NEDELNA HRONIKA

IZLO@BI

"ERA"

Skopje, 25 oktomvri.

Vo Muzej na grad Skopje be{e otvorena izlo`bata "Era" na Jasminka Novkovska koja diplomirala na Fakultetot za likovna umetnost vo Skopje, a specijalizirala na Umetni~kata galerija vo Sofija. ^etiriesette izlo`eni platna (akrilik, kombinirana tehnika) i kola`i se dokaz za nejzinoto tvorewe vo poslednive dve godini.

DETSKI LIKOVNI DELA

Ki~evo, 25 oktomvri.

Vo umetni~kiot salon na Rabotni~kiot univerzitet vo Ki~evo be{e postavena izlo`bata Detska likovna kolonija 2000 - "Lazar Sofijanov", od Kratovo. Na panoata bea izlo`eni 30 likovni eksponati na deca od pove}e gradovi od Makedonija so motivi na starata gradska arhitektura vo Kratovo.

"CRTE@ 2000"

Strumica, 25 oktomvri.

Akademskiot slikar od Strumica, Jordan Gelevski, e prviot dobitnik na Gran-pri nagradata na prvoto izdanie na likovniot esenski salon "Crte` 2000" vo organizacija na Domot na kulturata "Blagoj Mu~eto" vo Strumica.

"PREOBRAZBI"

Skopje, 27 oktomvri.

Vo Muzejot na sovremena umetnost be{e otvorena studiska izlo`ba "Preobrazbi", koja vsu{nost se zanimava so modalitetite na makedonskoto moderno i sovremeno slikarstvo. Na izlo`bata bea postaveni dela od ~etiriesetina eminentni makedonski umetnici.

REZBA

Skopje, 27 oktomvri.

Vo Domot na ARM be{e postavena 25-ta izlo`ba na rezba vo organizacija na Zdru`enieto na kopani~arite na Makedonija. 48-te avtori se pretstavija so 109 dela raboteni vo site kopani~arski tehniki.

"CIBRINA"

Strumica, 27 oktomvri.

Vo organizacija na Umetni~kata galerija be{e otvorena samostojna izlo`ba na akademskiot slikar od Skopje, Kostadin Tan~ev - Dinka, profesor na Akademijata za likovna umetnost. Na izlo`bata "Cibrina" bea prezentirani 20 dela, maslo na platno.

ME\UNARODNA IZLO@BA

Kratovo, 27 oktomvri.

Vo Domot na kulturata "Lazar Sofijanov" be{e otvorena izlo`ba na likovni tvorbi izraboteni na 13-me|unarodna likovna kolonija "Sv. Joakim Osogovski". Likovnite tvorbi se na pove}e evropski tvorci.

"DUHO@ITIE"...

Bitola, 30 oktomvri.

Vo bitolskata Umetni~ka galerija be{e otvorena prvata samostojna izlo`ba "Duho`itie" na likovniot umetnik Goce Jakimovski - Bo`urski, od Kumanovo. Slikarskite dela na ovoj umetnik poteknuvaat od ovaa 2000 godina i ~inat likovno-estetska celina i sinteza od 36 eksponati.


KNIGI

"ALKA [TO NEDOSTASUVA"

Skopje, 25 oktomvri.

Vo prostoriite na ARM be{e promovirana knigata "Alka {to nedostasuva" od Vesna Aceva. Parite dobieni od proda`bata na knigata }e bidat dodeleni na decata od domot bez roditeli "11 Oktomvri".

KNIGA NA GAN^EVSKI

Skopje, 25 oktomvri.

Vo hotelot "Holidej in" se odr`a promocija na kniga na Petar Gan~evski so naslov "Teorija i praktika vo dejnosta osiguruvawe". Recezenti na izdanieto bea akademikot Ksente Bogoev i d-r Aleksandar Nikolovski.

MAKEDONSKI IZDAVA^I

Skopje, 25 oktomvri.

