IZLO@BI

DELA NA KUFALO

Skopje, 1 noemvri.

Vo Likovniot salon na Dru{tvoto na likovnite umetnici na Makedonija be{e otvorena samostojna izlo`ba na akademskiot slikar, Loran Kufalo. Avtorot gi pretstavi svoite 30 dela izraboteni vo akrilna tehnika od ciklusot nare~en "Glavi".

SAMOSTOJNA IZLO@BA

Skopje, 2 noemvri.

Vo Muzejot na grad Skopje be{e otvorena {estata po red samostojna izlo`ba na Gorjan \or|iev.Ovoj likoven umetnik se pretstavi so 30-tina sliki vo maslena tehnika izraboteni ovaa godina.

"UMETNOSTA NA IKONATA"

Krakov, 7 noemvri.

Vo muzejskiot prostor Arsenal vo Muzejot na semejstvoto ^arktolitski (koj e vo ramkite na Nacionalniot muzej vo Krakov), be{e otvorena izlo`bata "Umetnosta na ikonata" na Muzejot na Makedonija. Izlo`bata e vo ramkite na manifestacijata "Krakov 2000, evropski grad na kulturata".

LIKOVNA KOLONIJA

Probi{tip, 7 noemvri.

Vo Domot na kulturata se izlo`eni likovnite dela sozdadeni na godine{nata kolonija "Lesnovo 2000". Pretstaveni se 29 dela - maslo na platno i 5 eksponati - rezba vo drva.

ANASTASOV VO ISTANBUL

Istanbul, 8 noemvri.

Vo izlo`beniot prostor na bankata Stock Exchange vo Istanbul be{e otvorena 25. samostojna izlo`ba na akademskiot slikar Rodoqub Anastasov. Avtorot se pretstavi so 30 dela raboteni vo maslena tehnika.


TEATAR

PRAIZVEDBA

Skopje, 1 noemvri.

Na scenata na teatar "Centar" pretstavata "Nemu{t jazik" od avtorot Bla`e Minevski ja do`ivea svojata praizvedba. Tekstot e prvonagraden na Konkursot za sovremena makedonska drama {to go objavi Dramata na MNT.

"SOJTARII"

Ohrid, 4 noemvri.

Vo Ohridskiot teatar pri Domot na kulturata "Grigor Prli~ev" be{e izvedena premierata na pretstavata "Sojtarii" od ~e{kite avtori Milan Lasica i Julius Satinski. Ovaa pretstava e napravena vo ~est na promocijata na knigata "Nasolzena zavesa" od Blagoja Ki~eec, koja govori za raboteweto na Ohridskiot teatar vo periodot 1949 - 1954 godina.

"ZMEJOT"

Veles, 4 noemvri.

Vo Narodniot teatar "Jordan H.K. Xinot" premierno be{e izvedena pretstavata "Zmejot" spored istoimenoto delo na ruskiot avtor Evgenij [varc. Pretstavata e petta premiera na Vele{kiot teatar vo ovaa godina.


MUZIKA

"KORENI I CUTOVI"

Skopje, 3 noemvri.

Kvartetot na Dragan Dautovski i negovite gosti odr`aa koncert vo Univerzalnata sala, prezentiraj}i ja makedonskata bogata izvorna muzika. Proektot "Koreni i cutovi" dobi dimenzija na kulturen nastan, kakov vo Makedonija se nema slu~eno odamna.

FRANCUSKO - MAKEDONSKA VE^ER

Skopje, 6 noemvri.

Vo ramkite na Francusko-makedonskata ve~er, Kamerniot orkestar na Makedonskata filharmonija odr`a koncerti vo gradovite Tetovo (31 oktomvri), Bitola (3 noemvri) i Skopje (4 noemvri). Trite koncerti bea pod vodstvo na dirigentska palka na @an-Pjer [mit od Francija, a bea izvedeni delata na Maren Mare, Fransoa-@ozef Gosek, Stojan Stojkov, Anton Brukner i Benxamin Briten.

"LU^IJA OD LAMERMUR"

Skopje, 6 noemvri.

Direkcijata za kultura i umetnost za prvpat ja realizira novata manifestacija od oblasta na muzikata "Esenski muzi~ki sve~enosti". Na 6 noemvri, vo Salonot na MNT, so operata "Lu~ija od Lamermur" sve~eno be{e otvorena ovaa manifestacija.


FILM

"PLANETARIUM"

Skopje, 1 noemvri.

Na realiziranata sredba so makedonskiot slikar Kiro Urdin vo prostoriite na Francuskiot kulturen centar be{e proektiran i negoviot film "Planetarium" vo francuska verzija.

NAJDOBRO SCENARIO

Bar, 2 noemvri.

Makedonskiot film "Posledniot falcer" ja dobi nagradata za najdobro scenario na Internacionalniot festival za film vo Bar, Crna Gora. Scenarioto i re`ijata na ovoj film se na Mladen Krstevski.

"KAMERA 300"

Bitola, 3 noemvri.

Vo Domot na kulturata sve~eno se otvori 8. Internacionalen festival na amaterskiot i dokumentaren film "Kamera 300". Zlatnata "Kamera 300" mu pripadna na avtorot Vladimir Dimeski od Prilep za filmot "Nema razlika".


KNIGI

FOLKLOROT VO KUMANOVSKO

Kumanovo, 2 noemvri.

Vo Domot na kulturata be{e promovirana knigata "Folklorot vo Kumanovo i Kumanovsko" od grupa avtori od Institutot za folklor "Marko Cepenkov" od Skopje.

NAGRADA ZA "DETSKA RADOST"

Belgrad, 3 noemvri.

Na Saemot na knigata vo Belgrad, izdava~kata ku}a "Detska radost" dobi nagrada - Povelba za najdobar proekt na Pettiot me|unaroden leten saem na knigata vo Herceg Novi, za knigata "Mojot vek", od nobelovecot Ginter Gras.

ME\UNARODEN SAEM

Istanbul, 4 noemvri.

Vo Republika Turcija zapo~na 19. Me|unaroden saem na knigata vo koj u~estvuvaat i Zdru`enite izdava~i na Makedonija ~ij organizator e "Detska radost".

SVE^EN SOBIR

Skopje, 2 noemvri.

Vo Makedonskata akademija na naukite i umetnostite se odr`a Sve~en sobir "Dr`avnata misla na ^upovski i vistinata za eden mit", po povod 60-godi{ninata od smrtta na D. ^upovski.

NOVA KNIGA

Skopje, 6 noemvri.

Zdru`enieto na decata begalci od egejskiot del na Makedonija neodamna ja izdade knigata "Lazo Angelovski, u~itel i revolucioner" od prof. Hristo Ristovski.

PROEKT

Skopje, 6 noemvri.

Knigoizdatelstvoto "Detska radost" intenzivno raboti na proektot "Svetska klasika za deca i za mladi" koj treba da se pojavi kon po~etokot na dekemvri.