POLITIKA: Pretsedatelska trka na diviot zapad

AMERIKANSKI IZBORI SO MAKEDONSKO SCENARIO

Pi{uva: @aklina MITEVSKA

  • Raka na srce, nema{e pukotnici i `rtvi kako kaj nas na lokalnite izbori, no ako Amerikancite posedat u{te malku vo Makedonija, sigurno }e gledame i takvi izbori vo "sovremeniot div zapad"

Koj im e vinoven na Amerikancite {to dojdoa tuka vo Makedonija, pa podnau~ija malku od malku kako se pravat izbori?! Pou~eni od nas, izbornogramotnite Makedonci, na SAD-ovcite im se slu~i ne{to {to ne be{e videno pove}e od sto godini. "Postizbornata trka" za pretsedatel na SAD s# u{te trae, rezultatite se neizvesni, a rabota }e ima i sudot. Raka na srce, nema{e pukotnici i `rtvi kako kaj nas na lokalnite izbori, no ako Amerikancite posedat u{te malku vo Makedonija, sigurno }e gledame i takvi izbori vo "sovremeniot div zapad".

Pronajdenata polna glasa~ka kutija, agonijata, frustriranosta, razo~aranosta i neizvesnosta se karakteristiki koi pove}e bi ni odgovarale nam, otkolku na edna dr`ava kakva {to bi trebalo da bide Amerika. Na{ite pratenici se `alat deka na{iot izboren model ne e efikasen i deka treba da se menuva. No, po s# izgleda, i amerikanskiot ne ~ini.

Povle~enite ~estitki od pretsedatelskiot kandidat, demokratot Al Gor, upateni na negoviot protivkandidat, republikanecot Xorx Bu{ Junior, ni nalikuvaat na na{ite samoproglasuvani pobednici. Kaj nas site slavat pobeda bez da gi do~ekaat oficijalnite rezultati.

Za da bide problemot so izborite vo SAD u{te pogolem, pridonesuvaat i glasovite od vojnicite isprateni vo misiite nadvor od zemjata. Ovie glasovi patuvaat po po{ta, a ako patuvaat kako glasovite na na{ite vojnici, sigurno deka izborniot proces vo SAD }e trae kolku na{iot.

I sega sleduva na{ata praktika - porazeniot }e se `ali na neregularnosti i }e vodi sudska postapka. Vo amerikanskiot slu~aj Al Gor si dade moralno pravo da pobara ne samo povtorno prebrojuvawe na glasovite, tuku i sudski proces tamu kade {to smeta deka e o{teten so neregularnosti. I toa trae, i trae, i trae...

Navistina, koj im e vinoven na Amerikancite {to dojdoa tuka vo Makedonija, pa podnau~ija malku od malku kako se pravat izbori?!