Licemerni i srebroqubivi uzurpatori na MPC (3)

SAMOZA[TITA NA MAKEDONSKIOT NAROD OD HAJKI

Igor Avramovski

Povod: serijata napisi od Slave PROJKOVSKI, naslovena kako "Makedonskite (ne) crkovni sostojbi vo Avstralija'', objaveni vo "Makedonsko Sonce", "Nova Makedonija" i "Makedonija denes" (Melburn, Avstralija)

  • Makedonskite pravoslavni op{tini vo Avstralija ne mo`at, duri i da sakaat, da go naru{at ustrojstvoto na MPC ako toa ve}e ne postoi, odnosno ako odnapred e naru{eno od samiot "duhoven" vrv na MPC
  • Gospoda megalomani: Sposobni li ste da si gi otvorite u{ite i o~ite i da gi odzatnete va{ite umovi, za da se soo~ite so realnosta?
  • MPC i makedonskata dr`ava, spored svoite ustavi, mu pripa|aat na makedonskiot narod, ~ij del e i makedonskata etni~ka zaednica vo Avstralija

Koga Projkovski zboruva za "ras~inuvawa", dobro bi bilo da ni objasni kako Petar ostana arhijerej po negovoto ras~inuvawe, so re{enie od 14 juni 1990god., potpi{ano od toga{niot Arhiepiskop Ohridski i Makedonski, g.g. Gavril, koe nikoga{ oficijalno ne e poni{teno. Spored edna izjava na Petar, toa re{enie ne va`i zatoa {to se potrebni 12 vladici za da ras~inat vladika (?). Toa {to MPC ima samo osum vladici zna~elo deka MPC treba da si pobara vladici od "sestrinskite" crkvi ako saka da ras~ini arhijerej. A kolku vladici treba{e za da go hirotonisaat Petar za vladika, 12 ili 3? Ili, dali so vakvite tvrdewa Petar ne ja osporuva aftokefalnosta na MPC, odnosno nejzinoto pravo samostojno da si gi re{ava vnatre{nite problemi? Na koi "sestrinski" vladici Petar ima{e namera da se povika koga neodamna najavi postapka za ras~inuvawe na g. Timotej zatoa {to navodno go priznal postoeweto na protestantska "crkva"? Dali pobara pomo{ od bugarski, srpski, gr~ki, ili nekoi drugi "sestrinski" vladici koi ja negiraat aftokefalnosta na MPC?

Makedonskite pravoslavni op{tini vo Avstralija ne mo`at, duri i da sakaat, da go naru{at ustrojstvoto na MPC ako toa ve}e ne postoi, odnosno ako odnapred e naru{eno od samiot "duhoven" vrv na MPC. Da ima{e MPC vo Makedonija legitimno i dosledno ustrojstvo, Makedoncite vo Avstralija mo`ebi ne }e bea prinudeni da go iskoristat avstraliskiot praven sistem za da si postavat pravedno ustrojstvo.

CARSTVO NA ILUZII

Toa {to Projkovski i Karevski sega se obiduvaat otporot kon nivniot pusto{ da go svedat na "Igor Avramovski i negovite istomislenici" samo poka`uva deka vlasta, megalomanijata i bogatstvata celosno im go ispile umot, pa nemaat kapacitet vistinata da ja poglednat vo o~i. Taka, vo otsustvo na argumenti da ja opravdat nesvetata "misija", se povikuvaat na izlitenite recepti za "rastvorawe" na narodnoto nezadovolstvo preku lin~uvawe na "ve{terki", svojstveni na inkvizitorite od srednovekovieto i poaktuelnite komunisti~ko-represivni re`imi.

