Nere{eni problemi so smetot od bolnicite

OTPAD [TO SEE ZARAZA

Pi{uva: Marina STAMENKOVA

  • ^esti~ki od pepelta ili otpadot preku vozduhot se raznesuvaat na kilometri predizvikuvaj}i opasnost od epidemii i zaraza na koja se izlo`eni `itelite na Novo Lisi~e i po{iroko. Pa, zatoa ne e ni za ~udewe {to vo posleden period se pojavuvaat nekoi ~udni virozi, pa i slu~ai na `oltica
  • Spored najavite od Ministerstvoto za zdravstvo dokolku ne se najde re{enie, ova Ministerstvo mo`e i da ja dislocira pe~kata za medicinski otpad na druga lokacija i, spored niv, JP "Drisla" kon pe~kata ne mo`e da se odnesuva kako kon monopol

Novoto re{enie za medicinskiot otpad, spored Ministerstvo-to za zdravstvo, e toa da gori vo pe~kata na metalostrugarskiot kombinat "Jugohrom" vo Jegunovce.

Problemot so medicinskiot otpad ve}e tri meseci se provlekuva, a vinata me|usebno ja prefrlaat Fondot za zdravsveno osiguruvawe i Javnoto pretprijatie "Drisla". Otkako Fondot ne gi podmiri tro{ocite kon JP "Drisla", pe~kata za sogoruvawe na ovoj otpad ottoga{ e nadvor od upotreba. Poradi toa, ova |ubre be{e deponirano vo deponijata "Vardari{te", za {to reagiraa ekolo{kite dru{tva "Opstanok" i "Slavej".

PISMO

Vo pismoto od Ekolo{koto dru{tvo "Slavej" upateno do Ministerstvoto za zdravstvo se veli deka poradi otka`uvaweto na JP "Drisla", sobira~ na smetot e JP "Komunalna higiena" koja{to go isfrla mnogu opasniot otpad na |ubri{teto "Vardari{te", koe{to odamna e zabraneto za isfrlawe na vakov vid otpad. Vakvoto nestru~no tretirawe na medicinskiot otpad koj vo sebe nosi opasnost od bakteriolo{ki i epidemiolo{ki aspekt spa|aat medicinskite materijali koi se frlaat po hirur{ki intervencii i podrazbiraat krv, plazma, kako i radioaktivni materii nameneti za medicinata. Spored standardite, se veli vo pismoto, vakov otpad ne se gori vo kontejneri, pa makar i specijalni, tuku vo posebno za taa namena konstruirani pe~ki. Vo sprotivno vakviot otpad, negovata pepel nastanata so gorewe ili ~esti~ki od raspa|aweto na medicinskiot otpad, se apsorbiraat od podzemnite vodi, vodovod i do`dovi koi gi rastvoraat pretvoraj}i gi vo ~isti izvori na zaraza. ^esti~ki od pepelta ili otpadot preku vozduhot se raznesuvaat na kilometri, predizvikuvaj}i opasnost od epidemii i zaraza na koja se izlo`eni `itelite na "Novo Lisi~e" i po{iroko.

Pa, zatoa ne e ni za ~udewe, se veli vo pismoto, {to vo posleden period se pojavuvaat nekoi ~udni virozi, pa i slu~ai na `oltica.

Vo pismoto, Ekolo{koto dru{tvo naveduva deka dokolku ne se re{i ovoj problem najdocna do deseti ovoj mesec, }e organizira blokirawe na ulicite "Pero Nakov" i bulevarot "Srbija".

TRAJNO RE[ENIE

Verojatno nadle`nite i ne pomisluvaat za trajno re{avawe na problemot nare~en medicinski otpad, tuku samo za privremeno.

Spored najavite od Ministerstvoto za zdravstvo, dokolku ne se najde re{enie, ova Ministerstvo mo`e i da ja dislocira pe~kata za medicinski otpad na druga lokacija, i spored niv JP "Drisla" kon pe~kata ne mo`e da se odnesuva kako kon monopol.

Od druga strana, pak, Javnoto pretprijatie "Drisla", potencira deka za ovoj problem treba da se najde trajno re{enie, a ne da se inicira nov problem, kon {to Ministerstvoto za zdravstvo se odnesuva krajno neodgovorno.


APEL OD NOVO LISI^E

Na 28 oktomvri be{e odr`ana sredba me|u relevantnite faktori za naselbata "Novo Lisi~e" (Mesnata zaednica, Zdru`enie na `enite na grad Skopje, Zdru`enie na `enite na Kisela Voda, Ambasada za deca i mladi, Inicijativen odbor za ekologija i dr). Na sostanokot e upaten apel vedna{ da se prekine so isfrlaweto na medicinskiot otpad na "Vardari{te" i za prezemenite merki istite da se izvestat najdocna do desetti noemvri.