Vladikata Petar zaboravi deka Avstralija e "zemja na bumerangot"

MAKEDONSKITE CRKVI NE SE KOCKARNICI, RESTORANI I BINGO-KLUBOVI!

Povod: Pres-konferencijata vo Makedonskata arhiepiskopija na Naumov i Petar.

  • Naumov, porane{en javen obvinitel, i u{te dvajca novinari }e se obidat da & ka`at na makedonskata javnost deka vo Avstralija e s# vo red po 27. olimpiski igri vo Sidnej
  • Na Va{ata pres-konferencija zboruvate za nekakva registracija pred avstraliskite vlasti, imajte tronka iskrenost i stavete im kraj na lagite i dezinformaciite vo javnosta i SAS

Navistina ne{to ne-verojatno se slu~uva so nadle`nite vo MPC - Svetiot arhijerejski sinod, a vo toj kontekst i so vlasta vo Republika Makedonija. Nikoj kako da nema oset deka od taa mala makedonska zemja niz beliot svet se rastureni pove}e luge otkolku {to denes `iveat vo nea. Nikoj denes za niv kako da ne vodi nikakva gri`a. Novata vlast mesto porane{nata "Matica" formira "Ministerstvo". Samo {to zapo~naa rabotite da zemaat ponagoren tek, Ministerstvoto se trasformira vo "Agencija na iselenici" koja treba da vodi gri`a za site onie koi gi napu{tile pradedovite ogni{ta po koja bilo pri~ina. Prviot ~ovek na novoformiranata agencija za iselenicite, g. Martin Trenevski, se zafati so iznao|awe re{enija kako da se nadminat site nedorazbirawa na relacija; dijaspora - dr`ava, dr`ava - dijaspora, dijaspora - crkva i crkva - dijaspora, a ovaa 2000-ta godina od hristijanstvoto da se proglasi za godina na "semakedonsko obedinuvawe". No, vrz nego po~naa da se vr{at napadi i obvinuvawa koi dolikuvaat na malogra|anstvo, i toa od lu|e koi do v~era bile na vrvot od makedonskoto zakonodavstvo. Lu|e na koi im pominal rabotniot vek-lu|e, prosto re~eno, samo za kelepur-~orba. Te{ko na tie lu|e na koi{to vakvite im presuduvale. Zarem na takvite e mo`no da im veruva i dr`avata i crkvata? Ovie lu|e (Petar i Naumov) treba u{te vedna{ da si odat. Tie dvajcata se zafatija za dokusuruvawe na Makedonskata zaednica vo Avstralija, kako da se nekoi akteri i kako da podgotvuvaat nekoj dokumentaren film od Diviot Zapad.

NADRILEKAROT

OD BOGOMILA

Vo mart 1997 godina, osumnaeset sve{tenici - turisti~ka ekspedicija dopatuvaa vo Skopje za na sega Bla`enoupokoeniot Poglavar na MPC g.g. Mihail da mu ja potvrdat nevinosta na Jovan Karevski - vladikata Petar (nadrilekarot od Bogomila), koj, za `al, ja utna rabotata vo Eparhijata u{te so samoto doa|awe iako go ka~ija na helikopter da ja nabquduva od visoko, i koj na podmolen na~in ja uzurpira od negoviot prethodnik Mitropolitot Timotej i zaboravi deka Avstralija e "zemja na bumerangot".

No, ovaa drugava turisti~ka ekspedicija be{e vo sprotivna nasoka. Od Skopje za Sidnej patuvaat Petar, Naumov so soprugata i ekipata novinari. Seto tolku organizirano, edvaj petnaesetina privrzanici da gi do~ekaat vo Sidnej, i mo`ebi tolku vo Melburn. Izliteniot starec Naumov, porane{en javen obvinitel, i u{te dvajca novinari }e se obidat da & ka`at na makedonskata javnost deka vo Avstralija e s# vo red po 27. olimpiski igri vo Sidnej. Ova scenario go izre`ira g. Petar so cel da go zavedat SAS i makedonskata javnost deka s# e kako {to treba, potpomognati od makedonskata televizija koja }e izvestuva za golemite sve~enosti od petiot kontinent, a na javnosta da & se prika`e uspe{nata turneja so otvorawe novi sudski procesi so cel na vladikata Petar da mu se prodol`i u{te eden mandat da dopeplosa s# {to e ostanato.

