DOSIE: NOVITE JANI^ARI - BUGAR[TINATA VO MAKEDONIJA

REKACII NA POLITI^KITE SUBJEKTI VO MAKEDONIJA

Vo vrska so incidentot koj se slu~i pri promocijata na Zdru`enieto "Radko" vo "Holidej in" vo Skopje, mnogu politi~ki partii, asocijacii i institucii vo dr`avava se oglasija so svoi soop{tenija i stavovi. Vi gi prezentirame reakciite za ovoj nastan.


Makedonska alijansa

NEOFA[ISTI^KO ZDRU@ENIE

Najostro protestirame protiv formiraweto na neofa{isti~koto probugarsko vrhovisti~ko Zdru`enie "Radko", koe zna~i u{te edna zloupotreba na demokratijata vo Republika Makedonija. Barame od Javnoto obvinitelstvo na Republika Makedonija da pokrene istraga koj go registriral ova protivustavno Zdru`enie i pod itno da povede postapka za negovo ukinuvawe.

Nemame ni{to protiv organiziraweto na Bugarite (dokolku gi ima) vo Republika Makedonija, no da im se dozvoli na grupa potkupeni srede Makedonija da promoviraat vrhovisti~ki idei i da go negiraat postoeweto na na{ata makedonska nacija, gi premina site granici na demokratijata i e nedozvoliv ~in koj e za sekakva osuda.

Isto taka, v~udovideni sme i zagri`eni od odnosot na vlasta, t.e. od nivnoto nereagirawe, kako i od mediumite koi{to se pod komanda na ovaa vlast, {to ni dava za pravo da mislime deka site ovie nastani aktuelnata vlast gi odobruva, {to e katastrofalno za idninata na makedonskiot narod i na makedonskata dr`ava.

Makedonska alijansa potpretsedatel, Spiro Hristov


VMRO - Vistinska makedonska reformska opcija

MAKEDONIJA VO KANXITE NA CRNITE SENI[TA

Centralniot komitet na VMRO-Vistinska makedonska reformska opcija izrazuva dlaboka zagri`enost i najostro ja osuduva s# poagresivnata antimakedonska propaganda koja ima za cel raznebituvawe i negirawe na makedonskiot narod, negovata samobitnost i nacionalen identitet.

CK na VMRO-Vistinska makedonska reformska opcija najenergi~no se sprotivstavuva i ja osuduva histeri~nata, vrhovisti~ka i odamna osudena antimakedonska politika {to ja promoviraat vakvite i drugi sli~ni organizacii, poddr`ani od aktuelnite politi~ki partii na vlast.

^lenovite na CK se nadevaat deka vo izve{tajot na MVR, a po barawe na Vladata na RM, vo vrska so neprifatlivite aktivnosti na oddelni diplomatski konzularni pretstavnici, deka }e se najde i imeto na bugarskiot ambasador vo RM, gospodinot Angel Dimitrov, koj pod maskata na demokratijata otvoreno zastana zad promocijata na edna fa{isti~ka organizacija.

Sigurni sme deka Ustavniot sud na RM kako najvisoka sudska instanca }e povede postapka za ukinuvawe na vakvite i sli~ni zdru`enija ~ie deluvawe e naso~eno protiv Makedonija i makedonskiot narod.

Nasproti kolneweto na oddelni pratenici i rakovodstvoto na DPMNE od govornicata na Parlamentot deka rabotele za makedonskata kauza, svedoci bevme na prisustvo na najgolem broj aktivni ~lenovi na taa partija me|u koi: Stev~o Boev - brat na ministerot Georgi Boev, Ilija Temelkovski - vujko na pratenikot Aleksandar Florovski, Pande Evtimov od Sovetot na veteranite i drugi aktivni ~lenovi na DPMNE.


Socijaldemokratski sojuz na Makedonija

BRI[EWE OD REGISTAROT

Portparolot na SDSM, Vlado Bu~kovski, smeta deka ona {to se slu~i pri promocijata na Zdru`enieto "Radko" e skandalozno i registracijata na ova Zdru`enie treba da se poni{ti. Toj vo vrska so ova istakna: "Ona {to se slu~i pri promocijata na Zdru`enieto 'Radko' e skandalozno. Gospodinot \or|i Mladenov go zloupotrebi gostoprimstvoto na na{ata dr`ava. Ne znam kakov e negoviot status, no po ona {to se slu~i, toj treba da se proglasi za "persona non grata" vo Republika Makedonija. Zdru`enieto treba da bide izbri{ano od registarot, oti so skandaloznata pres-konferencija se poka`a deka raboti protiv interesite na zemjava".