Gospoda megalomani: Sposobni li ste da si gi otvorite u{ite i o~ite i da gi odzatnete va{ite umovi, za da se soo~ite so realnosta? Igor i pogolemiot del od "negovite sorabotnici" ne bea ni rodeni koga Makedonskata zaednica vo Avstralija po~na da gi osnova pravoslavnite (crkovni) op{tini, koi vie, so va{ite sudski postapki na naroden grb, barate da gi poni{tite. "Ve{terkite" koi gi lovite ne bea rodeni, ili pak s# u{te bea vo peleni, vo 1956 god., koga vo Melburn e osnovana prvata aftokefalna Makedonska pravoslavna crkva, za za{tita na Makedoncite od Bugarskata, Gr~kata, ili Srpskata crkva, koja Vie s# u{te ja smetate za Va{a "Majka Crkva", kako {to neodamna potvrdi vladikata Jovan. Istoto va`i i za osnovaweto na makedonskite pravoslavni op{tini, koi gi ocrnuvate kako "centri na privatnata mo}", a Vi pre~ea samo zaradi toa {to bea zakonski za{titeni od jani~arite vo Va{ite redovi, koi ne prifa}aa deka mo`e{ da bide{ Makedonec ili ~len na "crkovna op{tina" ako ne si "dobar Jugosloven", iako pogolemiot del od osnova~ite na "pravoslavnite op{tini" bea od egejskiot del na Makedonija, ili ednostavno bea svesni deka makedonskiot narod e iljadnici godini postar od Jugoslavija, a prirodnite granici na negovata tatkovina daleku po{iroki. Denes istite op{tini, zaedno so site koi vo ponovo vreme im se pridru`ija, s# u{te Vi pre~at zatoa {to ne ja prifa}aat eksperimentalnata "gra|anska makedon{tina", koja ekspresno ja izmislivte kako zamena na "jugoslovenizmot", za slu~ajno Makedoncite da ne krenat glava kako edinstven etnoistoriski entitet.

"Igor Avramovski" ne ~lenuva vo site deset op{tini (edinaeset crkvi) koi se del od MPC za Avstralija, nitu u~estvuva vo nivnite izborni sobranija, nitu li~no go poznava pogolemiot del od nivnoto ~lenstvo (zaradi geografskata oddale~enost), nitu pak gi nazna~uva upravite na tie op{tini, kako {to Petar si izmisluva svoi op{tini i katadnevno si nazna~uva i razre{uva upravi. Op{tinite ~ii pretstavnici prvi ja pokrenaa incijativata za registrirawe na zaedni~ka Makedonska pravoslavna crkva za Avstralija, vo 1997 god., za da se za{titat od Va{ata hajka, ne bea "istomislenici", tuku naprotiv, dotoga{ bea podeleni tokmu po pra{aweto na "lojalnosta" kon g. Petar ili g. Timotej, odnosno "lojalnosta" kon edna ili druga politi~ka partija vo R. Makedonija. Od toga{ do denes, najmalku po edna{ godi{no, od strana na narodot se razre{eni stari i izbrani novi upravi na ovie op{tini, no site ostanaa dosledni vo odbranata od Va{ata hajka. Ne samo toa, tuku na tie op{tini postepeno im se pridru`uvaat i drugi, koi podolgo mu ostanaa lojalni na Petar.

ISTOMISLENICITE NA PETAR

Dali "Igor Avramovski i negovite istomislenici" go nateraa Petar na dvapati da ja proglasuva za nelegitimna izbranata uprava na MPCO "Sv. Prorok Ilija" od Melburn (koja do v~era be{e negovo upori{te), samo zatoa {to ne bile izbrani negovite "puleni" {arlatani? Dali "ve{terkite" bea prisutni na neodamne{noto ~lensko sobranie na MPCO "Sv. Prorok Ilija", koe Petar demonstrativno go napu{til? Dali sme nie vinovni i za buntot protiv Petar od strana na {eesetina "nacionalisti~ki" sve{tenici i iljadnici mirjani od Prespansko-pelagoniskata eparhija, kon krajot na osumdesettite godini, koi dobija poddr{ka i od dvaesetina najvidni li~nosti od makedonskiot politi~ki i crkoven vrv? Koj e vinoven za re{enieto na g.g. Gavril za ras~inuvawe na Petar, zaradi finansiski zloupotrebi i naru{uvawe na crkovnoto ustrojstvo? Koj e vinoven za proteruvaweto na Petar od strana na Makedoncite vo Amerika, Kanada i [vedska, zaradi grabe`livost i antimakedon{tina (spored Dragan Bogdanovski)? Koj ja predizvika "vojnata" objavena od strana na pitomecot na Petar i samoproglasen "sin" na Srpskata Crkva, vladikata Jovan, protiv vernicite i sve{tenstvoto vo Bregalni~kata Eparhija?