U{te so samoto pristignuvawe po~naa da go napa|aat direktorot na Agencijata na iselenicite od Makedonija, g. Martin Trenevski, i Poglavarot na MPC, g.g. Stefan, kako glavni vinovnici za site ovie zbidnuvawa. Vo nekolku navrati ja osporija i legitimosta na Arhiepiskopot g.g. Stefan, a vladikata Petar istoto go ~ini vo sekoj negov govor. @elbata navistina e golema da se bide prv me|u ednakvite, no ne mo`eme site da bideme prvi.

Navistina ~udno, no vistinito? Na site pakosti i zulumi {to & se pravat na polovina milion makedonska emigracija ne im se veruva, no mu se veruva na nekojsi Naumov, koj, prosto re~eno, za edna turneja do Avstralija bi ja prodal cela Makedonija.

Licemeru, nikoj ne Vi veruva deka makedonskite crkvi se kockarnici, restorani i bingo-klubovi. Toa veruvame }e go potvrdi i samiot Poglavar koj ja posetuval Avstralija nekolkupati, iako Vie i Va{iot Petar ja osporuvate negovata legitimnost. Na gospodata Naumov i Petar, mo`at da im poveruvaat samo onie koi ne & mislat dobro ni na crkvata ni na dr`avata, odnosno samo onie koi se zaorta~ile so niv.

Na Va{ata pres-konferencija zboruvate za nekakva registracija pred avstraliskite vlasti, imajte tronka iskrenost i stavete im kraj na lagite i dezinformaciite vo javnosta i SAS, za da se najde re{enie za nadminuvawe na ovie nedorazbirawa. Za va{a informacija, g. Naumov vo Sidnej pristigna so dvajca sve{tenici od Makedonija. Tie dojdoa so rabotni vizi kako {to doa|aat site sve{tenici. Zarem tie }e mo`ea da dojdat kako sve{tenici, dokolku ovde{nite crkvi ne se registrirani kako religiozni ustanovi. Nemojte da se obiduvate da gi la`ete drugite bidej}i samite sebe se la`ete, mislej}i deka drugite Vi veruvaat.

No, za da se stavi kraj na vakvite nepristojni, i nedoli~ni izjavi treba dvajcata da si zaminete u{te vedna{ od funkcija za da se spasi toa {to e ostanato, a nie bi go zamolile Arhiepiskopot, so u{te dvajca arhijerei, da napravi edna pro{etka i samiot da se uveri kade le`i zajakot. Neka dojde i neka go ~ue glasot na narodot. Toga{ g. Naumov mo`ete da bidete vo pridru`ba na Arhiepiskopot, ama }e ja nosite negovata "mitra", }e ja igrate ulogata na |akon, bidej}i vo prviot dokumentaren film vi be{e dodelena ulogata na pitrop. [to zna~i za vreme na ovaa ekskluzivna turneja, pokraj sve{tenicite, i vie ste unapredeni.

BELOKOSIOT

STAREC

Belokosiot starec se nao|a kako spona me|u MPC i dr`avata, koi kako {to samite velat nemaat "ni{to pome|u sebe" (crkvata so dr`avata), koga se raboti za nekoj nacionalen interes i sega se pra{uvame dali toj Naumov vo Avstralija e vo poseta kaj "crkvewacite" ili kaj iselenicite...? Gospodine Naumov zaboravivte, da ka`ete deka so Va{eto doa|awe se otvora nov sudski proces. Za tri meseci vladikata Petar napravi tri sobranija vo crkvata "Sveti Ilija" vo Melburn i ja otstrani legalno izbranata uprava. No, ovoj pat seto re`irano vo samata crkva (so nedovr{ena liturgija), po kanonite na Petar i Naumov, mesto propoved i delewe nafora, kako vol{ebnik go izvadil prethodnonapraveniot spisok na poslu{nicite od rakavot i gi naimenuval ~lenovite na upravata. Za da se spre~i revoltot pome|u vernicite, "Sveti Petar" nareduva da se smenat klu~evite na crkvata, a novoimenuvanite upraviteli ostanuvaat da ja ~uvaat crkvata. Od kogo po~ituvani ~itateli ja ~uvaat crkvata? Odgovorite gi znaat samo Petar i Naumov. Ne treba da mu se fa}a kusur, ~ovekot se iznama~il tolku daleku da leta, pa mo`ebi i zaboravil - vo druga prilika }e vi ka`e. Mo`no e da zaboravile bidej}i isvirkani bea i vo sredbite so upravite na "Sv. Dimitrija Solunski" vo Volongong, "Sv. Dimitrija Solunski" vo Springveil - Melburn, "Sv. Jovan Krstitel" vo Xelong (crkvi koi Petar gi smeta{e deka se negovi upori{ta).