VMRO-DPMNE

OBIDI ZA INVOLVIRAWE

VMRO-DPMNE najostro gi osuduva obidite za involvirawe na Partijata vo formiraweto na Zdru`enieto na gra|ani "Radko". So indignacija gi otfrlame site insinuacii na odrededni mediumi i politi~ki konkurenti, deka imame kakvi bilo relacii so odnosnoto zdru`enie, a naporite za nanesuvawe na politi~ka {teta na VMRO-DPMNE i dobivawe na sitna politi~ka korist na opozicijata, gi ocenuvame kako mnogu {tetni za sevkupniot ambient na Repbulika Makedonija.

VMRO-DPMNE gi pozdravuva i gi ohrabruva gra|ansktie zdru`enija koi se sudski registrirani i ~ii dejnosti se odvivaat vo ramkite na ustavnite i zakonskite ramki, no sekoga{ se protivi na kakva bilo nivna partiska instrumentalizacija.


Helsin{ki komitet

NARU[UVAWE NA ^OVEKOVITE PRAVA

Vo soglasnost so paktot za gra|anskite i politi~kite prava i na Evropskata konvencija za ~ovekovi prava, gi osuduvame site naru{uvawa na ovie prava. Pri toa go imame predvid i ograni~uva~kiot stav od dokumentite, kako i stavot za zagrozuvawe na pravata i ugledot na drugite.

Vo vrska so napadot vrz novinarot, Helsin{kiot komitet smeta deka dr`avata treba da prezeme merki za za{tita na mediumite i novinarite, kako i odredeni sankcii protiv storitelite.


Unijata na politi~ki zatvorenici pri VMRO - DPMNE

PROTIV FORMIRAWETO NA "RADKO"

Unijata na politi~ki zatvorenici pri VMRO - DPMNE najenergi~no protestira protiv formiraweto na zdru`enieto "Radko", zatoa {to vedna{ po Vtorata svetska vojna tie kako makedonski patrioti bile osudeni kako van~omihajlovisti. So formiraweto na "Radko" nekoj saka da sobira poeni od nas, makedonskite patrioti i politi~kite zatvorenici, a na {teta na slobodna i nezavisna Makedonija, istaknuva pretsedatelot na Unijata na politi~ki zatvorenici pri VMRO - DPMNE vo [tip, Dimitar Andonov.


Sovet na Institutot za nacionalna istorija

PROTIV ANTIMAKEDONSKI ZDRU@ENIJA

Institutot za nacionalna istorija, kako nau~no-istra`uva~ka i obrazovna institucija, na vonrednata sednica na Sovetot, odr`ana na 31 oktomvri 2000 godina, a po povod najnovite slu~uvawa na negirawe na makedonskata nacionalna posebnost, pa i povrzuvaweto na Institutot so navodnoto "prepro~ituvawe" na istorijata, gi donese slednive zaklu~oci.

1. Institutot za nacionalna istorija, vo tekot na svoeto postoewe pove}e od pedeset godini, svojata dejnost sekoga{ ja zasnoval vrz nepristrasno i objektivno prou~uvawe na istorijata na Makedonija, makedonskiot narod i nacionalnostite {to `iveat vo Makedonija, bez da otstapuva od toa. Aktivnosta na Institutot e sodr`ana vo dosega{nata bogata nau~na produkcija od postoeweto na Institutot do poslednite izdanija. Poradi toa, za nas se neprifatlivi pojavite so koi se negiraat makedonskata samobitnost, makedonskata kultura i makedonskiot jazik.

Institutot za nacionalna istorija ne ja poddr`uva pojavata na osnovawe zdru`enija vrz antimakedonska osnova koi vo svojata programska opredelba upotrebuvaat imiwa i simboli na li~nosti i nastani za koi makedonskata istoriska nauka gi dala i svoeto mislewe i svoite oceni. Toa proizleguva i od sodr`inata na najnovoto izdanie na Institutot - Makedonski istoriski re~nik, kade {to me|u drugoto za politi~kata aktivnosti na Ivan Mihajlov se dava slednava nau~na ocena: "Glavna parola na negovata VMRO bila "nezavisna Makedonija" so bugarski etni~ki karakter. Kako privrzanik na politikata na individualen teror, so pomo{ na bugarskite vlasti, prezemal brojni teroristi~ki akcii za likvidacija na privrzanicite na levicata vo VMRO i na privrzanicite na makedonskoto nacionalno dvi`ewe".

