Odgovornite vo Zdravstveniot dom go povlekuvaat dogovorot so Komercijalna banka

ZDRAVSTVENITE RABOTNICI BEZ ^EKOVI I PARI

Pi{uva: Mileva LAZOVA

  • Vrabotenite vo Klini~kiot centar i Zdravstveniot dom voop{to ne bile informirani, nitu pak konsultirani vo vrska so odlukata na odgovornite vo Zdravstveniot dom za poni{tuvawe na 5.000 tekovni smetki
  • Spored zakonskite propisi organizacijata ne e odgovorna da go isplati dolgot kon bankata, no vo ovoj slu~aj Zdravstveniot dom koj ja donel odlukata bi trebalo da se soo~uva so problemite vo koi se vturnati negovite vraboteni-korisnici na tekovni smetki

Direktorot na Zdravstveniot dom - Skopje, Blagoja Di-movski, pismeno gi izvestil odgovornite vo Komercijalna banka deka site tekovni smetki na vrabotenite vo poliklinikite i ambulantite }e bidat povle~eni od ovaa banka.

Vo Komercijalna banka velat deka im e najaveno povlekuvawe i na tekovni smetki od vrabotenite od drugite zdravstveni ustanovi. Pri~inite za vakvata odluka s# u{te ne se poznati, no odlukata predizvika golemo iznenaduvawe i negoduvawe kaj vrabotenite vo zdravstvoto.

REVOLT

Vrabotenite vo Klini~kiot centar i Zdravstveniot dom, voop{to ne bile informirani, nitu pak konsultirani za vakviot poteg na odgovornite vo Zdravstveniot dom. Nenajavenata odluka predizvika revolt kaj vrabotenite i vo dvata medicinski centra i tie se podgotveni da gi prezemat site zakonski merki za da ja spre~at realizacijata na istata. Vo situacija koga site imaat napraveno dozvoleni ili nedozvoleni minusni salda, prakti~no zna~i finansiski bankrot za korisnicite i toa na podolg period. Nivniot revolt i reakcija se opravdani zatoa {to pove}eto od niv go imaat pre~ekoreno dozvoleniot limit, od najmalku edna do dve plati. Pa taka, spored pravilata na bankata, svoite dolgovi vrabotenite }e moraat sami da gi podmirat. Odgovornosta i tovarot na razdol`uvaweto kon bankata pa|a isklu~ivo na nivniot grb.

Spored zakonskite propisi organizacijata ne e odgovorna da go isplati dolgot, no vo ovoj slu~aj Zdravstveniot dom koj odlu~il da go prekine dogovorot so bankata, bi trebalo da se soo~uva so problemite vo koi se vturnuvani negovite vraboteni - korisnici na tekovni smetki.

NEPOZNATI PRI^INI

Nitu direktorot na Klini~kiot centar, Vlado Janevski, nitu direktorot na Zdravstveniot dom - Skopje, ne ja udostoile Komercijalna banka so kakvo bilo objasnuvawe, nitu pak projavile interes za iznao|awe na zaedni~ki jazik vo re{avawe na sozdadeniot problem. Na rakovodnite lu|e od Komercijalna banka ne im se poznati pri~inite za odlukata na spomenatite institucii i zasega se ograduvaat od komentar za toa deka celata sostojba ima politi~ka zadnina.

Na spomenatata banka bri{eweto na 5.000 tekovni smetki sekako deka nema da & go naru{i finansiskiot integritet. Od celata ovaa zapletkanost najdebeliot kraj, po s# izgleda, }e si go izvle~at zdravstvenite rabotnici - korisnici na tekovni smetki.