FORUM

NEDEMOKRATSKI KOMUNALNI IZBORI

Stefan Donevski Majka, Ohrid

Samo prviot krug od komunalnive izbori vo Makedonija, mo`e da se nare~e demokratski, vtoriot i tretiot krug, a eventualno i ~etvrtiot krug, se daleku od demokratski izbori. Na izborite se slu~i toa {to najmalku se posakuva{e, imeno izborite pominaa vo mnogu napnata atmosvera, glasa~ite biraa pod pritisok na lokalnite mo}nici, so ucena i izmama.

Namesto da se izberat kvalitetni gradona~alnici, se gleda{e samo za partiskata pripadnost na kandidatot, bez da se obrne vnimanie na li~nosta i negovite kvaliteti.

Kon bira~ite na izbornite mesta se vr{e{e golem pritisok od poedini partii, so cel da im napomenat za kogo treba da glasaat. Vo Ohrid, Kondovo i Debar ima{e i nasilno ubeduvawe so oru`je, pri {to ima{e i mrtvi i povredeni. Ima{e i privremeno odzemawe na legitimacii, {to sozdade ~ustvo za nesigurnost kaj glasa~ite, za koj kandidat da se odlu~at. Obi~niot ~ovek si misli podobro e da glasam za posilnite, bidej}i mo`e vo malite mesta brzo da se razbere koj za kogo glasa, da go potoa izgubi rabotnoto mesto, ili da mu ja smalat penzijata i sli~no.

Vo Valandovo se slu~i duri i edna golema izmama. Tamu pred vtoriot krug, do{ol pratenikot na romite Amdi Bajram, gi zel klu~evite od pove}e godini zatvorenata fabrika VATEKS, nasilno ja otvoril tekstilnata fabrika, gi povikal otpu{tenite nekolkustotine rabotnici, koi ~ekaat ve}e ~etiri godini da rabotat i im vetil deka od prvi oktomvri }e vrabotipetstotini rabotnici. Pri toa gi zadol`il sekojdnevno od 15 septemvri da dova|aat vo fabrikata, da ja ~istat od pra{inata i od 1 oktomvri }e po~nat so rabota. Patem im napomnal deka vo Skopje ima 98 butikai i na krajot im go rekol najva`noto, da glasat vo vtoriot krug za Demokratska Alternativa.

Na toj na~in on dobil okolu iljada glasovi, bidej}i rabotnicite so svoite famili mu poveruvale, a vo Valandovo ima golema romska naselba, koja sigurno glasala za nego.

Kako {to e poznato vo vtoriot krug pobedi koalicijata VMRO-DPMNE i DA od toga{ Amdi Bajram ne se pojavil, fakbrikata stoi zatvorena i glasa~ite izla`ani. Eden postar Valandov~anec mi veli: mnogu politi~ari nas dosega ne izla`ale, na toa sme ve}e naviknati, ama vo ovoj slu~aj ni e posebno `al i mnogu sme iznervirani, zo{to eden Ciganin (Rom) tolku lesno me izla`a.

Inaku ovie lokalni izbori vo mnogu ne potse}aat na komunisti~kite izbori, koga gra|anite so strav odea na glasawe i moraa da glasaat samo za eden odreden kandidat.

Denovie Makedonskata pravolavna crkva po~na da pravi podelba na Makedoncite vnatre vo Makedonija. Imeno poznata e podelbata na Makedoncite vo diasporata, na vernici koi odat vo Srpska, Bugarska, ili Gr~ka crkva.

So parastosot od 9 oktomvri vo crkvata sveti Dimitrija i po povod smrta na Vlado ^ernozemski vo Skopje, MPC po~na da pravi politi~ki liturgii.

Ako i ovde vo Vardarska Makedonija po~neme da se delime na Srbomani, Bugaromani ili Grkomani preku posebni crkovni aktivnosti, toga{ se pra{uvam dali }e ostanat Makedonski vernici.

Da bide paradoksot u{te pogolem, na istiot den novoizbraniot presedatel na Srbija Ko{tunica, polo`uva venec na grobot na ubieniot kral Aleksandar vo mauzolejot na Topola kaj Kraguevac. Polo{ po~etok za podobruvawe na makedonsko-srpskite odnosi so nova demokratska Srbija ne mo`e{e ni |avolot da napravi. Poznato e, deka Ko{tunica e golem monarhist, sekoja godina na 9 oktomvri polo`uva venec na grobot na kral Aleksandar. Ovie denovi on go povika kralot Aleksandar II od London da dojde vo Belgrad i denovive }e se vseli vo beliot Dvor. Naskoro mo`e da se o~ekuva referendum za monarhijata vo Srbija koj najverovatno }e uspee. Taka da Ko{utnica e samo eden peroden presedatel posle kogo doa|a srpskiot kral Aleksandar II.

So vakvi potezi na Makedonskata crkva, Makedonija si gi sama zatvora pati{tata kon sever i zapad i nepotrebno gi zaostruva odnosite so Srbija.

Koga celiot politi~ki svet ovie denovi dova|a vo Belgrad i se trudi da vospostavi dobri odnosi so demokratska Srbija, Makedonija gi vlo{uva. Toa mo`at da go pravat samo mladi politi~ari, bez ~ustvo na odgovornost i so pogre{ni vizii za idninata.