2. Isto taka, Institutot se ograduva i od iznesenite informacii vo pe~atot deka izlo`bata za MPO bila organizirana vo ramkite na nau~niot sobir "Iseleni{tvoto na Makedonija od pojavuvaweto do denes", odr`an na 3 i 4 avgust 2000 godina vo Kru{evo, na koj Institutot be{e samo koorganizator. Izlo`bata be{e samostojna aktivnost na Dr`avniot arhiv na Republika Makedonija, vo ramkite na manifestacijata Deset dena Kru{evska Republika.

3. Institutot za nacionalna istorija i ponatamu }e prodol`i so svojata dosega{na nau~na aktivnost, distanciraj}i se od sekojdnevnite politi~ki sobitija.


Demokratska partija na Makedonija

ZABRANA ZA "RADKO"

Skandalot {to se slu~i pri promoviraweto na Zdru`enieto "Radko" koga otvoreno se promovira vrhovizmot, van~omihajlovizmot i "bolgarizmot" vo Makedonija, so pravo ja voznemirija i do krajni granici ja iritiraa naj{irokata makedonska javnost.

Vo sopstvenata dr`ava, vo negovata prestolnina Skopje, vo {totuku otvoreniot luksuzen hotel "Holidej in", ni se slu~i sramna provokacija da bideme negirani kako nacija so sopstvena istorija, kultura i vekovni tradicii, a so toa da bide negirana i na{ata samostojna makedonska dr`ava.

No, dali treba da bideme iznenadeni od vakvata organizirana provokacija po s# {to ni se slu~uva na toj plan vo dr`avata koga o~igledno aktuelnata vlast ne e zate~ena i iznenadena. Kako mo`e{e da se dozvoli registracija na edno vakvo antimakedonsko zdru`enie sprotivno na ~lenot 20 na Ustavot na RM koj sankcionira urivawe na ustavniot poredok i razgoruvawe na nacionalna omraza i netrpelivost!?

Za potsetuvawe, vo inicijativata za formirawe na zdru`enieto "Radko" se propagira upotreba na site sredstva na Van~ovata ideologija, deka ne postoi makedonska nacija, deka toa se porobeni "bolgari" {to treba da rezultira so promena na makedonskata nacionalna svest.

Isturaweto na besot na delot od organizatorite vrz novinarot Spase [uplinovski ja pominuva onaa kriti~na crvena linija, {to ozna~uva opasna faza na zapla{uvawe na site onie {to ne mislat kako "Van~omihajlovistite".

O~ekuvame kone~no pravnata dr`ava da profunkcionira vo site nejzini segmenti so proteruvawe i proglasuvawe na "personi non grata", vklu~uvaj}i go i bugarskiot ambasador vo RM, Angel Dimitrov, i se razbira so brza i jasna odluka na Ustavniot sud na RM za zabrana za dejstvuvawe na zdru`enieto "Radko" i negovo bri{ewe od sudskiot registar vo Ohrid.


Liga za demokratija

MLADENOV NADVOR OD MAKEDONIJA!

Zdru`enieto "Radko" go aktuelizira Van~o Mihajlov, koj e doka`an fa{ist i ~ovek {to imal bliski kontakti so Hitler, Gering i Paveli}. Osnova~ na "Radko" e tajfa od deset ohridski "luzeri" i marginalci, a dvajca od niv se bra}a na doskore{niot minister vo Vladata na Georgievski, \or|i Boev. Toa ne iznenaduva, bidej}i nivnata sestra Vida Boeva mu be{e li~na sekretarka na Van~o Mihajlov. Iznenaduva~ki e odnosot na Vladata. Mol~eweto na Premierot e znak na sou~esni{tvo. Kade se javniot obvinitel i ministerot Aleksandar Dimitrov, koi po s# {to se slu~i treba da go proglasi bugarskiot ambasador za "persona non grata" i da go protera od zemjava. Treba da bide proteran i \or|i Mladenov, za{to vo Skopje go povredi ugledot na Makedonija i na makedonskiot narod.