Za rokadite vo Svetiot sinod

MAKEDONCITE VO AVSTRALIJA NE MO@AT DA PO^ITUVAAT PREDAVNICI I RASKOLNICI!

Zoran NIKOLOVSKI

("Australian Macedonian Times")

Veruvale ili ne! Junakot od Diviot Zapad "El Jovan" sega e Mitropolit Povardarski.

SAS na MPC go "kazni" reketarot za site onie {amari {to im gi podeli na sve{tenicite od Bregalni~kata eparhija, a i za pi{tolite vpereni vo slepoo~nicite na makedonskite vernici.

"Kaznet" e zatoa {to e grkoman, a Srpskata pravoslavna crkva mu e "Majka crkva". Najzaslu`en za "kaznuvaweto" i unapreduvaweto od ~in episkop vo ~in mitropolit e, se znae - "vladikata" Petar ras~inet vo 1990 godina. No, koj toa vo SAS na MPC go interesira? Va`no e "na{ite mesii" da se site na broj, nedorazbirawata se fiksiraa so kompromis, a za vernicite na kogo mu e gajle - tie se samo vernici.

"Mesijata" koj mu pomogna na "El Jovan" e povtorno me|u nas vo Avstralija, po trinedelen prestoj vo Makedonija, kade ja svr{i rabotata za svojot pitomec, sega treba da dovr{i u{te edna "svoja sveta misija", a toa e potpolen raskol i finansisko uni{tuvawe na makedonskite crkovni op{tini vo Avstralija.

Za taa cel Petar ve}e ja po~na mediumskata kampawa pred da pristigne vo Avstralija, so u{te edno niskodostojno intervju dadeno za nedelnikot "Makedonsko sonce".

"Vladikata" vo edna od porane{nite izjavi ne samo {to gi pra}a svoite neistomislenici na lekuvawe, kade otkri deka ima i "nadrilekarski sposobnosti", tuku sega vo najnovoto intervju, kako uli~en ozboruva~ i nedostojnik nekoi svoi porane{ni sorabotnici i sve{tenici gi narekuva so najrazli~ni imiwa koristej}i pri toa i tragedii na celi semejstva, za ostvaruvawe na svoite celi.

Vo istoto intervju, "vladikata" veli deka pretstavnicite na MPCA nemaat nikakvo po~ituvawe kon SAS na MPC kako ni kon sega{nite vladini institucii vo Republika Makedonija.

Ne znam kako da ja nare~am ovaa izjava na "vladikata" - sme{na, tragikomi~na ili pak imaginarna.

Se bara po~ituvawe na ~lenovi na SAS na MPC koi vo isto vreme toleriraat {lakanici, klocawe i upotreba na pi{toli vo bo`ji hramovi; tro{ewe na crkovni sredstva za kupuvawe na skapoceni avtomobili za "mesiite", koi go la`at narodot deka Gospod gi postavil da bidat vladici; i osiroma{uvawe na makedonskite pravoslavni crkvi vo dijasporata so vodewe sudski sporovi protiv svoite ~eda. Ili pak, se bara po~ituvawe i poddr{ka za pregovorite {to istite gi vodat vo ime na narodot za promena na imeto od MPC vo Ohridska arhiepiskopija - se bara li poddr{ka za predavstvo?

Izvinete po~ituvani "mesii", no site ovie va{i dejanija gi turnaa iljadnici Makedonci da baraat bo`ja uteha vo drugi religii i crkvi.

Se bara po~ituvawe za pretstavnici od Vladata na Republika Makedonija koi bezmilosno ja prodadoa Zapadna Makedonija na albanskata mafija, dozvolija da nikne univerzitet na edno etni~ko malcinstvo, a za {ireweto na bugar{tinata da ne zboruvame. Tie isti pretstavnici rasprodadoa s# {to e makedonsko od stopanstvoto pa s# do nacionalnata gordost na Makedoncite - znameto i imeto. Vakvata vlada mo`e da ja po~ituvaat samo bez'rbetnici i prodadeni du{i, no ne i ~esniot makedonski narod vo dijasporata.

Jas ovde ne sakam da izjavam "ostavete n# na mira da si go organizirame `ivotot vo Avstralija i ve molam, ne ni trebaat va{ite soveti, korupcii i podmituvawa", zatoa {to Makedoncite vo dijasporata mo`at da bidat klu~en faktor koj }e ja spasi Makedonija od korupcija, rasproda`ba, "mesii" vo crni mantii, bez'rbetnici i prodadeni du{i.