Na Klinikata za ginekologija i aku{erstvo - Skopje

"BEBE OD EPRUVETA" I KAJ NAS

Pi{uva: Mileva LAZOVA

  • Blagodarej}i na Klini~kiot centar i na Fondot za zdravstveno osiguruvawe, Oddelot "In vitro fertilizacija" opremen e so potrebnata aparatura koja bi mo`ela vedna{ da se stavi vo upotreba. Vo momentov, edinstveno {to nedostasuva e pogolem prostor
  • Bra~nite partneri koi go imaat problemot so sterilitet sega se vo mo`nost uspe{no da go re{at, dokolku odvojat 2.500 germanski marki, iznos koj ovozmo`uva ova lekuvawe da e ~etiri pati poevtino vo sporedba so iznosot koj bi trebalo da go platat vo medicinskite ustanovi vo stranstvo

Poznatiot proekt "bebe od epruveta" koj napravi vistinski bum vo svetot kone~no i kaj nas go dobi vistinskoto zna~ewe.

Neodamna na Klinikata za ginekologija i aku{erstvo vo Skopje, za prv pat vo Makedonija, be{e sve~eno otvoren Oddel "In vitro fertilizacija" vo koj 250 bra~ni dvojki }e mo`e da se lekuvaat od sterilitet. Noviot Oddel predizvika golem interes kaj bra~nite partneri koi so godini go imaat ovoj problem i im ja vrati nade`ta i verbata vo idnina i tie da stanat roditeli.

MO@NOST

Direktorot na Klinikata za ginekologija i aku{erstvo, prof. d-r Vidoe Dimitrov, gordo istakna deka i kaj nas }e sozdademe dete od epruveta.

Iako ne raspolagame so golem prostor, sepak sozdadeni se minimum uslovi i tehni~ki sme podgotveni ovoj metod da go realizirame. Nie, kako mala zemja, so otvoraweto na vakvo Oddelenie doka`uvame deka mo`e da bideme na isto ramni{te so drugite vrvni ustanovi vo svetot. So ovoj metod na onie majki koi poradi koj bilo fiziolo{ki faktor ne mo`ea da dojdat do ona najsakanoto - do svoj porod, sega im se nudi takva mo`nost.

Blagodarej}i na Klini~kiot centar i na Fondot za zdravstveno osiguruvawe Oddelot "In vitro fertilizacija" opremen e so potrebnata aparatura koja bi mo`ela vedna{ da se stavi vo upotreba. Vo momentov, edinstveno {to nedostasuva e pogolem prostor.

MAKEDONSKA STRU^NOST

Makedonija ne e bogata zemja koja bi mo`ela da go trpi finansiskiot tovar dokolku `enite koi sakaat da stanat majki na vakov na~in bi odele vo ginekolo{kite kliniki nadvor od na{ava zemja. Dosega za eden vakov operativen zafat tie moraa da pla}aat od 8 do 10 iljadi germanski marki, vo zavisnost od zemjata kade imaat namera da se lekuvaat. So otvoraweto na novoto Oddelenie "In vitro fertilizacija" kaj nas se zapo~nuva so realizacija na poznatiot proekt "bebe od epruveta". Bra~nite partneri koi go imaat problemot so sterilitet sega se vo mo`nost da go re{at, dokolku odvojat 2.500 germanski marki, iznos koj ovozmo`uva ova lekuvawe da e ~etiri pati poevtino vo sporedba so iznosot koj bi trebalo da go platat vo medicinskite ustanovi vo stranstvo. Direktorot Vidoe Dimitrov re~e deka nema potreba na{ite `eni i idni majki da gi pra}ame na lekuvawe nadvor od Makedonija koga kaj nas postojat golem broj vrvni stru~ni lica.

Pred izvesno vreme vo ovaa Klinika be{e poznatoto stru~no lice od Belgija, prof. Mak Dot, koj e specijalist vo oblasta na sterilitetot i ve}e nekolku godini uspe{no go primenuva metodot "dete od epruveta". Negovata ocenka be{e deka na{ite stru~ni lica se podgotveni za primenuvawe na metodot i deka ve}e se sozdadeni dovolno uslovi za otvorawe na Oddelenie za ve{ta~ko oploduvawe vo Makedonija.



Ministerot za zdravstvo, Dragan Danilovski, koj ja ima{e taa ~est da go otvori ovoj Oddel, istakna deka vo istorijata ne samo na Klinikata za ginekologija i aku{erstvo, tuku i vo istorijata na makedonskata medicina voop{to ovoj proekt prestavuva ~ekor napred vo razvojot na medicinata vo svetski ramki.

Toa {to Makedonija ima vakvo vrvno zdravstvo, zna~i deka postoi podem i vo mnogu drugi oblasti vo dr`avata. Vi posakuvam da nemate mnogu rabota, odnosno sterilitetot da odi vo nadolna linija. No, vo sekoj slu~aj, ako ve}e postoi, sterilitetot ne mo`e da se tretira poinaku osven na vakov na~in, istakna Ministerot za zdravstvo, Dragan Danilovski.


Interesot na pacientite e golem, no ne treba da se ima iluzii koga stanuva zbor za uspe{nosta vo primenata na ovoj metod. Mo`nosta za uspeh e najgolema kaj `enite do 35 godi{na vozrast, dodeka kaj onie pacientki koi se nad taa vozrast, procentot na uspe{no oploduvawe se namaluva.

Kaj pomladite metodot uspeva kaj sekoja petta pacientka ili za~nuvaweto se realizira od pettiot obid, veli d-r Jovan Tofovski, dodavaj}i deka vo opremata u{te nedostasuva aparatot za krioprezervacija koj slu`i za zamrznuvawe na kletkite i embrionite.


Lekarite od Klinikata predupreduvaat na "divite" ginekolozi, kade {to postojat primeri na izmameni pacientki na koi navodno im e izvr{eno vontelesno oploduvawe. Spored ginekolozite od Klinikata stanuva zbor za obi~na insemenacija.