ stanuvaat operativni

Na vtoriot sostanok na Rabotnata grupa na Programata za rekonstrukcija na `ivotnata sredina vo Jugoisto~na Evropa {to se odr`a vo Brisel odobreni se eden milion evra za Republika Makedonija za za{tita na rekata Vardar od otpadnite vodi od kombinatot "Jugohrom" od Jegunovece.

Sostanokot go otvori ministerot za `ivotna sredina i prostorno planirawe na Republika Makedonija, Toni Popovski, koj e eden od kopretsedava~ite na Programata.

Makedonija, Albanija, Bugarija, Romanija, Bosna, Hvatska i SR Jugoslavija se zemji ~ija grupa izgotvi pove}e ekoproekti od inicijativata na Paktot za stabilnost na Jugoisto~na Evropa.

Za implementacija na proektite dosega se izdvoeni pet milioni evra, a najaveni se u{te 14 milioni. Za zemjite-donatori najinteresni bea grupite vo koi vleguvaat proektite za institucionalno zajaknuvawe, razvoj na civilnoto op{testvo i za rekonstrukcija i sanirawe na ekolo{kite {teti predizvikani od vojnata vo SR Jugoslavija.

So konsenzus e prifaten predlogot za priklu~uvawe na SR Jugoslavija vo ovaa ekoprograma. Del od vkupno 200 milioni evra {to gi izdvoi Evropskata unija za ovaa zemja, }e bidat upotrebeni i za ~istewe na rekata Dunav.

Spored ministerot Popovski "Makedonija treba da e zadovolna od postignatoto na konferencijata", a u{te eden milion evra izdvoeni od programata FARE za harmonizacija na zakonodavstvoto i za zajaknuvawe na informativniot sistem se sredstva koi vedna{ stanuvaat operativni.


Ciklus predavawa

ZA OBNOVA NA EKOLO[KATA SVEST

Vo ramkite na ciklusot predavawa kako prilog kon obnovata na eko-lo{kata svest {to gi organizira ekolo{koto dru{tvo "Opstanok", vo narednata nedela vo Ministerstvoto za `ivotna sredina }e se odr`at slednite predavawa: Na 21.11. 2000 god. "Aktivizmot na noviot humanizam" - prof. d-r Karpo{ Bo{kovski od Filozofskiot fakultet i na 28. 11. "Mentalna ekologija" od asistent Marija Raleva od Medicinskiot fakultet.

Vo tekot na izminatiot period bea odr`ani predavawata: "Zdravjeto kako najvisoka ~ove~ka vrednost" od d-r Marija Ki{man; "Planetata zemja male~ka, ubava, edinstvena i neza{titena" od prof. d-r Aslan Selmani; "Moralot i `ivotnata sredina" od d-r Qubomir Cuculovski i "Ekologija - nova etika" od prof. d -r Karpo{ Bo{kovski.