Na Me|unarodniot saem na knigata vo Frankfurt me|u {est ipol iljadi izdava~i ve}e tradicionalno se najdoa i makedonskite. Na posetitelite od cel svet im bea ponudeni okolu 380.000 knigi, spisanija, mapi i multimedijalni proizvodi.

BELGRADSKI SAEM

Belgrad, 26 oktomvri.

Na Belgradskiot saem na knigata se odr`a Denot na makedonskata kniga na koj be{e prezentiran del od ponovata makedonska produkcija. Bea pretstaveni nad iljada naslovi od triesetina izdava~ki ku}i.

ANTOLOGISKI IZBOR

Skopje, 26 oktomvri.

Vo izdanie na knigoizdatelstvoto "Matica makedonska" izleze od pe~at prvata "Antologija na srpskata poezija vo 19 i vo 20 vek" na makedonski jazik. Sostavuva~i na ovoj antologiski izbor se akademik Gane Todorovski i Paskal Gilevski.

ZA HRISTIJANSTVOTO

Skopje, 30 oktomvri.

Minatata nedela izleze od pe~at poetskata kniga "2000 stihovi za hristijanstvoto" od Bor~e Ora{anski. Knigata e vo izdanie na "Goce Del~ev" od Skopje.


TEATAR

"DIVO MESO"

Skopje, 25 oktomvri.

Po dve decenii na scenata na Dramski teatar povtorno se raboti na dramskiot tekst "Divo meso" na Goran Stefanovski. Ovaa pretstava svojata praizvedba ja ima{e vo 1979 godina vo re`ija na Slobodan Unkovski, sega vo re`ija na Aleksandar Popovski, so koncept koj u{te vo naslovot se objasnuva kako "Nova generacija".

"MEFISTO"

Skopje, 25 oktomvri.

Na Internacionalniot festival na mali i eksperimentalni sceni - popularniot MESS {to tradicionalno se odr`uva vo Saraevo, BIH, nastapi i Dramskiot teatar od Skopje so pretstavata "Mefisto" od Klaus Man vo re`ija na Kole Angelovski. Biljana Beli~anec ja dobi nagradata za najdobar mlad akter.

FESTIVAL NA MONODRAMA

Bitola, 26 oktomvri.

So izvedbata na "Apostol vojvoda" od Simon Drakul vo Domot na kulturata vo Bitola be{e otvoren Vtoriot festival na monodramata. Na ovoj festival po stoti pat be{e izvedena monodramata "Gemixijata" za solunskite atentatori.

"IMETO, RODOT, IMOTOT"

Ohrid, 30 oktomvri.

Vo Domot na kulturata vo Ohrid, Narodniot teatar od [tip ja izvede pretstavata "Imeto, rodot, imotot" vo re`ija na Simeon Gavrilov. Ovaa pretstava rabotena e spored istoimenata poema na Branko Cvetkoski.


FILM

"BAKNI GO SONCETO"

Skopje, 30 oktomvri.

Kako rezultat na sorabotkata me|u Kulturniot centar "Skrb i uteha" i Makedonskata televizija zavr{i snimaweto na igrano-dokumentarniot film "Bakni go sonceto". Filmot e snimen vo reonot na Mala Prespa, me|u Makedoncite vo Albanija.

INTERNACIONALEN FESTIVAL

Skopje, 26 oktomvri.

Makedonskite kratkometra`ni dokumentarni filmovi "Me~ka", vo produkcija na Vardar film i "Blesokot od skri{nata riznica" vo produkcija na Makedonskata televizija, vo re`ija na Aqo{a Simjanoski, se vo oficijalna konkurencija na Internacionalniot filmski festival. Toj }e se odr`i od 5 do 10 dekemvri vo Bukure{t, Romanija.

"MAJKA TEREZA"

Tirana, 27 oktomvri.

Vo ramkite na odbele`uvaweto na 90-godi{ninata od ra|aweto na golemata humanistka i nobelovka Majka Tereza, vo Tirana, Albanija premierno se prika`a filmot "Skopjankata Majka Tereza" na scenaristot Stojan Trenevski i vo re`ija na Sa{o Milenkovski.