Do SAS na MPC, Pretsedatelot, Vladata i Parlamentot na R. Makedonija

NAUMOV SVESNO JA LA@E JAVNOSTA VO MAKEDONIJA?!

Povod: Mandatot na g. Petar i avstraliskata poseta na \. Naumov

  • Zaradi suetata i sebi~nite celi na nekolkumina, }e prodol`i naru{uvaweto na ugledot i dostoinstvoto na MPC i makedonskata dr`ava, a naporite za makedonsko nacionalno edinstvo i pomiruvawe }e unazaduvaat
  • Dokolku ~lenovite na inkorporiranite makedonski pravoslavni op{tini vo Avstralija navistina ostvaruvaat li~en profit od ~lenuvaweto vo op{tinite ili nivnite upravi, toa spored avstraliskite zakoni bi pretstavuvalo kriminal

Po~ituvani,

Posetata na "Avstralskata eparhija" od strana na nedostojniot vladika Petar i negoviot sorabotnik, \or|i Naumov, pretsedatel na Komisijata za odnosi so verskite zaednici na R. Makedonija, vo tekot na oktomvri 2000 g., kako i nivnite zaedni~ki nastapi pred makedonskite mediumi po toj povod, gi osuduvame kako ne~esno i bezsovesno scenario za izmama na javnosta vo Makedonija.

Smetame deka edinstvena cel na izmamni~koto scenario e da se ocrnat makedonskite pravoslavni op{tini vo Avstralija, koi im pre~at na li~nite ambicii na Petar i negovite sorabotnici. Petar i Naumov, so pomo{ na nekoi lu|e od makedonskite dr`avni mediumi, bukvalno ja la`at javnosta za statusot i voljata na Makedonskata zaednica vo Avstralija. Verojatno, osnovnata cel e da se ovozmo`i obnova na mandatot na Petar kako Mitropolit Avstraliski. A toa zna~i: prodol`uvawe na petgodi{nata hajka za raznebituvawe na Makedonskata zaednica i prigrabuvawe na nejzinite crkovno-op{testveni sredstva, preku skapocenite sudski postapki za zadu{uvawe na narodnata volja, anatemite, zlonamernite kleveti i navredite protiv site neistomislenici i prinuduvawe na sve{tenicite da gi dezertiraat crkvite kako sredstvo za ucenuvawe na op{tinite. Taka, zaradi suetata i sebi~nite celi na nekolkumina, }e prodol`i naru{uvaweto na ugledot i dostoinstvoto na MPC i makedonskata dr`ava, a naporite za makedonsko nacionalno edinstvo i pomiruvawe }e unazaduvaat.

ZLOBNI KLEVETI

Izjavite na Naumov deka ~lenovite i izbranite pretstavnici na inkorporiranite makedonski op{tini (zaednici) vo Avstralija navodno ostvaruvaat li~en profit od op{tinite i crkvite, pretstavuvaat apsurdni i krajno zlobni kleveti. Petar i Naumov znaat deka desette op{tini, za{titnici na edinaesette crkvi {to se del od MPC za Avstralija, se zakonski registrirani kako neprofitni i dobrotvorni organizacii, {to zna~i deka nivnite ~lenovi i upravi, kako dobrovolci ~ij sostav se menuva edna{ godi{no na demokratski izbori, nemaat nikakvo li~no pravo vrz imotite i sredstvata na Op{tinata.

Op{tinite se inkorporirani kako asocijacii/kompanii zatoa {to toa e edinstveniot na~in na koj soodvetnata zaednica mo`e da prerasne vo edinstveno pravno lice, za razlika od grupa na pove}e pravni lica, kako {to se dve od staratelstvata koi se del od Eparhijata na Petar. Kako asocijacii se inkorporirani i najmalku {est op{tini od "Avstralisko-novozelandskata eparhija", vklu~uvaj}i ja i paralelnata MPCO "Sv. Nikola", koja Petar samiot ja nazna~i i osnova za prisilno odzemawe na crkvata "Sv. Nikola" od Pert, ~ij zakonski za{titnik e Makedonskata obedineta op{tina.

Kako korporacija e predvideno i "Staratelstvoto" koe Petar bezuspe{no se obide da go osnova so poseben zakon na Parlamentot na Nov Ju`en Vels. No, klu~nata razlika vo ovaa korporacija bi bila toa {to, namesto narodno izbrani dobrovolci, so nea profesionalno bi upravuvale Petar i {estmina od nego nazna~uvani direktori, pod ~ija neprikosnovena kontrola bi se stavile site makedonski pravoslavni crkovni imoti vo ovaa avstraliska dr`ava.

