Otvoreno do makedonskiot narod

READMISIJATA UDAR VRZ SUVERENITETOT

Partijata Narodna volja

Politi~kata partija Narodna volja po povod neodamne{nite navestuvawa vo makedonskiot pe~at ("Dnevnik" 14, 18, 21 oktomvri) deka aktuelnata Vlada na Republika Makedonija e podgotvena da go potpi{e dolgonajavuvaniot dogovor za stabilizacija i asocijacija so Evropskata zaednica so koj{to na Makedonija & se nametnuva prifa}awe na klauzula "readmisija na begalci i azilanti so poteklo od Kosovo i Albanija" (koi {to gi ima okolu pola milion {irum Evropa), ja povikuva makedonskata javnost i site prijateli na Makedonija najkategori~no da se sprotivstavat na ovoj akt, koj pretstavuva direkten i koben udar vrz nacionalniot suverenitet i integritet na makedonskata dr`ava i nacija, kako i kr{ewe na me|unarodnoto pravo!

Narodna volja vakvoto uslovuvawe na Makedonija od strana na Evropskata komisija go smeta za nepravilno, beskrupulozno i neprimerno ucenuvawe, so koe od na{ata zemja se bara da gi `rtvuva svoite vitalni nacionalni interesi za smetka na nejasno definirani me|unarodni obvrski za koi dosega nemalo primer vo praksata na me|unarodnoto pravo! Neka nau~i i na{ata Vlada edna{ da im ka`e NE!

Vo me|unarodnite zakoni za emigrantska politika dosega ne e poznat vakov presedan so koj{to direktno se zagrozuva i politi~kiot i ekonomskiot, pa i samiot fizi~ki opstanok na edna zemja i ako aktuelnata Vlada ja prifati taa ucena (bez ogled na toa {to & se nudi kako kontrausluga: popovolen vizen re`im, krediti, poddr{ka vo odr`uvawe na vlasta i sl.), toga{ taa }e bide prva Vlada na prva dr`ava so koja Evropskata zaednica }e eksperimentira so klauzula i ucena od vakov vid! So drugi zborovi, Evropa }e ja otvori Pandorinata kutija, i vo domot na blagorodniot i naiven makedonski ~ovek, taa ista Evropa }e ja isprazni ogromnata masa na albanskata emigracija, so koja ve}e so decenii ne mo`e da se spravi! Problemot go prefrluva na Makedonija da go re{i, ako saka krediti, da vleze vo NATO ili da bide ~lenka na EU, a so toa sama da se uni{ti! A, site partii, osven partijata Narodna volja, po sekoja cena go sakaat toa. Site se po sekoja cena za krediti, Evropa, NATO itn.

Potpi{uvaweto na "dogovor za readmisija" pod uslovite {to Evropskata Komisija gi diktira }e sozdade neviden i nepodnosliv haos vo na{ava zemja, za koj ne bi sakale nitu da sonuvame! Za da bide ironijata u{te pogolema i nepodnosliva, sakame da potsetime deka istite onie zemji {to od nas go baraat ovoj naludni~av akt na poni`uvawe i samouni{tuvawe, imaat jasno definirani i strogi zakoni, pravila i ograni~uvawa za imigracija vo svoite sopstveni dr`avi, so koi tie apsolutno si gi {titat pred i nad s# svoite sopstveni interesi.

Treba li da potsetime deka ovaa ista Evropa kumuva{e na podelbata na Makedonija vo 1913 godina i deka dosega nema apsolutno ni{to storeno za na{ite stotini i stotini iljadi makedonski bra}a i sestri koi{to so decenii kopneat da se vratat na tatkovskite ogni{ta vo Belomorska Makedonija, sega pod Republika Grcija!

Narodna volja, po povod ovaa krajno seriozna i opasna rabota, apelira do makedonskiot narod da se obedini bezuslovno i da se stavi vo odbrana na nacionalnite i demokratskite vrednosti i principi i da izvr{i seriozen pritisok vrz ovaa tripartitna, nesposobna, podani~ka i predavni~ka Vlada preku: protesti, tribini, forumi, mitinzi, demonstracii, {trajkovi, peticii, so {to }e se poka`e na civiliziran, demokratski i patriotski na~in deka sakame da go spre~ime ovoj nepromislen, sramen, nemoralen i neustaven akt na predavstvo na vitalnite makedonski nacionalni interesi!

Narodna volja go predupreduva makedonskiot narod deka ako ne se prezemat sega konkretni akcii, ni se zakanuva katastrofa! Faktot {to sega od nas se bara da go `rtvuvame i Ohridskoto Ezero za da mu pomogneme na na{iot zapaden sosed, nie go smetame za scenario so koe na idnite generacii Makedonci im se uni{tuva i `ivotot fizi~ki, makedonskiot dom, im se podgotvuva u{te eden egzodus od Makedonija so vizite {to Evropa gi nudi i im se zakanuva scenario vo koe Makedoncite }e bidat zameneti so albanska emigracija, koja od Evropa treba da se vrati vo Makedonija so potpi{uvawe na ovoj dogovor.

Narodna volja predupreduva deka Makedonija ne e privatna sopstvenost nitu na VMRO-DPMNE, nitu na DA, nitu na DPA, nitu na SDSM, nitu na edna ili druga partija! Makedonija ne e privatna sopstvenost nitu na edna ili druga vlast, nitu na edna ili druga me|unarodna institucija: NATO, EU, MMF, SB, OBSE i sl.!

Vo Makedonija edinstveno makedonskiot narod odlu~uva kako i so kogo }e `ivee i onie {to se izbrani da vladeat, moraat da ja po~ituvaat voljata na makedonskiot narod. Vo sprotivno, }e bidat smeneti i povikani na moralna i istoriska odgovornost koja ni ja dol`at na site nam! (A za da ne odgovaraat za krivi~no delo velepredavstvo vo mirno vreme ve}e se pogri`ile, taka {to vo Krivi~niot zakonik na RM ne postoi ~len za kaznuvawe za delo velepredavstvo, a nitu se navedeni primeri {to s# spa|a vo krugot na velepredavstvo!).

Makedonski narode, vostani! Reagiraj protiv vakva nevidena predavni~ka Vlada! So partijata Narodna volja (osnovana od lu|e od dijasporata zaedno so patrioti {to `iveat vo Makedonija) ne bi gi imale site ovie dosega napraveni predavstva i s# {to e dosega predadeno, so Va{ata Volja, pak mo`e da se vrati na svoe mesto!