SOLENA TORTA OD BELO PILE[KO MESO

Potrebno:

- 2-3 par~iwa belo pile{ko meso;

- 150 dl. belo vino;

- 3-4 la`. prezla;

- vegeta;

- maslo.

Fil:

Na 150 dl. belo vino se dodavaat 3-4 la`ici prezla, 3-4 la`ici bra{no, 2 `ol~ki, crn piper i origano. Vo ovaa smesa se dodavaat 2 belki i s# ubavo se me{a.

Podgotovka:

Dve-tri par~iwa belo pile{ko meso se se~e kako za {nicli, se stava vegeta, maslo i belo vino i se ostava da stoi 24 ~asa.

Vo ognootporen sad se stava meso, pe~urki, rendan ka{kaval i fil. Postapkata se povtoruva s# dodeka ne se povtori smesata. Odgore se stava rendan ka{kaval i se pe~e na 250 Celziusovi stepeni.


PILE[KA SALATA

Potrebno:

- 1/2 kg. belo pile{ko meso;

- 1 kg. rendani vareni kompiri;

- 1/2 kg. rendano sirewe;

- 1 rendan morkov;

- 1/2 kg. majonez;

- 2 kiseli pavlaki;

- sol;

- crn piper;

- orevi.

Podgotovka:

Pile{koto meso se vari i se se~e na pokrupni par~iwa. Potoa se dodavaat rendanite kompiri, sve`o rendaniot morkov i preostanatite sostojki. Salata se ostava izvesno vreme da otstoi i potoa se slu`i.


KREM-^ORBA OD TIKVA

Potrebno:

-500 gr. is~istena tikva;

- 200 gr. tenki {pageti;

- 1 la`ica puter;

- 1 litar mleko;

- rendan ka{kaval;

- sol.

Podgotovka:

Tikvata se ~isti od korata i semkite, i se se~e na kocki. Par~iwata se varat vo solena voda, se proceduvaat i se pasiraat vo mikser. Vo ka{ata od tikva se dodava mleko, dobro se me{a i povtorno se vari. Koga ~orbata e gotova vo nea se dodavaat {pagetite, a koga tie }e omeknat, se dodavaat puterot i rendaniot ka{kaval. Krem-~orbata se slu`i topla.


SOLENI MEKICI OD TIKVA

Potrebno:

- 500 gr. tikva;

- 2 la`. bra{no;

- 2 jajca;

- prezla;

- puter

- sol.

Podgotovka:

Tikvata se se~e na kocki, se vari vo solena voda i se pasira. Potoa vo nea se dodava bra{noto, sol po vkus, dobro se me{a i od podgotvenoto testo se pravat mekici. Vo drug sad se matat jajcata, pa mekicite se stavaat vo bra{no, jajca, prezla i se pr`at vo vrelo maslo ili puter s# dodeka ne stanat zlatno`olti. Ispr`enite mekici se stavaat na salfeti za da se odmastat i se slu`at topli.

Pi{uva: Aneta POPANTOSKA