Dokolku ~lenovite na inkorporiranite makedonski pravoslavni op{tini vo Avstralija navistina ostvaruvaat li~en profit od ~lenuvaweto vo op{tinite ili nivnite upravi, toa spored avstraliskite zakoni bi pretstavuvalo kriminal. Zatoa, vakvite obvinenija se predmet za avstraliskite istra`ni i sudski vlasti, kako najsposobni i edinstveno nadle`ni da ja utvrdat nivnata vistinitost. Vo otsustvo na kakvi bilo re{enija od avstraliskite vlasti, javnoto iznesuvawe na takvite obvinenija pretstavuva necivilizirano ozboruvawe i te{ka kleveta, za koja vo Avstralija Petar i Naumov bi odgovarale pred avstraliskite sudovi. Petar e napolno svesen za toa, pa ne slu~ajno se krie zad Naumov, odnosno go ostava vo negovo ime da gi iznesuva takvite kleveti, znaej}i deka Naumov ne e dosti`en za gra|anska tu`ba pred avstraliskite sudovi. Vakvoto podmolno izbegnuvawe na avstraliskite zakoni, samo po sebe zboruva kolku e promisleno i ne~esno scenarioto za ocrnuvawe na neistomislenicite vo Avstralija.

Naumov, so svoite pridru`nici, svesno ja la`e javnosta vo Makedonija koga tvrdi deka vo Avstralija posetil 17 makedonski crkvi.

Povikajte go otvoreno da gi imenuva tie 17 crkvi, imaj}i predvid deka vo Sidnej ne poseti nitu edna makedonska crkva, vo Melburn ima najmalku dve crkvi koi ne gi posetil, a crkvite vo Pert, Adelajd i Wukastel ne mo`el da gi poseti zatoa {to voop{to ne vlegol vo tie gradovi. So narodno izbranata uprava na MPCO "Sv. Ilija" od Futskraj ne se ni obidel da kontaktira, bidej}i toa mu e zabraneto od Petar. Pra{ajte go i kako pominal vo crkvite vo Xilong, Springvejl i Volongong kade voop{to ne bil zainteresiran da doznae ne{to od vernicite, tuku samo gi navreduval i gi ubeduval da mu gi otstapat imotite na Petar, za na kraj da bide isvirkuvan i okvalifikuvan kako nepo`elen.

KOMUNIKACIJA "NA NIVO"

Lagite i klevetite koi javno gi {irat Naumov i negoviot sorabotnik od MRTV, Qube Bo{kovski, vo pridru`ba i so blagoslov na Petar, se krajno nedoli~ni za prose~niot gra|anin, a najmalku im dolikuvaat na dr`avni pretstavnici, dr`avni mediumi ili crkovni velikodostojnici. Takvoto vulgarno i ne~esno nivo na javna komunikacija pretstavuva sram i poni`uvawe za makedonskata dr`ava i MPC.

Site ~lenki na Zdru`enieto na makedonskite op{tini za Avstralija imaat dlaboka volja za principielna sorabotka so dr`avnite i crkovnite vlasti vo Republika Makedonija, vo polza na ugledot, dostoinstvoto i zedni~kite interesi i potrebi na makedonskiot narod niz celiot svet. @elbata za sorabotka i obedinuvawe se odnesuva i na makedonskite pravoslavni crkovni op{tini koi ne se ~lenki na Zdru`enieto ili na MPC za Avstralija.

No, sorabotka mo`e da se postigne samo preku me|usebna po~it, tolerancija i iskren dijalog, pri {to nesoglasuvawata i nedorazbirawata bi se nadminuvale so silata na argumentite, utvrduvawe na faktite, predlagawe na konkretni kompromisni re{enija i po~ituvawe na {irokata volja na narodot vo ~ie ime se dejstvuva. Krajno nerazumno e da se pomisli deka takva sorabotka mo`e da se ostvari preku bezobyirni i bezsovesni agresori kako Petar i \or|i Naumov, koi nemilosrdno i bez nikakvi argumenti gi klevetat i ocrnuvaat site neistomislenici, postojano se slu`at so uceni i drugi usilbi, dlaboko gi navreduvaat ~uvstvata i osnovnite narodni institucii na najmalku tri ~etvrtini od Makedoncite vo Avstralija, a seeweto omraza i netrpenie im e osnovno sredstvo za presmetka so neistomislenicite.

Parlamentot, Vladata i pretsedatelot na R. Makedonija, kako i ~lenovite na SAS na MPC pred sebe imaat presuden i jasen izbor: Ili kone~no }e gi razre{at Naumov i Petar od aktuelnite pozicii, ili }e prodol`at da go turkaat makedonskiot narod vo raskol, omraza, me|usebno netrpenie i samouni{tuvawe?

D. Todorovski,

portparol na Zdru`enieto na makedonskite

op{tini od Avstralija