Protivre~niot vpe~atok na Projkovski deka "Igor Avramovski so svoite istomislenici" se pravi kako da e "pozagri`en za idninata na MPC i na makedonskata nacija od samata Makedonska pravoslavna crkva i od makedonskata dr`ava" e samo rezultat na megalomanskite iluzii od koi samiot e zadoen. Negoviot problem e vo toa {to ne sfa}a deka MPC ne se sostoi od Petar i tesniot mu krug na kvazisve{tenici, nitu pak makedonskata dr`ava se sostoi od politi~kata biznis-elita vo Republika Makedonija. MPC i makedonskata dr`ava, spored svoite ustavi, mu pripa|aat na makedonskiot narod, ~ij del e i makedonskata etni~ka zaednica vo Avstralija. A tesniot krug na Petar samiot se dvoi od makedonskiot narod koga vo Avstralija pravi obid da mu go odzeme ustavnoto pravo na toj narod da si re{ava za sopstvenite zaedni~ki interesi i potrebi, dodeka ni{to ne pokrenuva za za{tita na ~ove~kite i verski prava i vra}awe na crkovnite imoti na Makedoncite pod gr~ka, bugarska, ili srpska vlast. Taka i albansko-makedonskata politi~ka vlast, koja ne u`iva poddr{ka ni od edna tretina od Makedoncite vo R. Makedonija, se dvoi od makedonskiot narod, otka`uvaj}i se i ograduvaj}i se od Makedoncite vo porobenite delovi na Makedonija (sprotivno na ~len 49 od Ustavot na Makedonija), a pritoa i od mnozinstvoto od makedonskiot narod vo dijasporata.

Aktuelniot otpor protiv popularno nare~enata "Petreva hajka" ne mo`e da se tolkuva kako "ne~ij" obid za za{tita na MPC, ili makedonskata dr`ava, od sebe si. Stanuva zbor za aktivna SAMOZA[TITA na makedonskiot narod od uzurpatorite koi ja zloupotrebuvaat negovata drevna Crkva i mati~na dr`ava, vo ramkite na zakonskite priliki {to ni gi nudi dr`avata od koja dejstvuvame. Vo otsustvo na nekoi pozna~ajni izmeni vo dejstvuvaweto na Sinodot, ona {to se slu~uva vo Avstralija naskoro mo`eme da go o~ekuvame i vo Amerika, Kanada i Zapadna Evropa, kade {to Makedoncite doprva na svoj grb }e ja po~uvstvuvaat "Avstraliskata Inkvizicija". Pove}e od o~igledna e i nedoverbata kon kvazisve{tenicite kaj golem del od makedonskiot narod vo R. Makedonija, no, za `al, tie s# u{te ne gi u`ivaat pravnite priliki za za{tita na narodnata volja i narodnite interesi {to gi ima makedonskata dijaspora vo porazvienite demokratii. Da se nadevame samo deka ne }e bidat prinudeni da se povikaat na vonzakonskite metodi preku koi se urnati pove}eto despotski vlasti vo svetot.

"AVSTRALISKIOT PROBLEM"

"Spornite" postapki na Makedonskata pravoslavna zaednica vo Avstralija, vo najkusi crti, pretstavuvaat op{tonarodno "~uvawe od la`ni i licemerni u~iteli", za {to n# pou~uva i Svetoto Pismo (spored Prvoto poslanie na Svetiot apostol Pavle do Timoteja 4/6):

''(4) A Duhot jasno zboruva deka vo poslednite vremiwa nekoi }e otstapat od verata, slu{aj}i izmamlivi duhovi i |avolski u~ewa,

2. preku licemerstvoto na onie, {to zboruvaat laga i imaat `igosana sovest, ....

7. Od pogani i bapski prikazni odbegnuvaj, tuku obu~uvaj se vo pobo`nost; ....

(6) 5. zaludnite prepirki me|u lu|eto, {to imaat izopa~en um, li{eni se od vistinata; tie mislat deka pobo`nosta slu`i za trgovija. Begaj od takvi!

A golema pe~alba e, navistina, da bide ~ovek blago~estiv i zadovolen so sebesi".

(Kraj)