Za{to SAS ne se zapra{a za dosega{nite uspesi na vladikata Petar vo Evropskata eparhija, Amerikansko-kanadskata, Prespansko-bitolskata i sega vo Avstraliskata? Za{to ne se napravi edna analiza za seto ova vreme, od 1981 godina koga e hirotonisan za vladika i site tie negovi uspesi i zla da se objavat vo nekolku toma za da znaat idnite pokolenija kakva ni bila sudbinata, a Naumov }e go zamolime da ja promovira. Za prvi~nite informacii }e vi gi prepora~ame knigite "Makedonsko Raspetie i "Makedonsko Raspetie ili Vladika po Juda" od novinarot Milan Ristevski - Durlo i "Glas na Vistinata".

"ZA @ALEWE SME"!

Rabotata ni e "Za `alewe sme". Mo`no li e site mitropoliti da se tolku izvalkani {to nieden nema smelost bratski da go pou~i: "Brate vo Hrista - ti ne si za taa rabota"? "Nie nemame tolku mnogu ovci za da gi davame na volkot da gi davi, a za pastir (kako tebe) }e najdeme!"

So samoto doa|awe na vladikata Petar i pomo{nikot (pitropot) Naumov be{e odr`ana ve~erna bogoslu`ba vo edna novoverska crkva, kade prisustvuvaa dvaeset i sedummina. Napravija edna ekskurzija do Kanbera. Koga ve}e do{le, redno e da go posetat kapitalniot grad na ovaa tolku dale~na zemja prepolna so kockarnici, restorani i bingo-klubovi.

Vo Sidnej ne posetija nitu edna od trite makedonski crkvi. Vo Volongong gospodata Naumov i Petar imaa sredba so upravata na MPC "Sveti Dimitrija Solunski", a sredbata be{e prekinata bidej}i atmosferata se v`e{tuva{e, ni ponudeniot bezalkoholen pijalok ne go ni probaa i ja napu{tija sredbata. Gospodata novinari neka ja ka`at vistinata. Neka ne se prodavaat za edna pro{etka i bak{i{, bidej}i novinarskata etika e dostoinstveno i korektno informirawe na javnosta.

Govorite za nekakva si sve~enost, no zo{to ne ka`uvate deka na sve{tenicite im be{e naredeno da zbiraat lu|e-prijateli i sekoj od niv mora da napolni po edna masa za da se poka`e edinstvo, a za vozvrat site sve{tenici }e gi proizvede vo "protojerejski" ~in. Navistina, site {to ja ispolnija brojkata bea unapredeni.

Naumov na pres-konferencijata govori deka vo Sidnej, Melburn i Kanbera posetile 17 crkvi. Mo`ebi Naumov se u~el da broi na angliski i gi izpome{al (crkvite so paralelnite upravi), `abite so babite.

Petar dojde za tri meseci da napravi Eparhija na prethodno registriranata (na poedinci koi registriraa eparhija sprotivna na onaa so koja rakovode{e toga{niot Mitropolit Timotej i site niv toga{ gi veli~evte) i samiot ne mo`e da sfati deka e izla`an, a la`e i drugi i do kade }e stigneme?

I pak }e re~eme "kutrite nie ov~i~ki, kakvi nedostojni pastiri n# pasat"!

Kire Cirevski, Sidnej -Avstralija