Vo galerijata "SOVIART" vo Kiev, Ukraina

IZLO@BA NA SLIKAROT MICHAEL CLOSE

Pi{uva: Menka C.

  • Posetata na Kiev, glavniot grad na Ukraina, be{e isto taka i edna simboli~na vrska pome|u trite zemji - Makedonija, Ukraina i Kanada, bidej}i ima dosta zaedni~ki zbidnuvawa vo oblasta na kulturata i umetnosta vo minatoto, a i vo ponovo vreme

Na 29 septemvri 2000 godina vo galerijata "SOVIART", najmoderna i najpoznata galerija za sovremeno slikarstvo vo Kiev, Ukraina, be{e otvorena samostojna izlo`ba na slikarot Michael Close.

Izlo`bata ja so~inuvaa pogolem broj platna so golem format.

Sve~enoto otvorawe go izvr{ija ambasadorot na Kanada vo Ukraina, gospodinot Derek Fraser i ambasadorot na Makedonija vo Ukraina, gospodinot Vlado Bla`evski.

Na otvoraweto, isto taka, prisustvuvaa brojni gosti, ~lenovi na dvete ambasadi, golem broj qubiteli na likovnata umetnost od Kiev i pretstavnici od dnevniot pe~at i televizijata. Po zavr{uvaweto na ovaa izlo`ba slikite }e bidat izlo`eni vo Nacionalnata akademija za slikarstvo kade }e se odr`i aukcija na slikite i sredstvata dobieni od taa aukcija }e bidat nameneti za bolnicite vo koi se smesteni decata `rtvi od katastrofata vo ^ernobil.

Pri posetata na Kiev, slikarot Michael Close isto taka poseti edna od bolnicite i im podari golem del od svoite crte`i na ekipata na doktori i sestri koi se gri`at za ovie deca.

Isto taka, golem del od slikite }e bidat podareni na nekolku drugi bolnici, poedinci i organizacii vo Kiev.

Posetata na Kiev, glavniot grad na Ukraina, be{e isto taka i edna simboli~na vrska pome|u trite zemji - Makedonija, Ukraina i Kanada, bidej}i ima dosta zaedni~ki zbidnuvawa vo oblasta na kulturata i umetnosta vo minatoto, a i vo ponovo vreme.

Posetata na golem broj kulturno-istoriski spomenici (me|u koi i poznatiot manastirski kompleks "Lavri" ) ja zbogati slikata za ovaa zemja bogata so istoriska i kulturna tradicija.

Organizacijata na izlo`bata be{e pomognata od gospodinot Ilija Isailovski, od makedonskata ambasada, gospo|ata Ina Tkarkova od kanadskata Ambasada i profesorot po slikarstvo na Nacionalnata akademija za slikarstvo vo Kiev, gospo|ata Natalija Zazuqa i gospodinot Viktor Khamatov – pretsedatel na Zdru`enieto na site galerii vo Ukraina.